Το μεσημέρι θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους συντηρητικούς, τους φιλελεύθερους και τους πράσινους για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στη Γερμανία, που διακόπηκαν τη νύχτα, καθώς δεν προέκυψε συμφωνία, όπως ανακοίνωσαν κορυφαία στελέχη των κομμάτων.

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία είχε ορίσει προθεσμία ως τη 16η Νοεμβρίου για την ολοκλήρωση των διερευνητικών συνομιλιών, συναίνεσε να παραταθούν. Οι διαπραγματευτές των κομμάτων θα επιστρέψουν στις 12:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας) για να συνεχίσουν την προσπάθεια να συγκροτηθεί ο συνασπισμός.

Εξερχόμενος από τις μαραθώνιες συνομιλίες που διακόπηκαν λίγο μετά τις 04:00 το πρωί (05:00 ώρα Ελλάδας), ένα από τα εξέχοντα στελέχη των συντηρητικών, ο Φόλκερ Κάουντερ, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο.

Εάν δεν εξευρεθούν συμβιβασμοί για τις εναπομείνασες διαφορές, υπάρχει ενδεχόμενο να προκηρυχθούν νέες, πρόωρες εκλογές. Αν αντιθέτως καταλήξουν εντέλει σε συμφωνία το Σαββατοκύριακο, τα τέσσερα κόμματα που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση θα αρχίσουν να καταρτίζουν το «συμβόλαιο του συνασπισμού», το πολιτικό πρόγραμμα της τέταρτης κυβέρνησης υπό την Άγγελα Μέρκελ, η οποία θα πρέπει να σχηματιστεί έως το αργότερο τα Χριστούγεννα.

«Πάμε στην παράταση», είπε χαρακτηριστικά ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ.

Λίντνερ: Μπορούν να ξεπεραστούν οι διαφορές

«Υπάρχουν ακόμη διαφορές απόψεων, ειδικότερα στα ζητήματα της μετανάστευσης, του κλίματος και της οικονομικής πολιτικής», αναγνώρισε από την πλευρά του ο επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), ο Κρίστιαν Λίντνερ.

Πάντως, έκρινε ότι αυτές οι διαφορές «μπορούν να ξεπεραστούν» και διαβεβαίωσε ότι έγιναν «πολλά βήματα μπροστά». Ένα «τόσο ιστορικό σχέδιο», πρόσθεσε αναφερόμενος στον σχηματισμό του λεγόμενου συνασπισμού Τζαμάικα, «δεν πρέπει να αποτύχει επειδή δεν βρήκαμε μερικές ώρες» ακόμη για να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες, συμπλήρωσε.

Η Άγκελα Μέρκελ αποχώρησε από το κτίριο όπου διεξάγονταν οι διαπραγματεύσεις χωρίς να κάνει καμιά δήλωση.

Τάουμπερ / CDU: Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και το Σάββατο αν χρειαστεί
Οι συνομιλίες για τον σχηματισμό του επόμενου κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας θα συνεχιστούν και το Σάββατο αν χρειαστεί, δήλωσε νωρίς την Παρασκευή ο Πέτερ Τάουμπερ, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άγγελας Μέρκελ.

«Πιστεύουμε ακόμη ότι αξίζει τον κόπο να δουλέψουμε γι' αυτό με όλη μας την ενέργεια», τόνισε ο Τάουμπερ σε δημοσιογράφους έπειτα από μια μαραθώνια συζήτηση, αφού οι ομάδες των διαπραγματευτών των κομμάτων αποχώρησαν. «Από την άλλη, προφανώς και είναι δύσκολο».

Σημειώνεται ότι εδώ και σχεδόν έναν μήνα, οι συντηρητικοί (CDU/CSU), το FDP και οι οικολόγοι, κόμματα με θέσεις που απέχουν πολύ, διεξάγουν συνομιλίες, στις οποίες έχουν υπάρξει αρκετές διαφωνίες, για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Η εφημερίδα Bild σχολίασε ότι για την καγκελάριο Μέρκελ, το διακύβευμα «δεν είναι απλά η επόμενη εντολή της» αλλά «η συνέχιση της πολιτικής της καριέρας», ενώ το περιοδικό Der Spiegel υπενθύμισε ότι «κανένας δεν θέλει» νέες εκλογές, καθώς εάν προκηρύσσονταν τέτοιες θα υπήρχε κίνδυνος να επωφεληθεί πάνω από όλους το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).