Το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα με 586 ψήφους υπέρ, 100 κατά και επτά αποχές την πρόταση νόμου των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού (SPD, Πράσινοι, FDP) και της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων και την παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία.

Επί των ήλων: Η αντιστροφή της Ιστορίας... Η Ρωσία που κατέβασε τη σβάστικα από το Γ΄ Ράιχ, τώρα δέχεται εμμέσως πλην σαφώς τα πυρά της Γερμανίας. Εξέλειπεν η μνήμη και τα εξοπλιστικά της Γερμανίας προκαλούν και  δημιουργούν μελλοντικές ανησυχίες...

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

«Η Bundestag καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τον βίαιο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Με αυτόν η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο και προσπαθεί να καταστρέψει οριστικά την ευρωπαϊκή τάξη ειρήνης», αναφέρεται στη νέα νομοθεσία, η οποία καλεί την κυβέρνηση «να συνεχίσει και, όπου είναι δυνατό, να επιταχύνει την παράδοση του απαραίτητου εξοπλισμού στην Ουκρανία, επεκτείνοντας παράλληλα την παράδοση βαρέων όπλων και πολύπλοκων συστημάτων και ως μέρος του συστήματος ανταλλαγής εξοπλιστικών, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ικανότητα της Γερμανίας να υπερασπιστεί τη Συμμαχία». Επιπλέον, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να φροντίσει για την ανθρωπιστική στήριξη των προσφύγων, ενώ θα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την απεξάρτηση της χώρας από τη ρωσική ενέργεια.

Τα κόμματα ζητούν ακόμη από την κυβέρνηση να μεριμνήσει το συντομότερο δυνατό για τη δημιουργία του ειδικού ταμείου με αντικείμενο τον εκσυγχρονισμό των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων. Με αυτόν τον τρόπο οι CDU/CSU σηματοδοτούν ότι εγκρίνουν και τις απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές, προκειμένου να διατεθούν 100 δισεκατομμύρια ευρώ στην Bundeswehr, τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις.

Κατά της πρότασης ψήφισαν η Αριστερά, η οποία προειδοποίησε για τον κίνδυνο η αποστολή βαρέων όπλων να ενισχύσει την απειλή πυρηνικού πολέμου, και η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), η οποία προέταξε τη διατήρηση καλών σχέσεων με τη Ρωσία και χαρακτήρισε την πρόταση «διακήρυξη εισόδου στον πόλεμο».