Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε για γενικευμένους και αυξανόμενους κινδύνους σταθερότητας, από τους δανειστές μέχρι τις κυβερνήσεις και τα νοικοκυριά, καθώς οι οικονομικές προοπτικές δυσχεραίνουν και ο πληθωρισμός κινείται σε επίπεδα - ρεκόρ.

Η αύξηση του κόστους ζωής βλάπτει την ικανότητα των ανθρώπων να εξυπηρετούν τα χρέη τους, ενώ οι επιδεινούμενες προοπτικές ανάπτυξης της Ευρώπης απειλούν τα εταιρικά κέρδη, ανέφερε η ΕΚΤ την Τετάρτη στην επισκόπηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (Financial Stability Review).

Σημείωσε επίσης πιθανούς κινδύνους για τα δημόσια οικονομικά καθώς οι κυβερνήσεις δανείζονται για να μετριάσουν τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης, την περαιτέρω καθοδική πίεση στις μετοχές ενώ οι τιμές των κατοικιών εκτοξεύονται σε δυσθεώρητα ύψη.

«Οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις αισθάνονται ήδη τον αντίκτυπο του αυξανόμενου πληθωρισμού και της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος. «Η εκτίμησή μας είναι ότι οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν αυξηθεί, ενώ μια ύφεση στην ευρωζώνη έχει γίνει πιο πιθανή» πρόσθεσε.

Ο συνδυασμός των ακραίων τιμών και της συρρίκνωσης της παραγωγής που εντάθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία γιγαντώνει τις προκλήσεις για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής καθώς και στους επενδυτές. Η ΕΚΤ έχει ξεκινήσει τον πιο επιθετικό κύκλο αυξήσεων επιτοκίων που έγινε ποτέ για να εμποδίσει τον πληθωρισμό να ενσωματωθεί, παρά τις μεγάλες πιθανότητες έλευσης οικονομικής ύφεσης. Οι αυξήσεις πρόκειται να συνεχιστούν, ενώ θα πρέπει να μειωθεί και το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων της ΕΚΤ ύψους 5 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Τα assets υψηλού κινδύνου παραμένουν «ευαίσθητα στην αβέβαιη πορεία του πληθωρισμού», στη νομισματική πολιτική καθώς και στις οικονομικές εξελίξεις, ανέφερε η ΕΚΤ. Μάλιστα, οι αμερικανικές μετοχές «φαίνεται να πιέζονται λόγω των θεμελιωδών μεγεθών της κατάστασης» ακόμη και μετά από μεγάλες διορθώσεις. «Είναι πολύ δύσκολο να έχουμε χρηματοπιστωτική σταθερότητα με αστάθεια στις τιμές» επεσήμανε ο ντε Γκίντος μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Φρανκφούρτη.

Οι τραπεζίτες εξέφρασαν την ανησυχία τους πως περαιτέρω διακυμάνσεις των τιμών θα μπορούσαν να προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα στις αγορές παραγώγων, οι οποίες έχουν ήδη ταλαιπωρηθεί από την άνοδο του ενεργειακού κόστους. Οι τράπεζες, εν τω μεταξύ, ενδέχεται να χρειαστεί να διαθέσουν περισσότερα χρήματα για επισφαλή δάνεια το επόμενο έτος.

Μετά τις μεγάλες δαπάνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης έχουν ξοδέψει ιλιγγιώδη ποσά για να αμβλύνουν τις επιπτώσεις του ενεργειακού σοκ, όμως «τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα δεν είναι στοχευμένα» ενώ η στήριξη θα πρέπει να είναι προσωρινή και να απευθύνεται στα πιο αδύναμα νοικοκυριά.

Τέλος, οι αγορές ακινήτων βρίσκονται «σε σημείο καμπής», καθώς η αύξηση του κόστους δανεισμού μειώνει τη ζήτηση για νέα δάνεια ενώ και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων να βρίσκονται πλέον σε υψηλά πενταετίας.