(upd3 15:00)Σε υψηλότατους τόνους διεξάγεται η συζήτηση στη Βουλή σχετικά με τον Πάνο Καμμένο και την πώληση βλημάτων του Ελληνικού Στρατού Ξηράς στη Σαουδική Αραβία. Ο Καμμένος μίλησε για νόμιμη διακρατική συμφωνία και κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για σχέσεις τους με τον μεσάζοντα, Παπαδόπουλο. Σφοδρή μετωπική Τσίπρα - Μητσοτάκη.

Είναι μια καθόλα νόμιμη διακρατική συμφωνία, χωρίς μεσάζοντες, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, στην ομιλία του στην Βουλή για την υπόθεση πώλησης πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία.

Είπε ότι η αντιπολίτευση επέλεξε να κατασκευάσει ένα σκάνδαλο, αναφέροντας ότι το όλο ζήτημα στηρίχθηκε σε μια καταγγελία του Ανδρέα Λοβέρδου για την αναφορά ενός ταξιάρχου, η οποία όμως δεν υπάρχει. Εκείνο που υπάρχει είναι ένα υποκλαπέν από το κομπιούτερ του ταξιάρχου σύνολο μηνυμάτων το οποίο ο κ. Λοβέρδος το έκανε αναφορά, προσέθεσε.

Στη συνέχεια ο κ. Καμμένος κατέθεσε σειρά εγγράφων και πιστοποιητικών που αφορούν τον Βασίλη Παπαδόπουλο ως εκπρόσωπο της Σ. Αραβίας, σημειώνοντας ότι εκείνο που ξέραμε ήταν πως ο Παπαδόπουλος εκπροσωπούσε την Σ. Αραβία και αυτό εξηγήθηκε πολλαπλώς.

Σε ό,τι δε αφορά τη διαφορά μεταξύ 300.000 βλημάτων και 100.000 βλημάτων ανέφερε πως η συμφωνία αφορούσε την πώληση 300.000 βλημάτων και αλλαγή αριθμού πυρομαχικών σε συμφωνία δεν υπάρχει.

Για τον επιχειρηματία Παπαδόπουλο ο Π. Καμμένος είπε ότι «τον ξέρω από τον Κ. Μητσοτάκη, καθώς, όπως ανέφερε, το 1988 η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος αποφάσισε να δοθεί ένα δάνειο προς τη Ρωσία προκειμένου να πληρωθούν οι Έλληνες εξαγωγείς και ο Ηλίας Παπαδόπουλος και ο γιος του ήταν στην αντιπροσωπεία επιχειρηματιών που ταξίδεψαν στην Μόσχα σε πρωθυπουργική αποστολή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Είπε ακόμα ότι ο δικηγόρος του Β. Παπαδόπουλου είναι βουλευτής της ΝΔ, ενώ στο ΥΠΕΘΑ είχε πάει τον Β. Παπαδόπουλο η Φώφη Γεννηματά ως αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας το 2014.

Δεν με ενδιαφέρει ποιος εκπροσωπεί τη Σαουδική Αραβία, με ενδιαφέρει ο νόμος και εξαντλώ αυτό που προβλέπει ο νόμος, είπε ο κ. Καμμένος, προσθέτοντας ότι σύντομα θα αποδειχθεί ποιοι και γιατί ήθελαν να χαλάσουν τη συμφωνία.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι πρόσφατα έλαβε απειλητικό τηλεφώνημα και κατόπιν της άρσης του τηλεφωνικού του απόρρητου απεδείχθη ότι εκείνος που τηλεφώνησε «ήταν ο κ. Πατεράκης, που έστησε την ιστορία με τον Σάφα, ο μεσάζων για τα υποβρύχια που έγερναν, ένα μέρος της συμμορίας που εξυπηρετεί η ΝΔ».

«Νομίζατε ότι θα φοβηθούμε τους μπράβους σας και τα "παραδεισένια" λεφτά σας. Όσο χτυπάτε τόσο πιο ισχυρή γίνεται αυτή η κυβέρνηση» είπε ο κ. Καμμένος.

