Αλμα 10% κάνουν τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου τη Δευτέρα, αφότου η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock δήλωσε ότι ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 δεν μπορεί να πάρει έγκριση στην τρέχουσα μορφή του, επειδή δεν συμμορφώνεται με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Για σκεφθείτε το: να μιλάει τώρα με τον πολύπειρο Λαβρόφ, η Μπέρμποκ-ένα...κοριτσάκι της διπλωματίας, που δεν τελείωσε καλά καλά κάποιο τάδε αμερικανικό κολέγιο. Κακίες; Όχι, η πραγματικότητα

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, μιλώντας στο ZDF TV αργά το απόγευμα της Κυριακής, η Baerbock είπε ότι τα τρία κόμματα που απαρτίζουν τη νέα γερμανική κυβέρνηση -Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι- συμφώνησαν ότι όλα τα ενεργειακά έργα, συμπεριλαμβανομένου του Nord Stream 2, πρέπει να είναι σύμφωνα με την ενεργειακή νομοθεσία της ΕΕ.

«Αυτό σημαίνει ότι, όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, αυτός ο αγωγός δεν μπορεί να εγκριθεί επειδή δεν πληροί τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την ενέργεια».

«Η τελευταία κυβέρνηση συμφώνησε με τους Αμερικανούς ότι εάν υπάρξουν περαιτέρω κλιμακώσεις, αυτός ο αγωγός δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία», πρόσθεσε.

To ολλανδικό φυσικό αέριο τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 112,44 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Οκτωβρίου, σε νέο ιστορικό ρεκόρ.

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς είπε ότι η κυβέρνησή του «θα κάνει τα πάντα» για να διασφαλίσει ότι το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να ρέει μέσω της Ουκρανίας και θα εμποδίσει τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 για να «χτυπήσει» την οικονομία της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, κατά τη διάρκεια ενός τρίωρου ταξιδιού στην Πολωνία, ο νέος ηγέτης της Γερμανίας δεν αναφέρθηκε άμεσα στη δράση στην οποία θα προχωρήσει η κυβέρνησή του κατά του αγωγού, την ώρα που η Ρωσία συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο Nord Stream 2, ο οποίος έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν έχει πάρει έγκριση για χρήση, θα διπλασιάσει τη χωρητικότητα της υπάρχουσας υποθαλάσσιας διαδρομής από τη Ρωσία προς την Ευρώπη. Οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι επικριτές του έργου λένε ότι θα αυξήσει την εξάρτηση της ΕΕ από τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας και επίσης θα επιτρέψει στο Κρεμλίνο να ασκήσει πίεση στην Ουκρανία, η οποία δεν θα έχει πλέον τα προσοδοφόρα τέλη μεταφοράς φυσικού αερίου, εάν ο αγωγός προχωρήσει.

Η Nord Stream 2 AG, η εταιρεία που εκμεταλλεύεται τον αγωγό, και η ρωσική Gazprom αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

«Η εταιρεία συνεργάζεται με τη ρυθμιστική αρχή και εκπληρώνει όλες τις απαιτήσεις της. Απλώς πρέπει να είμαστε λίγο πιο υπομονετικοί», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Interfax.