Το ραντεβού των ψηφοφόρων και των στελεχών για εκλογή νέου προέδρου στο ΚΙΝΑΛ ανανεώθηκε για την ερχόμενη Κυριακή. Ο χθεσινός πρώτος γύρος έληξε με καθαρή πρωτιά του Νίκου Ανδρουλάκη και μάχη ανάμεσα σε Γιώργο Παπανδρέου και Ανδρέα Λοβέρδο για τη δεύτερη θέση, την οποία, τελικά, κέρδισε ο πρώην πρωθυπουργός με διαφορά μόλις 1,1 μονάδα.

Έχει τη δική του, ξεχωριστή σημασία ποιος παίρνει τη θέση Ανδρουλάκη στην Ευρωβουλή, αν τελικά αυτός κερδίσει την ερχόμενη Κυριακή και αποφασίσει να παραιτηθεί. Σημειώστε το: Νίκος Παπανδρέου, αδερφός του Γιώργου Παπανδρέου! Τι παιχνίδια παίζει η ζωή, ε;! Και τι παιχίδια παίζονται στο παρασκήνιο, ήδη από χθες το βράδυ, δε λέγεται...

Με νικητή τον Νίκο Ανδρουλάκη ολοκληρώθηκε ο α’ γύρος των εσωκομματικών εκλογών για την ηγεσία στο ΚΙΝΑΛ, ωστόσο θα απαιτηθεί και β’ γύρος, στον οποίο θα συμμετέχει και ο Γιώργος Παπανδρέου που συγκέντρωσε το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο Νίκος Ανδρουλάκης εξασφάλισε  το 37,11%, ενώ μάχη για την δεύτερη θέση έδωσαν ο Γιώργος Παπανδρέου (27,06%) και ο Ανδρέας Λοβέρδος (26,06%). Οι Παύλος Χρηστίδης, Χάρης Καστανίδης, Παύλος Γερουλάνος συγκέντρωσαν περί το 3% έκαστος.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κυριάρχησε στη νότια Ελλάδα -συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης-, πρώτευσε στη βόρεια και στην κεντρική Ελλάδα. Ο Γιώργος Παπανδρέου πρώτευσε στη δυτική Ελλάδα. Στην Αττική πλειοψήφησε ο Ανδρέας Λοβέρδος. 

Την επόμενη Κυριακή θα στηθούν εκ νέου κάλπες για να εκλεγεί ο νέος αρχηγός, με τη «μάχη» να δίνεται ανάμεσα στους δύο πρώτους της χθεσινής αναμέτρησης. Υπενθυμίζεται πως δικαίωμα να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο έχουν όσοι πολίτες πήγαν χθες στις εσωκομματικές κάλπες.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ακολουθεί το ρεπορτάζ της Μαρίνας Μάνη, από το euro2day.gr

Η εξέλιξη αυτή αποτέλεσε δυσάρεστη έκπληξη για τους επιτελείς του κ. Παπανδρέου, καθώς αποδόθηκε στη δική του υποψηφιότητα η επανενεργοποίηση οπαδών που είχαν αποστασιοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ εδώ και δέκα χρόνια.

Εντέλει, η συστράτευση δεν οδήγησε στην «κοσμογονία συμμετοχής» που προέβλεπε συνολικά η Χαριλάου Τρικούπη: οι ψηφοφόροι που προσήλθαν στις εσωκομματικές κάλπες χθες έφτασαν τις 270.000, έναντι των 212.000 που είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές, το 2017, όταν εξελέγη πρόεδρος η Φώφη Γεννηματά.

Οι νέοι ψηφοφόροι, δηλαδή, είναι μόλις 58.000, σε μία χρονική στιγμή που οι πολιτικές εξελίξεις, το αφήγημα όλων των υποψηφίων για επαναφορά του τίτλου «ΠΑΣΟΚ» στην ούγια του κόμματος και η συγκινησιακή φόρτιση που προκάλεσε ο θάνατος της προέδρου είχαν δημιουργήσει προσδοκίες για πανστρατιά.

Δεν επιβεβαιώθηκαν επίσης οι δημοσκοπήσεις που ήθελαν τους τρεις βασικούς διεκδικητές, τον Ανδρέα Λοβέρδο, τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Γιώργο Παπανδρέου να «κονταροχτυπιούνται» με οριακές διαφορές (περί τη μονάδα): ο κ. Ανδρουλάκης κέρδισε την πρωτιά με μεγάλη άνεση, περίπου δέκα μονάδες από τον δεύτερο, ο οποίος, όμως, δεν ήταν ο κ. Λοβέρδος αλλά ο κ. Παπανδρέου.

Η αμηχανία για την τρίτη θέση ήταν έκδηλη στη δήλωση που έκανε ο κ. Λοβέρδος λίγο μετά τα μεσάνυχτα, παραδεχόμενος την ήττα του: «Περιμένατε πολλή ώρα για να κάνω δήλωση αλλά έπρεπε να ακολουθήσω τη σειρά των πραγμάτων», είπε, καθώς διαδέχτηκε στις κάμερες τον κ. Παπανδρέου…

Από την άλλη, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός φρόντισε, με τη δική του δήλωση, να κόψει κάθε συζήτηση (που είχε ήδη αρχίσει στα παρασκήνια) για «αχρείαστο δεύτερο γύρο» την ερχόμενη Κυριακή, καλώντας τους ψηφοφόρους να δώσουν την τελική μάχη.

Η εν λόγω συζήτηση, βεβαίως, άρχισε όταν ο κ. Ανδρουλάκης φαινόταν να προηγείται του κ. Παπανδρέου κατά 14 μονάδες, πριν δηλαδή το αποτέλεσμα «κλειδώσει» με διαφορά λίγο κάτω από τις δέκα μονάδες.

