Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό. Ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν φόρους πάνω από 1 δισ. ευρώ, μίλησε για ματωμένο πλεόνασμα και είπε ότι καταργείται το δικαίωμα στην απεργία.

Η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει κάθε όριο θράσους και πολιτικής εξαπάτησης όταν μιλά για το «μεταμνημονιακό μέλλον» μετά τον Αύγουστο του 2018, και την «δίκαιη ανάπτυξη» που δήθεν έχει αρχίσει, είπε ο κ. Κουτσούμπας και τόνισε ότι παρά τις πομπώδεις κυβερνητικές διακηρύξεις, οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν το 2018 φόρους πάνω από 1 δισ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί το πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ, και ταυτόχρονα θα δουν κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος, παράδοση των λιγνιτικών της ΔΕΗ σε επενδυτικούς ομίλους και περαιτέρω αύξηση της τιμής του ρεύματος, πλειστηριασμούς σπιτιών, κυνηγητό ως φοροφυγάδων μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων προκειμένου να καλυφθούν βιομήχανοι, εφοπλιστές και μεγάλο κεφάλαιο που συστηματικά δεν πληρώνει καθόλου φόρους.

Σημείωσε ότι και με ανάπτυξη και με καπιταλιστική κρίση η κατάσταση για την μεγάλη πλειοψηφία των εργατικών-λαϊκών στρωμάτων επιδεινώνεται, τονίζοντας ότι δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, καθώς η κρίση υπερσυσσώρευσης του κεφαλαίου σε πρωτόγνωρα επίπεδα παγκοσμίως δεν βρίσκει λύση παρά μόνο στην αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης με στόχο την διασφάλιση φθηνότερης εργατικής δύναμης.

Αναφερόμενος στα επιδόματα που δίνει η κυβέρνηση είπε ότι «κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση που κόβει δικαιώματα δίνει τέτοια επιδόματα πτωχοκομείου για να συγκαλύπτει την πολιτική της» που αποσκοπεί σε μια συνολικά φθηνή εργατική δύναμη και μεταρρυθμίσεις υπέρ των μονοπωλίων.

Επικαλούμενος διεθνείς εκτιμήσεις είπε ότι άπαντες μιλούν για αυξανόμενη πιθανότητα εκδήλωσης μιας νέας καπιταλιστικής κρίσης μέσα στην επόμενη διετία, με πιθανές αφετηρίες την Κίνα στην Ασία και την Ιταλία στην Ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας ότι ο καπιταλισμός δεν μπορεί να διαχειριστεί την υπερσυσσώρευση κεφαλαίου.

Αναφέρθηκε στην όξυνση των ανταγωνισμών, είπε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δυναμιτίζει κυριολεκτικά την περιοχή και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αναλαμβάνει ρόλο σημαιοφόρου των σχεδίων του ΝΑΤΟ στην περιοχή αυξάνοντας τον κίνδυνο για τα κυριαρχικά δικαιώματα και την ειρήνη στην περιοχή, προκειμένου να αναβαθμίσει τη θέση της εγχώριας άρχουσας τάξης στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.

Ως προς την επίσκεψη Ερντογάν έκανε λόγο για αναβάθμιση εκ μέρους της τούρκικης πολιτικής, όλων των διεκδικήσεων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, γεγονός το οποίο δεν μπορεί να αλλάξει με την διαφήμιση οικονομικών συμφωνιών και αμοιβαίων συμβιβασμών που έγιναν ανάμεσα σε τμήματα του ελληνικού και του τούρκικου κεφαλαίου.

Κάλεσε εκ νέου την κυβέρνηση να απαντήσει αν θα ενημερώσει τον ελληνικό λαό για το τι συμφωνήθηκε στο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και «το πολιτικό στριπτίζ στον Τραμπ», σε τι ενέργειες θα προβεί για την οριοθέτηση και την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ πριν προχωρήσουν οι έρευνες των εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και τι σκοπεύει να πράξει σχετικά με την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι η επίθεση στα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα δεν πρόκειται να τελειώσει τον Αύγουστο του 2018, αλλά εκτείνεται και πέραν αυτού, καθώς η κυβέρνηση έχει υπογράψει για θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα 5 χρόνια, και μέχρι το 2060 για πλεονάσματα που ξεπερνούν το 2%, στα επίπεδα που προβλέπει και η Ευρωπαϊκή Δημοσιονομική Συνθήκη, η οποία δεσμεύει κάθε χώρα της ΕΕ και αποδεικνύει πως η δημοσιονομική εποπτεία είναι διαρκής.

Είπε ότι η κυβέρνηση έχει υπογράψει νέα μείωση των συντάξεων που θα φθάσει το 30% σε όλες τις συντάξεις, νέα επιπρόσθετη αύξηση της φορολογίας που θα πλήξει χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους των 500 ευρώ, ενώ σημείωσε την δέσμευση της κυβέρνησης για την λήψη κάθε μέτρου προκειμένου να προχωρήσουν οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, γεγονός που δείχνει ότι «εκτός από την εποπτεία της ΕΕ και του ΔΝΤ, ο εχθρός των λαϊκών συμφερόντων, δυστυχώς, βρίσκεται και μέσα στην ίδια μας τη χώρα».

Κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει «ποια βασικά «μνημονιακά» μέτρα, είτε από αυτά που παραλάβετε, αλλά διατηρείτε και εφαρμόζετε στο ακέραιο, είτε από αυτά που έχετε ήδη λάβει, είτε αυτά που ετοιμάζετε για το επόμενο διάστημα, πρόκειται να αναιρεθούν, μετά τη λήξη του Μνημονίου τον Αύγουστο του 2018, όπως ισχυρίζεστε», προσθέτοντας «επί της ουσίας σας λέμε και εδώ είμαστε και θα το δούμε, κανένα. Γι' αυτό και λέμε ότι πρόκειται για μεγάλη πολιτική απατεωνιά».

