Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει τις δηλώσεις που έγιναν από την Τουρκία «σχετικά με την αποδοχή της τουρκοκυπριακής αποσχιστικής οντότητας, της λεγόμενης, διεθνώς μη αναγνωρισμένης, "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου", ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών», ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Πίτερ Στάνο.

O κ. Στάνο προσέθεσε ότι «η απόφαση αυτή, η οποία εκκρεμεί προς επικύρωση από τα μέλη του Οργανισμού, είναι λυπηρή και έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι αρκετά μέλη του Οργανισμού εξέφρασαν ισχυρή υποστήριξη στην αρχή της εδαφικής ακεραιότητας και στη Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» .

Παράλληλα σημείωσε ότι η ΕΕ «έχει καταστήσει σαφές κατ' επανάληψη, μεταξύ άλλων και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, ότι η ΕΕ αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως υποκείμενο του διεθνούς δικαίου, με τα αντίστοιχα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Οποιαδήποτε ενέργεια για τη διευκόλυνση ή την υποβοήθηση με όποιον τρόπο της διεθνούς αναγνώρισης της τουρκοκυπριακής αποσχιστικής οντότητας βλάπτει σοβαρά τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα ευνοήσει τη συνέχιση των συνομιλιών για τη διευθέτηση του Κυπριακού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», υπογράμμισε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Η ΕΕ είναι πλήρως προσηλωμένη σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ και τις αρχές στις αρχές της ΕΕ. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» κατέληξε.

Μέτρα ζήτησε ο Κεφαλογιάννης
«Μέτρα για τη σχεδιαζόμενη αναβάθμιση του ψευδοκράτους», ζήτησε με ερώτησή του στην Κομισιόν ο Μανώλης Κεφαλογιάννης. Τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «με αφορμή την προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους, που πρόκειται να εισέλθει, σύμφωνα με δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, στον Οργανισμό Τουρκόφωνων Κρατών με το καθεστώς της "χώρας" παρατηρητή», ζητά να πληροφορηθεί ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης με σχετική ερώτηση που κατέθεσε.

Όπως αναφέρεται μάλιστα σε σημερινή ανακοίνωσή του, «οποιαδήποτε προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Συγκεκριμένα, ο κ. Κεφαλογιάννης, στην ερώτησή του, σημειώνει ότι «σύμφωνα με δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων το ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου σε μία προσπάθεια δήθεν αναβάθμισής του πρόκειται να εισέλθει στον Οργανισμό Τουρκόφωνων Κρατών με το καθεστώς παρατηρητή» και ότι, όπως αναφέρει, «η χώρα μου, η Ελλάδα, σε αντίθεση με την Τουρκία που υποστηρίζει μία λύση δύο κρατών στην Κύπρο, είναι σταθερή και αταλάντευτη και στηρίζει τις προσπάθειες για επίτευξη μίας βιώσιμης και δίκαιης λύσης του Κυπριακού που θα βασίζεται στο πλαίσιο μίας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας σύμφωνα με τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και θα είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι «η Κύπρος, ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εδώ και 49 χρόνια τελεί υπό κατοχή» και ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών 541 και 550».

Για τους λόγους αυτούς, ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το «τι μέτρα πρόκειται να πάρει απέναντι στην απαράδεκτη σχεδιαζόμενη προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους που αποτελεί σαφή παραβίαση του Διεθνούς και του Ενωσιακού Δικαίου».