Ο πετρελαϊκός όμιλος αγόρασε την Παρασκευή ποσότητα πετρελαίου με τεράστια έκπτωση έναντι της τιμής αναφοράς. Υποστήριξε ότι έχει συνεννοηθεί με κυβερνήσεις και ότι η κίνηση ήταν αναγκαία.

Αφού δέχτηκε ένα μπαράζ επικρίσεων για την αγορά ενός φορτίου ρωσικού πετρελαίου, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ευρώπης Shell έσπευσε να δηλώσει ότι κινείται με βάση καθοδήγηση από κυβερνήσεις.

«Θα συνεχίσουμε να επιλέγουμε εναλλακτικές λύσεις αντί το ρωσικό πετρέλαιο όπου είναι δυνατόν, αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη, εξαιτίας της σημασίας που έχει η Ρωσία για την παγκόσμια προσφορά», δήλωσε η Shell. «Είμαστε σε διαρκείς συνομιλίες με τις κυβερνήσεις και συνεχίζουμε να ακολουθούμε τις οδηγίες τους σχετικά με το ζήτημα της ασφάλειας του εφοδιασμού».

Η Shell, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο, δεν διευκρίνισε με ποιες κυβερνήσεις είχε μιλήσει, μεταδίδει το Bloomberg.

Η Shell αγόρασε ένα φορτίο αργού πετρελαίου της Ρωσίας από τον όμιλο Trafigura την Παρασκευή, με έκπτωση ρεκόρ έναντι των τιμών αναφοράς, ένδειξη ότι οι μεγάλοι αγοραστές πιθανότατα θα συνεχίσουν να αγοράζουν ενεργειακά προϊόντα της Ρωσίας παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η συμφωνία υπογραμμίζει επίσης, σημειώνει το πρακτορείο, τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι αγοραστές ενέργειας. Πρέπει να βρουν πώς να αντιμετωπίσουν την απώλεια ενός από τους κορυφαίους προμηθευτές της παγκόσμιας αγοράς.

Η κίνηση προκάλεσε έντονη κριτική. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα έγραψε στο Twitter ρωτώντας την εταιρεία εάν το ρωσικό πετρέλαιο μύριζε σαν «ουκρανικό αίμα».

Από την πλευρά της, η Shell, η οποία κινήθηκε για να εκχωρήσει το μερίδιό της στο έργο Sakhalin-2 LNG αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε ότι θα δωρίσει τα κέρδη από τις ρωσικές δραστηριότητές της σε οργανισμούς ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Χωρίς αδιάλειπτη παροχή αργού πετρελαίου στα διυλιστήρια η ενεργειακή βιομηχανία δεν μπορεί να διασφαλίσει τη συνεχή παροχή βασικών προϊόντων στην Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε. «Τα φορτία από εναλλακτικές πηγές δεν θα είχαν φτάσει εγκαίρως ώστε αποφευχθούν διαταραχές στον εφοδιασμό της αγοράς».