«Ο ESM μαζί με τους άλλους θεσμούς θα επιστρέψουν στην Αθήνα τη Δευτέρα και ύστερα θα δώσουν αναφορά στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου», αναφέρει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ, στην εφημερίδα Handelsblatt. Όπως διευκρινίζει «η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει ταχύτατα. Αυτή τη φορά η προεργασία που έχει γίνει από πλευράς της Ελλάδας είναι πολύ ενθαρρυντική».

Την αισιοδοξία του ότι η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα εκφράζει ο επικεφαλής του ESM, «αν η κυβέρνηση στην Αθήνα συνεχίζει στον ίδιο ρυθμό, η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει ταχύτατα». Αναφορικά με την επόμενη δόση, ο κ.Ρέγκλινγκ εκτιμά ότι μπορεί να γίνει ακόμα και στις αρχές του 2018, διευκρινίζοντας μάλιστα, «Μέχρι στιγμής ο ESM έχει εκταμιεύσει περί τα 40 δισ. ευρώ, ενώ, θα υπάρξουν και άλλες εκταμιεύσεις μέχρι το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Το συνολικό όμως ποσό θα είναι αισθητά μικρότερο από τα 86 δισ. ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επίσης, συμπληρώνει, ότι με βάση την απόφαση του Eurogroup του Μαΐου του 2016, κάποια από τα αδιάθετα χρήματα του προγράμματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή δανείων που έλαβε η Ελλάδα από άλλους πιστωτές.

Βασική προϋπόθεση για να συμβεί αυτό, σύμφωνα με τον κ.Ρέγκλινγκ, είναι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος να έχει και τη σύμφωνη γνώμη των χωρών της Ευρωζώνης. Όπως αναφέρει, «η αντικατάσταση ακριβότερων δανείων με φθηνότερο δανεισμό από τον ESM θα μπορούσε να βοηθήσει στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».