Παράταση ενός μήνα δίνει στην αγωνία των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά το Μονομελές Πρωτοδικείο, προκειμένου να εξετάσει αν θα τεθούν τα ναυπηγεία σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, όπως ζητούν οι προσφεύγοντες Ελληνικό Δημόσιο και Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα η προσφυγή στο Πρωτοδικείο είναι μονόδρομος, ώστε, εφόσον γίνει αποδεκτή η πρόταση υπαγωγής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, να αποφευχθεί η πτώχευση των Ναυπηγείων.

Συζητήθηκε μετά από πολύωρη διαδικασία ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου η προσφυγή του ελληνικού Δημοσίου και της τράπεζας Πειραιώς με την οποία ζητούν να τεθούν υπό καθεστώς ειδικής διαχείρισης τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ)

Τα ναυπηγεία χρωστούν δεδουλευμένα στους εργαζόμενους που υπερβαίνουν τα 175 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ, οι δύο αιτούντες που εκπροσωπούν άνω του 60% του συνόλου των απαιτήσεων της ΕΝΑΕ, διεκδικούν, το μεν Δημόσιο ποσό που υπερβαίνει τα 660 εκατομμύρια ευρώ και η Τράπεζα Πειραιώς 24 εκατομμύρια ευρώ.

Το Δημόσιο στην προσφυγή του επικαλείται έκθεση του ελεγκτικού οίκου Deloitte, σύμφωνα με την οποία, τον περασμένο Οκτώβριο η εταιρία PRIVINVEST SHIPBUILDINGSAL (HOLDING), που κατέχει τις μετοχές των Ναυπηγείων, είχε αρνητική καθαρή θέση που έφτανε πλέον στα 985,4 εκατομμύρια ευρώ και επομένως για να ανταποκριθεί θα έπρεπε να προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,108 δισ. Ευρώ.

Η πλευρά των μετόχων Ναυπηγείων αρνείται τις αιτιάσεις του Δημοσίου και επικαλείται απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου,του περασμένου Οκτωβρίου, που επιδικάζει στο Δημόσιο την καταβολή ποσού 200 εκατομμυρίων ευρώ. Η ιδιοκτήτρια των ΕΝΑΕ αναφέρει πως το Δημόσιο οφείλει επίσης στα ΕΝΑΕ ποσό 247 εκατομμυρίων ευρώ. Επικαλούμενη επίσης την εν λόγω απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου υποστηρίζει ότι είναι εν ενεργεία η εκτελεστική σύμβαση του 2010 με το Δημόσιο για το πρόγραμμα "Ποσειδών" και την κατασκευή δύο υποβρυχίων αξίας πλέον των 800 εκατομμυρίων ευρώ.

Για την υπόθεση των Ναυπηγείων έχει ασκηθεί από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σχετικά με κρατικές ενισχύσεις των οποίων ζητείται η ανάκτηση.

Όπως είπε πρόσφατα σχολιάσει ο κ. Πιτσιόρλας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και 'Αμυνας στη Βουλή:«Θεωρούμε ότι είναι μονόδρομος η διαδικασία που ακολουθούμε και για να αποφύγουμε την καταδίκη και για να μπορέσουμε μέσω της διαδικασίας της ειδικής διαχείρισης να διατηρήσουμε τα ναυπηγεία - και ιδιαίτερα το στρατιωτικό σκέλος του ναυπηγείου να το διατηρήσουμε εν ζωή. Επίσης, να οργανώσουμε μία διαδικασία για την αναζήτηση νέων επενδυτών, ούτως ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί η λειτουργία του. Όπως βεβαίως το εμπορικό τμήμα και αυτό να επιστρέψει στο ελληνικό Δημόσιο, και μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών και αυτό να αξιοποιηθεί».

Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, αν απορριφθεί η προσφυγή από το Πρωτοδικείο, η καταδίκη της Ελλάδας και η υποχρέωση ανάκτησης των κρατικών ενισχύσεων θα σημάνει το κλείσιμο των Ναυπηγείων.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί σε ένα μήνα περίπου.