Είπε ότι η κυβέρνηση έχει τινάξει το ασφαλιστικό σύστημα στον αέρα ενώ θα επιτύχει την εξασφάλιση 1 δισ. ευρώ πλεονάσματος από τον ΕΦΚΑ με την κατάργηση του ΕΚΑΣ, την καθυστέρηση απονομής συντάξεων, της εφαρμογής μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης εις βάρος φτωχών αυτοαπασχολούμενων και μέσω νέων μειώσεων στις νέες συντάξεις προωθώντας τον επαναυπολογισμό τους.

Είπε ότι η κυβέρνηση προβλέπει μείωση ακόμα και της ισχνής φορολογίας που καταβάλουν οι μεγάλοι όμιλοι, κατά 3,2% μετά από μια μείωση της τάξης του 17% την προηγούμενη χρονιά, ενώ την ίδια ώρα η φορολόγηση των φυσικών προσώπων αυξάνεται κατά 5,5%.

Επισήμανε ότι η επίθεση κατά των αυτοαπασχολούμενων αποσκοπεί στην μετατροπή τους σε μόνιμα φορολογικά υποζύγια και στο να τεθεί εκτός αγοράς μεγάλο μέρος τους με στόχο την επιτάχυνση την πορεία συγκέντρωσης της πίτας σε μια σειρά κλάδους στις μεγάλες επιχειρήσεις.

«Η πολιτική σας είναι ποτισμένη, σε κάθε πλευρά της, με τα συμφέροντα των μονοπωλίων» είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι ακριβώς γι' αυτό η κυβέρνηση επιχείρησε την απαγόρευση ουσιαστικά της απεργίας, ενώ μέσω της νέας κωδικοποίησης της εργατικής νομοθεσίας ετοιμάζεται να πλήξει ακόμα και το δικαίωμα των σωματείων και ομοσπονδιών να υπογράφουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με πρόσχημα «την λεγόμενη αντιπροσωπευτικότητά τους».

Προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην τολμήσει να επιχειρήσει την εφαρμογή τέτοιων μέτρων, υπογραμμίζοντας «δεν πρόκειται να παραδώσουμε το αναφαίρετο δικαίωμα της εργατικής τάξης στην απεργία, απλά επειδή θα το ψηφίσετε παρέα με την κατά τα άλλα επάρατη δεξιά της ΝΔ, στη βουλή».

Χαρακτήρισε «γελοιότητες» τα λεχθέντα υπουργών «που ανακάλυψαν δήθεν αντισυγκεντρώσεις, στην δικαιολογημένη διαμαρτυρία των σωματείων ενάντια στην κυβερνητική φιέστα στην Δυτική Αττική, με την προβολή ταυτόχρονα των δικών τους αιτημάτων και προτάσεων», προσθέτοντας «εκτός κι αν σκέφτεστε μαζί με το χτύπημα στην απεργία, να βάλετε στο γύψο και τις συγκεντρώσεις. 'Η να επιτρέπετε μόνο όσες εσείς εγκρίνετε».

«Σήμερα είχαμε νέες αθλιότητες από υπουργούς της κυβέρνησης σας, ότι τάχα το ΚΚΕ δεν έχει πάρει ξεκάθαρη θέση για την απλή αναλογική στην Τοπική Διοίκηση, όπως και ότι ο Δήμος Πάτρας δεν εφαρμόζει τα μέτρα ατομικής προστασίας για τις καθαρίστριες» είπε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ έχει πει από χρόνια ότι θα ψηφίσει την απλή αναλογική «-όταν και εφόσον την φέρει κι αν είναι απλή και άδολη-», ενώ ο δήμαρχος Πάτρας, Κ. Πελετίδης «εφαρμόζει το μέτρο και με το παραπάνω», αλλά εκείνο που ενοχλεί την κυβέρνηση είναι η δουλειά του δημάρχου Πατρέων και το έργο του για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων.

Είπε ότι εντός του 2018 έρχονται και πιθανά νέα μέτρα με αφορμή τα stress test των τραπεζών και γι' αυτό η κυβέρνηση ετοιμάζει ακόμα πιο σκληρό πλαίσιο για να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Ανέφερε ότι ο πολλαπλός στόχος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι από τη μια να βγάζουν τα πάντα στο σφυρί οι τράπεζες και τα funds και από την άλλη να εξαναγκαστούν οι εργαζόμενοι να καταβάλλουν ότι μπορούν απ' το υστέρημά τους στις τράπεζες για να μην χαθούν τα σπίτια τους.

«Και στην πορεία θα αξιοποιήσετε και τα stress test, και την πιθανότητα ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης και ίσως κουρέματος καταθέσεων για να προχωρήσουν νέα αντιλαϊκά μέτρα, για να κάμψετε όποιες αντιρρήσεις υπάρχουν για τους πλειστηριασμούς» πρόσθεσε.

Θα μας βρείτε μπροστά σας. Η περιβόητη ανάπτυξη που λέτε ότι φέρνετε το 2018 είναι άδικη, αντιλαϊκή» υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα και καλώντας τους εργαζόμενους «να φέρουν μαχητικά στο προσκήνιο την απαίτηση να ικανοποιηθούν οι πραγματικές τους ανάγκες» με οργάνωση μέσα από το εργατικό-λαϊκό κίνημα και ισχυροποίηση του ΚΚΕ.