Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έκανε πράξη την απειλή του προς την Καταλωνία, ενεργοποιώντας το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος, που έχει ως αποτέλεσμα την άρση της αυτονομίας της περιφέρειας. Εκλογές εντός εξαμήνου, ανησυχητικά τα οικονομικά της περιφέρειας.

Ραγδαίες οι εξελίξεις στο θέμα της Καταλωνίας με τον Ισπανό πρωθυπουργό, μετά από την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, να γνωστοποιεί την απόφασή του να άρει την αυτονομία της συγκεκριμένης περιφέρειας, να διαλύσει το καταλανικό κοινοβούλιο και να προκηρύξει εκλογές στην εν λόγω περιφέρεια εντός έξι μηνών.

Ο Ραχόι είχε προειδοποιήσει ότι αυτό θα ήταν το επόμενο βήμα της ισπανικής κυβέρνησης, σε περίπτωση που η Καταλωνία επέμενε στην απόσχιση.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνησή του έλαβε αυτή την άνευ προηγουμένου απόφαση για την αποκατάσταση της τάξης, για να διασφαλίσει την ουδετερότητα των περιφερειακών θεσμών και να εξασφαλίσει τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και την οικονομική δραστηριότητα, αλλά και για να προφυλάξει τα πολιτικά δικαιώματα όλων των πολιτών.

Επιπροσθέτως, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει τη συνταγματική της εξουσία για να αναλάβει η Μαδρίτη απευθείας τη διοίκηση της Καταλωνίας και ότι επιθυμεί οι εκλογές να διεξαχθούν στην ισπανική επαρχία.

Αναμένεται έγκριση από την Άνω Βουλή της Ισπανίας - τη Γερουσία- όπου είναι προγραμματισμένη ψηφοφορία για τις 27 Οκτωβρίου.

Ραχόι: "Ανησυχητικά" τα στοιχεία για την οικονομία της Καταλωνίας

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι τα τελευταία στοιχεία που αφορούν την οικονομία της Καταλωνίας είναι "ανησυχητικά" και ότι το ΑΕΠ της επαρχίας θα μειωθεί κατά 30% εάν αποσχιστεί από την Ισπανία.