Η Ουκρανία έλαβε ισοδύναμη οικονομική βοήθεια, αλλά και δάνεια από το εξωτερικό που ξεπέρασε τα 32 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, μετά από τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στα τέλη Φεβρουαρίου, όπως γίνεται γνωστό από τα στοιχεία που διατηρεί το Κίεβο.

Ποσοστό περίπου 40% προήλθε από τις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Ουκρανίας το βράδυ της Παρασκευής. Ποσοστό λίγο μικρότερο από το 25% προήλθε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ποσοστό περίπου 8% από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Η Γερμανία μόνη της διέθεσε 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Η συνολική οικονομική βοήθεια που έλαβε η Ουκρανία από το εξωτερικό αντιστοιχούσε σε ποσοστό 16% επί του προπολεμικού ουκρανικού ΑΕΠ.

Ωστόσο, το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 30% το 2022 εξαιτίας του πολέμου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας στο Κίεβο.

Η Ρωσία έχει καταλάβει περίπου ποσοστό 18% της ουκρανικής επικράτειας, συμπεριλαμβανομένης και της χερσονήσου της Κριμαίας, την οποία ελέγχει από το 2014.

Η Ουκρανία είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από την εξωτερική βοήθεια που λαμβάνει, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε αμυντικό επίπεδο.