Όπως… Μητσοτάκης-Μεϊμαράκης;

Στο ερώτημα «τι μέλλει γενέσθαι», οι απαντήσεις ποικίλλουν.

  • Κατά τους υποστηρικτές του κ. Ανδρουλάκη, «το αποτέλεσμα κρίθηκε στον πρώτο γύρο και δεν θα αλλάξει στον δεύτερο».
  • Από το επιτελείο του κ. Παπανδρέου έχουν διαφορετική άποψη και παραπέμπουν στο παράδειγμα των εσωκομματικών εκλογών στη ΝΔ το 2016: στον πρώτο γύρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε λάβει 28,5% και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης 39,80%, δηλαδή η διαφορά τους ήταν σχεδόν 11,5 μονάδες.

Στον δεύτερο γύρο όμως, επικράτησε ο κ. Μητσοτάκης με 52,43% ενώ ο κ. Μεϊμαράκης τερμάτισε δεύτερος με 47,57%. Που σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι του Απόστολου Τζιτζικώστα (20%) και του Άδωνι Γεωργιάδη (11%) στράφηκαν στον σημερινό πρωθυπουργό.

Υπάρχει σήμερα στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ τέτοια αναλογία; Κατά την πρώτη ανάγνωση, όχι: τα ποσοστά που απέσπασαν ο Χάρης Καστανίδης και ο Παύλος Γερουλάνος (περίπου 3% ο καθένας) θα μπορούσαν να προικοδοτήσουν τον κ. Παπανδρέου, αλλά είναι πολύ μικρά για να επιδράσουν. Ενώ το περίπου 3,2% του Παύλου Χρηστίδη, που προήλθε από τη νεολαία και τα social media, εκτιμάται ότι πιο εύκολα θα κατευθυνθεί στον κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος έπαιξε (και παίζει) το χαρτί της ανανέωσης.

Το αναπάντητο, προσώρας, ερώτημα είναι πώς θα συμπεριφερθούν οι ψηφοφόροι του κ. Λοβέρδου. Οπως δήλωσε ο ίδιος σήμερα, έως αύριο θα ανακοινώσει ποιον από τους δύο υποψηφίους θα στηρίξει.

Εάν ισχύουν οι αναλύσεις ότι το σχεδόν 26% που απέσπασε χθες προήλθε από κεντροδεξιούς ψηφοφόρους (ενδεχομένως και από τη δεξαμενή της ΝΔ), τότε δεν υπάρχει πιθανότητα να ψηφίσουν Παπανδρέου την επόμενη Κυριακή. «Το πιο πιθανό είναι να μην προσέλθουν καν στις κάλπες, οπότε το εκλογικό σώμα θα μικρύνει και οι αναλογίες θα αλλάξουν», λένε στελέχη του κόμματος.

Από αργά τη νύχτα άρχισε να κυκλοφορεί και σενάριο που θέλει τους Παπανδρέου-Λοβέρδο να συζητούν υπόγεια συνεργασία για να αποκλείσουν τον κ. Ανδρουλάκη, «που πήρε την πρωτιά από τον κομματικό μηχανισμό χωρίς να έχει δώσει ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα». Πλην απροόπτου, μοιάζει πολύ αδύναμο σενάριο για τους λόγους που προαναφέρθηκαν.

Ποιος θα είναι… πολιτικός αρχηγός στη Βουλή;

Δεν πέρασε απαρατήρητη πάντως η δήλωση του κ. Παπανδρέου αργά τη νύχτα: «Την άλλη Κυριακή θα αποφασίσουμε για την τύχη της παράταξης, για την ταυτότητα και την προοδευτική πορεία του Κινήματός μας».

«Συνεχίζω δυνατά με σεμνότητα και ενότητα», περιορίστηκε να πει ο κ. Λοβέρδος, ενώ ο κ. Ανδρουλάκης πρόβαλε, πάλι, το ασαφές (πολιτικά) τρίπτυχο «ανανέωση-ενότητα-πολιτική αυτονομία».

Πέραν του ιδεολογικού/πολιτικού κενού, πάντως, οι αντίπαλοι του χθεσινού νικητή προβάλλουν τις δυσκολίες που θα προκαλέσει στο ΚΙΝΑΛ το γεγονός ότι ο κ. Ανδρουλάκης είναι ευρωβουλευτής και όχι βουλευτής, οπότε δεν θα μπορεί να εκπροσωπήσει το κόμμα στη Βουλή ως πολιτικός αρχηγός.

«Ποιος θα μιλάει στις συζητήσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών; Ποιος θα δίνει τις μάχες ανάμεσα στον Μητσοτάκη και τον Τσίπρα;» ρωτούν.

Το βέβαιο είναι ότι εάν ο κ. Ανδρουλάκης εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος την ερχόμενη Κυριακή, η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα πρέπει να συνεδριάσει για να εκλέξει… δικό της πρόεδρο, αυτόν που θα εκπροσωπεί το ΚΙΝΑΛ στη Βουλή. Ουδείς είναι σε θέση να πει, αυτή τη στιγμή, εάν θα προκριθεί ο βουλευτής που θα προτείνει ο πρόεδρος του κόμματος, δηλαδή ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος που φέρεται να είναι η προτίμησή του, ή κάποιος άλλος που θα αποτελέσει αντιπρόταση από τα μέλη της Κ.Ο.

Ό,τι χειρότερο για τα πρώτα βήματα του νέου κομματικού προέδρου, δηλαδή.

Μαρίνα Μάνη Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.