Υπέρ ακόμα μίας μεγάλης αύξησης στα βασικά επιτόκια εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τάσσεται ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ Μάρτινς Κάζακς, ο οποίος θεωρεί πως η ύφεση στην Ευρωζώνη είναι πλέον πολύ πιθανή αλλά δεν είναι αρκετή ώστε να οδηγήσει στην αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Λετονίας ανέφερε πως απαιτείται μία κίνηση της τάξης των 50 ή των 75 μονάδων βάσης κατά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, χαρακτηρίζοντας «λογική επιλογή» την εκ νέου αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ.

«Θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε μία συζήτηση για αύξηση τόσο 50 όσο και 75 μονάδων βάσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κάζακς, θέτοντας ως κατώτατο όριο μία αύξηση κατά 0,5%.

Υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο, η ΕΚΤ αύξησε τα βασικά της επιτόκια κατά 50% για πρώτη φορά από το 2011, ενώ αναλυτές εκτιμούν πως και η κίνηση του Σεπτεμβρίου θα είναι αντίστοιχου μεγέθους, καθώς οι προοπτικές για τον πληθωρισμό στην ευρωπαϊκή οικονομία επιδεινώνονται.