H Μόσχα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει την εμφάνιση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό στη Γενεύη. «Η Ουκρανία διαθέτει ακόμη σοβιετικές τεχνολογίες και μέσα για να αποκτήσει τέτοιου είδους όπλα», δήλωσε. «Δεν μπορούμε να μην απαντήσουμε σε αυτό τον πραγματικό κίνδυνο», υπογράμμισε.

 

Η Ευρώπη, σημείωσε, επέλεξε τον δρόμο των κυρώσεων αντί για τον διάλογο στη Ρωσία. 

Σε σχέση με τα πυρηνικά, τόνισε ότι «είναι απαράδεκτο για τη Ρωσία ότι κάποιες ευρωπαϊκές χώρες φιλοξενούν αμερικανικά πυρηνικά όπλα». «Αυτά τα όπλα θα πρέπει να επιστρέψουν σε αμερικανικά εδάφη», πρόσθεσε. 

Όπως ανέφερε, η Μόσχα είναι έτοιμη για συνεργασία με τις ΗΠΑ σε θέματα στρατηγικής σταθερότητας. 

Μαζικό μποϋκοτάζ από τους διπλωμάτες 

Πολλές αντιπροσωπείες, ανάμεσά τους δυτικών χωρών, αποχώρησαν σήμερα από την αίθουσα όπου πραγματοποιείται η συνεδρίαση της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό, την ώρα της παρέμβασης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία.

Οι διπλωμάτες αποχώρησαν από την αίθουσα κατά την έναρξη της βιντεοσκοπημένης ομιλίας του Λαβρόφ, ο οποίος αρχικά σκόπευε να μεταβεί στη Γενεύη για τη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό. Όμως χθες Δευτέρα ακύρωσε το ταξίδι αυτό λόγω των «αντιρωσικών κυρώσεων», όπως τις χαρακτήρισε, που δεν του επιτρέπουν να πετάξει στον εναέριο χώρο της ΕΕ.

Μόνο μερικές αντιπροσωπείες έμειναν στην αίθουσα, ανάμεσά τους αυτές της Υεμένης, της Αλγερίας, της Βενεζουέλας, της Συρίας και της Τυνησίας.

Έξω από την αίθουσα οι παριστάμενοι χειροκρότησαν τις αντιπροσωπείες που αποχώρησαν.

Είναι «σημαντικό να κάνουμε μια κίνηση αλληλεγγύης προς τους Ουκρανούς μας φίλους», δήλωσε ο Γιαν Χουάνγκ ο Γάλλος πρεσβευτής στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό.