«Με την σκέψη μας στα τραγικά θύματα της φονικής πυρκαγιάς στην Aν. Αττική, ας κάνουμε αυτό το Μνημόσυνο για τις ψυχές όσων χάθηκαν και εμείς οι ζώντες ας αναλογιστούμε τις ευθύνες μας και ας τις αναλάβουμε ώστε να μη βιώσουμε στο μέλλον άλλη τέτοια καταστροφή».

Μ΄ αυτές τις λέξεις ξεκίνησε η αντιφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκάπη Παυλόπουλου, κατά την τελετή ανακήρυξής του ως επίτιμου δημότη του δήμου Αμοργού. Στη μνήμη των θυμάτων τηρήθηκε επίσης ενός λεπτού σιγή.

Ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε την Αμοργό με αφορμή τον εορτασμό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην ιστορική Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας, έκανε μια μακρά αναφορά στην ιστορία του νησιού «το οποίο μας εμπνέει
θρησκευτικώς και εθνικώς» και επανήλθε στα επίκαιρα μηνύματα του εορτασμού. Μίλησε για «τις αρετές της Αλήθειας και της Δικαιοσύνης», που πηγάζουν από τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης και στις οποίες «ιδίως σήμερα εμείς, οι Έλληνες, οφείλουμε, ως λαός και ως έθνος, να μένουμε προσηλωμένοι».

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αρετή της δικαιοσύνης, «για να μας καθοδηγεί, κατά την εκπλήρωση του εθνικού χρέους -κι αυτό αποκτά εξαιρετική κρισιμότητα στις μέρες μας, μέσα από τις φονικές συμφορές που πλήττουν τον τόπο μας και τον λαό μας- ώστε να θυμόμαστε ότι βασικές συνιστώσες του Πολιτισμού μας, αλλά και του κοινού μας Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, είναι ο Ανθρωπισμός, η Αλληλεγγύη και η Κοινωνική Δικαιοσύνη».