Αντιπαράθεση Καμμένου - Λοβέρδου

«Μην συνδέετε το όνομά μου με πράξεις που δεν είναι σύμφωνες με τα κοινοβουλευτικά ήθη» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, για την αναφορά του ταξίαρχου Παπαδάκη, την οποία είχε δώσει στη δημοσιότητα.

«Κύριε υπουργέ, γι’ αυτή την υπόθεση υπάρχουν ερωτήματα που θα απαντηθούν και σήμερα, αλλά και τις επόμενες ημέρες. Οι διαδικασίες του Κοινοβουλίου θα είναι διαρκώς ανοιχτές. Ο καθένας όταν ερωτάται μπορεί να απαντά ή να απαντά δήθεν, αλλά να υπεκφεύγει. Από όσα είπε ένας ταξίαρχος που απαξιώσατε, εσείς επιλέξατε να απαντήσετε, όχι για το τι λέει, αλλά αν το έγγραφο αυτό κατατέθηκε ή που.

Σας ενημερώνω ότι όσα έχει πει έχουν κατατεθεί στο στρατοδικείο Αθηνών, που ξέρετε ότι έχει ανοίξει διαδικασία και σας καλώ όση ώρα διαρκεί η συνεδρίαση, να ζητήσει η Βουλή, τι έγγραφα έχει καταθέσει και οι εκπρόσωποι των κομμάτων, στην αίθουσα 162, να το δουν. Θα φανεί κύριε υπουργέ αν έχετε δίκιο ή αν ήρθατε εδώ να μας ξεγελάσετε. Σε ό,τι με αφορά, στη Βουλή και με έγγραφα σας ζητώ να πείτε την αλήθεια. Και δεν τη λέτε. Και μένετε σε τυπικότητες. Κάθε τυπικότητα όμως αίρεται. Και αποδεικνύεται αν είστε εσείς που λέτε την αλήθεια ή όλοι όσοι σας κάνουμε πολιτική κριτική και σας κατηγορούμε για το τι κάνατε εσείς σε έναν έντιμο άνθρωπο τον οποίο προσβάλλατε κατάφωρα. Έχουμε έγγραφο που είναι στον ανακριτή του στρατοδικείου. Να έρθει στη Βουλή σήμερα» είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Ο κ. ταξίαρχος δεν είναι διωκόμενος. Υπηρετεί ως διευθυντής αυτή τη στιγμή, των υπηρεσιών της ΑΣΔΥΣ, μια ευαίσθητη υπηρεσία» απάντησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

«Έχετε την αντίληψη ότι ο υπουργός έχει υπό τις διαταγές του το στρατοδικείο; Εγώ κάλεσα τον εισαγγελέα του στρατοδικείου, όπως επίσης την Εσωτερικών Υποθέσεων, να εξετάσουν την υπόθεση. Αλίμονο αν ο υπουργός παίρνει τηλέφωνο στο στρατοδικείο να ρωτήσει τι κατέθεσε ο ένας μάρτυρας και τι ο άλλος.

Αυτά τα κάνατε εσείς όταν ήσασταν υπουργοί Δικαιοσύνης, που παίρνατε τηλέφωνο και τους πιέζατε, αλλιώς τους διώχνατε. Η στρατιωτική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, είναι ελεύθερη και κανείς υπουργός δεν πάρει ποτέ κανέναν να ρωτήσει την πορεία μιας έρευνας» είπε ο Πάνος Καμμένος και πρόσθεσε, πως όταν καταλήξει η δικαιοσύνη σε πόρισμα, σε αυτό θα έχουν πρόσβαση τα κόμματα.

