Με τη διαβεβαίωση ότι η ενεργειακή επάρκεια της χώρας είναι απόλυτα διασφαλισμένη και ότι, οι προμήθειες φυσικού αερίου θα γίνουν με τρόπο τέτοιο ώστε να μην παραβιαστούν οι κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία, και προαναγγέλλοντας πως σύντομα θα ανακοινωθεί το νέο εθνικό πρόγραμμα στήριξης απέναντι στην ενεργειακή «έκρηξη», ξεκίνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Υπογράμμισε επίσης πως η Ελλάδα γρήγορα και μεθοδικά μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο της περιοχής.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά έκανε στην «εισαγόμενη ακρίβεια» που όπως είπε πολιορκεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις επισημαίνοντας πως σύντομα θα ανακοινωθεί το νέο εθνικό πρόγραμμα στήριξης. Τόνισε πως η στήριξη των εισοδημάτων αποτελεί βασική προτεραιότητα με αναφορά στην αύξηση από τη Δευτέρα του κατώτατου μισθού που δίνει το μήνυμα ότι «η πολιτεία στέκεται στο πλευρό των χαμηλόμισθων συμπολιτών μας» αποτελώντας «έναν δίκαιο τρόπο να επιμερίζεται το μέρισμα ανάπτυξης σε όλους τους συμπολίτες μας».

Αναγνωρίζοντας ότι τα μέτρα δεν καλύπτουν όλες τις αυξήσεις τόνισε πως «σε εθνικό όμως επίπεδο εμείς στήνουμε τα δικά μας αναχώματα». Όπως χαρακτηριστικά είπε «‘Νιώθουμε, προσπαθούμε, δρούμε': αυτά είναι τρία ρήματα που πρέπει να διαπερνούν την καθημερινότητά μας».

Ξεχωριστή μνεία έκανε στο ζήτημα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και το καινοτόμο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που εκσυγχρονίζει το πλαίσιο ενώ επέκρινε και τη στάση που τηρεί η αντιπολίτευση που όπως είπε «ασχολείται πότε με μύθους της καταστροφολογίας και πότε με παραμύθια, στα οποία πρωταγωνιστούν βασιλιάδες, πρίγκιπες, δράκοι».