Την ερχόμενη Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου, θα γίνει νέα σύσκεψη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της ΕΕ στην αναζωπύρωση του κορονοϊού στην Κίνα και στη στάση της Ένωσης για τους ταξιδιώτες από την ασιατική χώρα.

Όπως ανακοίνωσε το γραφείο της σουηδικής προεδρίας της ΕΕ, «θα γίνει συζήτηση για την κατάσταση του κορονοϊού στην Κίνα και θα εξεταστούν πιθανά μέτρα σε επίπεδο ΕΕ με συντονισμένο τρόπο».

Η συνάντηση της Τετάρτης έρχεται καθώς παρόμοια σύσκεψη, στις 29 Δεκεμβρίου, δεν κατέληξε σε απόφαση της ΕΕ για υποχρεωτική διεξαγωγή τεστ κορονοϊού στους ταξιδιώτες που φτάνουν από την Κίνα σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Ωστόσο, το μέτρο έχει αποφασιστεί σε εθνικό επίπεδο από χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και άλλες.

Υπενθυμίζεται πως η Κίνα θα άρει τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό στους ταξιδιώτες από τις 8 Ιανουαρίου.

Η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, ανέφερε σε επιστολή της προς τις κυβερνήσεις της ΕΕ στις 29 Δεκεμβρίου ότι θα πρέπει να εξετάσουν άμεσα την εντατικοποίηση της γονιδιωματικής αλληλουχίας των λοιμώξεων από τον ιό COVID-19 και την παρακολούθηση των λυμάτων, μεταξύ άλλων στα αεροδρόμια, για την ανίχνευση τυχόν νέων παραλλαγών, δεδομένης της έξαρσης των λοιμώξεων στην Κίνα.

Η κα Κυριακίδου δήλωσε ότι το μπλοκ θα πρέπει να είναι «πολύ προσεκτικό», καθώς τα αξιόπιστα επιδημιολογικά δεδομένα και τα δεδομένα δοκιμών για την Κίνα είναι ελάχιστα, συμβουλεύοντας τους υπουργούς Υγείας της ΕΕ να αξιολογήσουν τις τρέχουσες πρακτικές τους σχετικά με τη γονιδιωματική αλληλούχιση του κορονοϊού «ως άμεσο βήμα».

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν συνιστά επί του παρόντος μέτρα για τους ταξιδιώτες από την Κίνα.

Είπε ότι οι παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Κίνα βρίσκονται ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι οι πολίτες της ΕΕ έχουν σχετικά υψηλά επίπεδα εμβολιασμού και ότι το ενδεχόμενο εισαγόμενων λοιμώξεων είναι χαμηλό σε σύγκριση με τις καθημερινές λοιμώξεις στην ΕΕ, με τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης να αντιμετωπίζουν επί του παρόντος.