«Δεν περίμενα από εσάς να πάρετε τόσο εργολαβικά αυτή την υπόθεση. Όποτε ζητήσατε να δείτε έγγραφο του υπουργείου, σας έδωσα την πρόσβαση. Και το αναγνωρίζατε. Τώρα φαίνεται κάτι άλλαξε. Τι άλλαξε;» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Η Βουλή θα ζητήσει, όχι εσείς. Και η Βουλή δικαιούται να ζητάει από τη Δικαιοσύνη, από τον Άρειο Πάγο, από το στρατοδικείο, από παντού, έγγραφα που θεωρεί απαραίτητα. Ή φοβάστε ή υπεκφεύγετε. Αν κάτι άλλαξε, είναι ότι εσείς καταχραστήκατε την εμπιστοσύνη της επιτροπής της Βουλής για να κάνετε αυτά που κάνατε. Εσείς αλλάξατε, όχι εμείς» είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Υπάρχουν διαδικασίες στη δικαιοσύνη. Πως τα λέτε αυτά κύριε Λοβέρδο; Είστε και συνταγματολόγος» σχολίασε η προεδρεύουσα, Τασία Χριστοδουλοπούλου.

«Η διαδικασία στο Στρατοδικείο καλύπτεται από την προστασία της ανάκρισης. Μόνο ο φίλος του κ. Γεωργιάδη, ο Παττακός, μπορούσε να ζητήσει από τον στρατοδίκη να δει υπόθεση. Τώρα πια δεν γίνονται αυτά τα πράγματα» σχολίασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Γεωργιάδης: Φίλος εν ενεργεία υπουργού ο κ. Πατεράκης

«Ο κ. Καμμένος, για πολλοστή φορά στο Κοινοβούλιο, αναφέρθηκε σε έναν σχεδόν άγνωστο σε μένα πολίτη, για μια αστυνομική ιστορία. Η αστυνομική ιστορία στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Καμμένος, μου είναι παντελώς άγνωστη» δήλωσε για την αναφορά του υπουργού Εθνικής Άμυνας, στον κ. Πατεράκη, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Επειδή όλα αυτά τα χρόνια έχω ακούσει μέσα σε αυτή την αίθουσα πολλές αστυνομικές ιστορίες του κ. Καμμένου, οι οποίες μάλιστα κατέληξαν στον κάλαθο των αχρήστων, πιθανολογώ ότι αυτή θα είναι άλλη μια» είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Παρόλα αυτά, προς ενημέρωσή σας κ. Καμμένε, τον κ. Πατεράκη στον οποίο αναφερθήκατε, και τον αναφέρατε περίπου ως αρχηγό συμμορίας, μια φορά στη ζωή μου τον έχω δει κοινωνικά. Συνοδευόταν από εν ενεργεία υπουργό της κυβερνήσεώς σας, που δεν είναι τώρα εδώ και μάλιστα υπουργό της κυβερνήσεώς σας που έχει σχέση με τα ναυπηγεία. Εάν λοιπόν ο κ. Πατεράκης είναι επικεφαλής σπείρας, είναι άλλος ένας λόγος να ελεγχθεί η κυβέρνησή σας και γι’ αυτό! Και μην γελάτε κύριε Καμμένε.

Γιατί για τον κ. Μαρινάκη, που το ίδιο λέτε συνέχεια, εσείς φαίνεστε στο βίντεο στο πάρτι στο Island, όχι εγώ. Μετά καταλάβατε ότι δεν σας αρέσει. Εσείς πηγαίνατε με τη σύζυγό σας να δείτε τον κ. Κουρτάκη στο γραφείο του προεκλογικά. Και η σύζυγός σας πήγαινε μετά στο γραφείο Μαρινάκη. Άρα λοιπόν κύριε Καμμένε, τα γελάκια όχι σε μένα» είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και επανέλαβε: «Ο κ. Πατεράκης είναι φίλος του υπουργού σας κ. Καμμένε».

Προσωπικές σοβαρές ευθύνες στον Πάνο Καμμένο καταλόγισαν οι βουλευτές της ΝΔ

Νωρίτερα ευθεία επίθεση στον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο εξαπέλυσαν οι επερωτώντες βουλευτές της ΝΔ καταλογίζοντας του προσωπικές σοβαρές ευθύνες για τη συμφωνία πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, σκόπιμη παραπλάνηση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας και αναπάντητα ερωτήματα για το ρόλο του Βασίλη Παπαδόπουλο.

