Υπό κράτηση βρίσκεται ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας Ilmars Rimsevics, με κατηγορίες παθητικής δωροδοκίας.

Η κυβέρνηση της Λετονίας προσπαθεί να ηρεμήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι Αμερικανοί μιλούν για «ξέπλυμα χρήματος ως πυλώνα επιχειρηματικών πρακτικών», ενώ προφανής είναι ο αντίκτυπος στην ΕΚΤ, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παρακολουθεί τώρα προσεκτικά τι συμβαίνει στη Λετονία.

Οι ισχυρισμοί περί διαφθοράς εναντίον του επικεφαλής μιας κεντρικής τράπεζας μπορεί να αποτελέσουν σοβαρό πρόβλημα αν σπέρνουν αμφιβολίες στις χρηματοπιστωτικές αγορές σχετικά με τη σταθερότητα της αντίστοιχης χρηματοπιστωτικής αγοράς. Ο πρωθυπουργός της Λετονίας, Μάρις Κουτσίνσκι, προσπάθησε φυσικά να κατευνάσει τις ανησυχίες: «Δεν υπάρχει απειλή για το λετονικό χρηματοπιστωτικό σύστημα», ανέφερε. Το όλο θέμα εξακολουθεί να είναι ενοχλητικό. Αλλά την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στην ABLV Bank of Latvia, το τρίτο μεγαλύτερο θεσμικό όργανο της Λεττονίας. Οι Αμερικανοί προειδοποίησαν ότι η ABLV χρησιμοποιεί το «ξέπλυμα χρήματος ως πυλώνα επιχειρηματικών πρακτικών».

Ο Ilmars Rimsevics φέρεται ότι βοήθησε πελάτες να υπονομεύσουν τις κυρώσεις του ΟΗΕ εναντίον της Βόρειας Κορέας. Ο πρωθυπουργός της Λετονίας προσπαθεί να αποτρέψει τους κινδύνους από τις φήμες και ζήτησε την παραίτηση του Rimsevics. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάποιος μπορεί να εργαστεί ως διοικητής της Τράπεζας και να συλληφθεί για τέτοιες σοβαρές κατηγορίες», δήλωσε ο Κουσίνσκις.
Αλλά και για την ΕΚΤ, η ενόχληση γύρω από το Rimsevics είναι επικίνδυνη. Ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας, η οποία είναι μέλος του συστήματος του ευρώ, ανήκει στο ισχυρό διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, το