Το θέμα της αλληλεγγύης στην αντιμετώπιση των καταστροφών αναμένεται να θέσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη «διάσκεψη κορυφής για κοινωνικά θέματα για τη δίκαιη απασχόληση και την ανάπτυξη» που συγκαλούν Γκέτεμποργκ ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Σουηδός πρωθυπουργός, Στέφαν Λεβέν.

Στη διάσκεψη, που αναμένεται να επισφραγιστεί ο νέος Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων, θα συμμετάσχουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των κρατών-μελών, οι ηγέτες των ευρωπαϊκών θεσμών, αρμόδιοι υπουργοί, εκπρόσωποι συνδικάτων και εργοδοτικών οργανώσεων, φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών κ.ά.

 Οι εκπρόσωποι των γερμανικών συνδικάτων προσδοκούν ένα ξεκάθαρο μήνυμα κατά του λεγόμενου κοινωνικού ντάμπινγκ, δεδομένου ότι φθηνό εργατικό δυναμικό από ασθενέστερες χώρες της ΕΕ έχει επιπτώσεις στη γερμανική αγορά εργασίας.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που τάσσεται εδώ και αρκετό διάστημα υπέρ μιας Ευρώπης με πιο κοινωνικό πρόσωπο, θέλει εκτός των άλλων να δράσει προκειμένου να μην κυλήσει άλλο νερό στον μύλο των λαϊκιστών και των πολεμίων της ΕΕ. «Για να πετύχει η Ευρώπη δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη στους εργαζόμενους», σχολίασε πρόσφατα.

Η ΕΕ βιώνει εντάσεις μεταξύ φτωχών και πλουσίων, Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης. Σε ό,τι αφορά στην οικονομική ισχύ, το κόστος εργασίας, στην αγοραστική δύναμη και στην κοινωνική πρόνοια οι αντιθέσεις εντός Ευρώπης είναι εντονότατες. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία το μέσο ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα στην ΕΕ το 2016 ήταν 29.000 ευρώ. Στο Λουξεμβούργο ωστόσο ήταν υπερδιπλάσιο, ενώ στη Βουλγαρία μικρότερο από το μισό. Παρόμοια μεγάλο είναι το χάσμα και στο πεδίο της ανεργίας μεταξύ των χωρών-μελών.

Λίγο πριν τη συνάντηση ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν σε κοινό τους άρθρο στη σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter δήλωσαν ότι «έχουμε καθήκον να κάνουμε περισσότερα σε έναν βασικό τομέα που ονομάζεται κοινωνική διάσταση».

Η ατζέντα της συνόδου

Η Κοινωνική Σύνοδος εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης και έχει ως σκοπό την προώθηση, σε ανώτατο επίπεδο, της δίκαιης απασχόλησης και της ανάπτυξης. Τα κύρια θέματα που πρόκειται να απασχολήσουν τις εργασίες της διάσκεψης είναι η δημιουργία ενός δίκαιου εργασιακού περιβάλλοντος, οι ίσες ευκαιρίες και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας, όπως επίσης η αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων των κοινωνικών μοντέλων της χωρών της ΕΕ, η κοινωνική προστασία και κοινωνική ένταξη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, απώτερος σκοπός είναι η προώθηση της κοινωνικής διάστασης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μέσω ενός δεσμευτικού «Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων». Ο «Κοινωνικός Πυλώνας» ορίζει βασικές αρχές και καίρια δικαιώματα για τη στήριξη της καλής λειτουργίας και της δίκαιης διάστασης των αγορών εργασίας και των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο «Πυλώνας» δύναται να αποτελέσει «οδηγό» για μια ανανεωμένη διαδικασία ανοδικής σύγκλισης μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

Στο τέλος της διάσκεψης αναμένεται να υπογραφεί σχετική «Διοργανική Διακήρυξη» (σ.σ. μεταξύ των οργάνων της ΕΕ) από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, καθώς και τον Γιούρι Ράτας, πρωθυπουργό της Εσθονίας, η οποία ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Επιπλέον, κατά το γεύμα εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που θα ακολουθήσει, η συζήτηση θα επικεντρωθεί σε ζητήματα εκπαίδευσης και πολιτισμού, και ειδικότερα στην ενίσχυση της κινητικότητας και του επιτυχημένου προγράμματος Erasmus, την αμοιβαία αναγνώριση τίτλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τις ψηφιακές υποδομές στην εκπαίδευση και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτιστικής βιομηχανίας.

Ο πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπό το φως το δραματικών γεγονότων στην Αττική, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει στην ατζέντα της συνόδου το ζήτημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης κατά την αντιμετώπιση καταστροφών και την ανακούφιση από τις συνέπειές τους.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν την ιδιαίτερη σημασία της παρουσίας του πρωθυπουργού στην Κοινωνική Σύνοδο του Γκέτεμποργκ, δεδομένου ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρώτος αρχηγός κυβέρνησης στην ΕΕ «που έθεσε επιτακτικά το ζήτημα της κοινωνικής διάστασης της Ευρώπης, την ανάγκη διενέργειας ειδικής συνόδου και της μετατόπισης των πολιτικών από την λιτότητα προς όφελος της κοινωνικής συνοχής, της ανάπτυξης και της απασχόλησης».

Μιας μετατόπισης, η οποία, όπως υπογραμμίζουν, «μέσα από συμμαχίες και αλλαγή συσχετισμών αποτυπώνεται σταδιακά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της Κοινωνικής Συνόδου του Γκέτεμποργκ και της υιοθέτησης του Κοινωνικού Πυλώνα».

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στη διάσκεψη κορυφής της ΕΕ:

Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου

09:30-10:00: Άφιξη των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων στην Κοινωνική Σύνοδο
10:30-13:30: Εργασίες της Κοινωνικής Συνόδου
13:35-14:00: Τελετή υπογραφής της «Διοργανικής Διακήρυξης» και οικογενειακή φωτογραφία
14:15-16:15: Γεύμα εργασίας των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων με θέμα την εκπαίδευση και τον πολιτισμό