Το χειρότερο (αλλά ταυτόχρονα και αναμενόμενο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) σενάριο φέρεται να επιβεβαιώνεται στις ιταλικές εκλογές, καθώς η δεξιά/ακροδεξιά συμμαχία έχει σημαντικό προβάδισμα, όπως καταγράφουν τα exit polls. 

 

Συγκεκριμένα, η συμμαχία αυτή φέρεται να λαμβάνει το 41-45% των ψήφων και 227-252 έδρες στη Βουλή, ενώ ακολουθεί ο συνασπισμός της κεντροαριστεράς (ποσοστό 25,5-29,5% και 78-98 έδρες), σύμφωνα με το exit poll της κρατικής τηλεόρασης RAI. Ακολουθούν τα Πέντε Αστέρια (έδρες: 36-56 και ποσοστό 13,5-17,5%) και η Ζωντανή Ιταλία και Δράση (ποσοστό: 6,5-8,5%).

Όσον αφορά τα ποσοστά των κομμάτων: 

  • Αδέλφια της Ιταλία: 22-26%
  • Δημοκρατικό κόμμα: 17-21%
  • Πέντε Αστέρια: 13,5-17,5%
  • Λέγκα: 8,5-12,5%
  • Φόρτσα Ιτάλια: 6-8%
  • Ζωντανή Ιταλία και Δράση: 6,5-8,5%

Πλέον, η ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι φαντάζει ως το φαβορί να είναι η επόμενη πρωθυπουργός, διαδεχόμενη τον Μάριο Ντράγκι, με τη στήριξη του Ματέο Σαλβίνι, αλλά και του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος δείχνει να επιστρέφει δυναμικά στο κέντρο της πολιτικής σκηνής.

Υπενθυμίζεται ότι οι κύριες συμμαχίες κομμάτων είναι το δεξιό-ακροδεξιό μέτωπο (με τα Αδέλφια της Ιταλίας, τη Λέγκα και τη Φόρτσα Ιτάλια) και το κεντροαριστερό (Δημοκρατικό Κόμμα, Περισσότερη Ευρώπη, Συμμαχία Οικολόγων και Ιταλικής Αριστεράς και Επιλογή Πολιτών).

Ως ανεξάρτητη δύναμη συμμετείχε στις εκλογές το Κίνημα Πέντε Αστέρων, ενώ τη στήριξη των εκλογέων ζήτησαν επίσης τα κόμματα Ζωντανή Ιταλία και Δράση, τα οποία πρόσφατα δημιούργησαν τον λεγόμενο «Κεντρώο Πόλο».

→ Ο εκλογικός νόμος με τον οποίο διεξήχθη η εκλογική αναμέτρηση εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά το 2018 και βασίζεται κατά δύο τρίτα στην απλή αναλογική και κατά ένα τρίτο στο πλειοψηφικό, ενώ το εκλογικό σώμα είναι κατά 3,8 εκατ. μεγαλύτερο, εξαιτίας της αλλαγής στα όρια που αποκτούν οι νέοι δικαίωμα ψήφου. 

Συνολικά, οι έδρες στη Βουλή ανέρχονται σε 400 (για να έχει κάποιος την πλειοψηφία απαιτούνται 201 έδρες) και στη Γερουσία σε 200 (πλειοψηφία: 101). Το 1/3 των προκύπτει από τις μονοεδρικές περιφέρειες.

Η συμμετοχή

Σχεδόν 51 εκατομμύρια Ιταλοί κλήθηκαν στις κάλπες, από τους οποίους οι 4,7 εκατ. βρίσκονται στο εξωτερικό. Το 51% είναι γυναίκες, ενώ 2,6 εκατομμύρια θα ψήφιζαν για πρώτη φορά για τη Γερουσία.

Μέτρια ήταν η προσέλευση των ψηφοφόρων μέχρι τις 7 μ.μ., καθώς ανερχόταν στο 51%, μειωμένη κατά 8% σε σχέση με τις εκλογές του 2018. Ωστόσο, στα εκλογικά τμήματα υπήρχαν ουρές πολιτών που επιθυμούσαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.