Με ευρεία πλειοψηφία, 390 ψήφους υπέρ και 175, ενέκρινε σήμερα η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο την ανάγκη άμεσης έναρξης των συνομιλιών με το Συμβούλιο των Υπουργών, προκειμένου οι πρόσφυγες που αιτούνται άσυλο στις χώρες άφιξης να μοιράζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ και να μεταφέρονται αυτόματα σε αυτές.

«Με το Κοινοβούλιο έτοιμο να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις, καλώ το Συμβούλιο των υπουργών να υιοθετήσει μια κοινή θέση το συντομότερο δυνατόν, ώστε να ξεκινήσουν οι τριμερείς διαπραγματεύσεις και να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή ένα λειτουργικό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου», δήλωσε σχετικά η εισηγήτρια του ΕΚ, Σουηδή ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων, Σεσίλια Βίλκστρομ.

Όπως φαίνεται από τη σημερινή ψηφοφορία, το Ευρωκοινοβούλιο πέτυχε ευρεία συναίνεση μεταξύ των πολιτικών ομάδων σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που προτείνει έναντι των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ωστόσο το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ δεν έχει καταφέρει να καταλήξει σε μια κοινή πρόταση, λόγω των σημαντικών αποκλίσεων μεταξύ των κρατών-μελών.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της διαπραγματευτικής θέσης του ΕΚ οι χώρες πρώτης γραμμής (χώρες άφιξης) δεν θα είναι πλέον αυτόματα υπεύθυνες για τους αιτούντες άσυλο. Αντίθετα, οι αιτούντες άσυλο θα μοιράζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ και για το σκοπό αυτό θα μπορούν να μεταφέρονται αυτόματα σε κάποια άλλη χώρα της ΕΕ.

Επίσης, τα κράτη μέλη που δεν ακολουθούν τους κανόνες θα έρχονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο περιορισμού της πρόσβασής τους στα ευρωπαϊκά κονδύλια.