Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξάνει τα επιτόκια μέχρι ο πληθωρισμός να υποχωρήσει στον στόχο του 2%, διαμήνυσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στον γερμανικό όμιλο Funke Mediengruppe.

 

Πρόκειται για την πιο ισχυρή δέσμευση της Λαγκάρντ μέχρι σήμερα ότι η ΕΚΤ θα κάνει ότι χρειαστεί για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, ο οποίος ανήλθε τον Ιούνιο στην ευρωζώνη στο 8,6%.

«Θα αυξάνουμε τα επιτόκια για όσο καιρό χρειαστεί για να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στον στόχο μας» υπογράμμισε σύμφωνα με το Reuters.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε την Πέμπτη αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, προχωρώντας στην πρώτη άνοδο εδώ και 11 χρόνια, καθώς οι ανησυχίες για τον εκρηκτικό πληθωρισμό αντιστάθμισαν τους φόβους για επιβράδυνση της ανάπτυξης που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η ΕΚΤ εισήγαγε επίσης το Transmission Protection Instrument (TPI), ένα σχέδιο προστασίας των ομολόγων που έχει σχεδιαστεί για να περιορίσει το κόστος δανεισμού σε ολόκληρη την περιοχή και να περιορίσει τον κατακερματισμό για τις υπερχρεωμένες χώρες της Νότιας Ευρώπης.