Τη Δευτέρα αναμένεται να εκδοθεί η ΚΥΑ για το επίδομα θέρμανσης και η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων θα ανοίξει το βράδυ της ίδιας ημέρας ή το αργότερο το πρωί της Τρίτης. Αυτό δήλωσε (μιλώντας στον ΑΝΤ1) ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας πως στόχος είναι να αρχίσει η προκαταβολή του επιδόματος στους δικαιούχους στις 10 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, ο υπουργός είπε ότι θα υπάρξει διάταξη προκειμένου τα έξοδα κηδείας να είναι ακατάσχετα. Ειδικότερα, σχετικά με την υπόθεση της γυναίκας χαμηλού εισοδήματος, στην οποία έγινε κατάσχεση της πίστωσης χρημάτων από έξοδα κηδείας, δήλωσε ότι «ρώτησα την ΑΑΔΕ και η αλήθεια είναι πως τα έξοδα κηδείας δεν έχουν πρόβλημα διότι γίνονται από τον ΕΦΚΑ. Εδώ όμως υπήρξε πρόβλημα, διότι η καταβολή έγινε από λογαριασμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και έγινε σε λογαριασμό που ήταν δεσμευμένος λόγω οφειλών. Είναι ένα πρόβλημα και δείχνουμε τη μέγιστη δυνατή κοινωνική σύνεση και έτσι θα περάσουμε διάταξη, ώστε τα έξοδα κηδείας σε κάθε περίπτωση να είναι ακατάσχετα».

Σχετικά με τον ρυθμό ανάπτυξης εφέτος, ο κ. Σταϊκούρας άφησε να εννοηθεί ότι στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού θα προβλέπεται άνοδος του ΑΕΠ κατά περίπου 7% έναντι 6,1% που είχε καταγραφεί στο προσχέδιο. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι «στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στην Βουλή σε λίγες ημέρες, η εκτίμηση για την ανάπτυξη θα είναι κοντά στο ποσοστό των εκτιμήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Ερωτηθείς εάν θα δοθεί μέρισμα σε κατηγορίες πολιτών λόγω της αναθεώρησης του ρυθμού ανάπτυξης, σημείωσε ότι προτεραιότητα αυτήν την ώρα για την κυβέρνηση είναι η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και εάν αυτή θα απαιτήσει να υπάρξει και άλλο πακέτο μέτρων στήριξης το προσεχές διάστημα. Επίσης, όπως είπε, υπάρχει και η υγειονομική κρίση, στην αντιμετώπιση της οποίας το οικονομικό επιτελείο είναι και πρέπει να είναι έτοιμο να συνδράμει το σύστημα υγείας με ό,τι χρειαστεί. «Αυτήν τη στιγμή δεν έχω δυνατότητα να μιλήσω για δημοσιονομικά περιθώρια, καθώς υπάρχουν μπροστά μας αυτές οι δύο κρίσεις, που αποτελούν προτεραιότητα της κυβέρνησης», ανέφερε. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι τυχόν δημοσιονομικό περιθώριο που θα προκύψει θα διατεθεί υπέρ ορισμένων ομάδων, όπως είχε γίνει και παλαιότερα.

Για τις πληθωριστικές πιέσεις δήλωσε ότι «αυτήν τη στιγμή ο πληθωρισμός είναι της τάξης του 3,4% στην Ελλάδα, δηλαδή η αύξηση στα προϊόντα κατά 3,4% σε σχέση με το ίδιο περσινό διάστημα είναι υψηλή. Είναι μεν από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη, αλλά είναι υψηλό και είναι πρόβλημα. Στην Ελλάδα, το διαθέσιμο εισόδημα στο γ' τρίμηνο του 2021 είναι 7,1%, άρα περισσεύουν χρήματα στον πολίτη, λόγω μιας σειράς μέτρων που έχουν ληφθεί εξαιτίας και του κορονοϊού, περισσότερα από αυτήν την αύξηση στις τιμές. Έχουν ληφθεί ήδη μέτρα, αλλά παίρνουμε και άλλα μέτρα στήριξης, ύψους πάνω από 600 εκατ. ευρώ».