Ο Θανάσης Δαβάκης έκανε λόγο για αναπάντητα ερωτήματα τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι το κείμενο της σύμβασης ούτε για ΚΨΜ δεν είναι. «Πέφτει βαριά η ευθύνη του υπουργού Άμυνας. Ο ρόλος και οι λόγοι που συνθέτουν την ιδέα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων δεν συνάδουν με αυτά που εσείς διαχειρίζεστε στο υπουργείο Άμυνας», υπογράμμισε.

«Πρόκειται για καραμπινάτη υπόθεση μίζας», υποστήριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης, και κατηγόρησε τον υπουργό Άμυνας ότι προσπάθησε να παραπλανήσει την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας υποστηρίζοντας ότι ήταν διακρατική συμφωνία και αφορούσε τη πώληση 300.000 βλημάτων. «Η ακύρωση της συμφωνίας επειδή δεν ήρθαν τα λεφτά δεν αναιρεί την απόπειρα λαθρεμπορίας και μίζας», είπε. «Μας παραπλανήσατε στην Επιτροπή εκ λάθους ή εκ δόλου για να τα αρπάξετε»; ρώτησε ο κ. Γεωργιάδης προσθέτοντας ότι οι Σαουδάραβες μιλούσαν για πώληση 100.000 βλημάτων ενώ η Ελλάδα θα παράδιδε άλλα 200.000 βλήματα στη λαθραία αγορά.

Για βαριά σκοτεινή υπόθεση με μεσάζοντες και διαπλεκόμενους, την οποία όπως είπε, η ίδια η Δικαιοσύνη την αντιμετωπίζει ως φαινόμενο διαφθοράς έκανε λόγο ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Υποστήριξε ακόμα ότι το υπουργείο Εξωτερικών γνώριζε για το σύνολο και τις λεπτομέρειες της υπόθεσης και δεν έκανε τίποτα, αλλά σκόπιμα όπως είπε, υποβάθμισε και αγνόησε τις πληροφορίες, δίνοντας λευκή επιταγή στον κ. Καμένο για να προχωρήσει σε σκοτεινούς χειρισμούς. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με βαριά ευθύνη διαφθοράς. Και ευθύνη έχουν ο υπουργός Άμυνας, ο υπουργός Εξωτερικών στο βαθμό που του αναλογεί αλλά και ο πρωθυπουργός και πρέπει να τις αναλάβει», υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος.

Ο Αναστάσιος Δημοσχάκης, έκανε λόγο για πολλά ερωτήματα που δημιουργούνται, ενώ κατηγόρησε τον υπουργό Άμυνας ότι ενώ έφερε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας για κύρωση συμφωνία για πώληση 300.000 βλημάτων οι Σαουδάραβες μιλούσαν για 100.000 βλήματα.

Ο Σίμος Κεδίκογλου κατηγόρησε τον κ. Καμμένο ότι «παρέβλεψε το βεβαρημένο παρελθόν του μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλο, αγνόησε ότι ο νόμος απαγορεύει τους μεσάζοντες, κώφευσε στις εισηγήσεις των διπλωματών του υπουργείου Εξωτερικών».

«Το κατά πόσο είναι νόμιμο και ηθικό αποδεικνύεται στα βήματα που έγιναν και ερευνά σήμερα η ελληνική Βουλή. Απέναντι σε μια υπόθεση που υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις για πολύ σκοτεινές διαδρομές πρέπει τα ερωτήματα να απαντηθούν. Έχετε σοβαρή υποχρέωση απέναντι στην ίδια τη Δημοκρατία», επισήμανε ο Κωνσταντίνος Τσιάρας.

Τέλος, ο Κώστας Τασούλας έκανε λόγο για σοβαρές σκιές που υπάρχουν σε ό,τι αφορά το ρόλο του υπουργού Άμυνας αλλά και πολλά ερωτήματα για τη σκοπιμότητα των ενεργειών του.