Με τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και βουλευτών συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα, η συζήτηση στην Ολομέλεια του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας για την «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά: Εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών στην επικουρική ασφάλιση, ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης και συναφείς διατάξεις».

Συνολικά έχουν ζητήσει να μιλήσουν 120 βουλευτές. Χθες κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου έλαβαν το λόγο 72 βουλευτές, εκτός από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και τους υπουργούς της κυβέρνησης.

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσε το ΚΙΝΑΛ

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής, του συνόλων των άρθρων και των τροπολογιών κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής με επιστολή που συνυπογράφει η Φώφη Γεννηματά και το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Αλ. Τσίπρας: Ύβρις στις σημερινές και τις επόμενες γενιές το νομοσχέδιο για τις επικουρικές

«Σήμερα η Βουλή καλείται να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που συνιστά ύβρη στις σημερινές και τις επόμενες γενιές Ελληνίδων και Ελλήνων», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Βουλή για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Μίλησε για «άλλη μία βαθιά αντικοινωνική πράξη μιας κυβέρνησης και ενός πρωθυπουργού που σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, δεν ξέρουν πού πατούν και πού βρίσκονται και το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να υλοποιούν ένα πολιτικό σχέδιο εξυπηρέτησης μεγάλων συμφερόντων σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος και της κοινωνικής πλειοψηφίας».

«Είναι δυνατόν ο κ. Μητσοτάκης να είναι τόσο αμετροεπής; Τόσο αλαζόνας; Τόσο ανίκανος να συνειδητοποιήσει την ανάγκη τούτες τις ώρες να σταματήσει να συμπεριφέρεται σα να απευθύνεται σε ανόητους, σε αδαείς σε πολίτες που δεν καταλαβαίνουν;», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ειδικότερα, είπε ότι πριν μια εβδομάδα από τη Βουλή, για τις πυρκαγιές ο πρωθυπουργός «μας είπε ότι όλα τα έκανε τέλεια και μας επιτέθηκε και από πάνω». «Την ίδια στιγμή είχε δίπλα του όλους εκείνους που υποκριτικά υποστήριζε, ενώ τους είχε προγραμμένους», «ενώ παζάρευε την αντικατάστασή τους και την ίδια στιγμή εξυμνούσε το έργο τους», πρόσθεσε. Με αφορμή τον ανασχηματισμό μίλησε για το «μεγαλύτερο φιάσκο που έχει υποπέσει ποτέ πρωθυπουργός της χώρας», υποστηρίζοντας ότι απέδειξε «ότι είναι ένα αδύναμος και ακατάλληλος για τις δύσκολες στιγμές που περνάμε, πρωθυπουργός». Ανέφερε ότι αντικαταστάθηκαν οι επικεφαλής υπουργοί των «δήθεν μεγάλων επιτυχιών, της πανδημίας, του δόγματος της τάξης και της ασφάλειας και της πολιτικής προστασίας» και τον κατηγόρησε ότι «επιχείρησε με επικοινωνιακά κόλπα και τεχνάσματα, όχι να δημιουργήσει ένα πλαίσιο συνεννόησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, αλλά να δημιουργήσει εντυπώσεις διεμβολισμού των πολιτικών του αντιπάλων και υφαρπαγής στελεχών».

Μιλώντας ειδικότερα για το ζήτημα με τον Ευ. Αποστολάκη, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε: «Ποιος νομίζει ότι είναι ο κ. Μητσοτάκης; Ποιο σύνδρομο μεγαλομανίας και αμετροέπειας τον διακατέχει, που είχε την εντύπωση ότι μπορούσε να συμπεριφερθεί με αυτόν το τρόπο;».

Χατζηδάκης: Μάθημα διχασμού και αλαζονείας από τον κ. Τσίπρα

«Επιτομή διχασμού και αλαζονείας» χαρακτήρισε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια. Ο κ. Τσίπρας ήρθε εδώ και μίλησε με τον τρόπο που όλοι τον ακούσαμε», υπογραμμίζοντας πως «ήρθε να κάνει τον ήρωα εκ του ασφαλούς γνωρίζοντας πως ο Πρωθυπουργός είναι στο υπουργικό συμβούλιο, που συνεδριάζει ακόμα».

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης καταλόγισε στον αρχηγό της αξιωματικής ότι την ημέρα που «χάσαμε έναν μεγάλο Έλληνα που ξεχώρισε τόσο στην μουσική όσο και στη ζωή του, που μας έκανε να «σηκωθούμε λίγο ψηλότερα"» και εργάσθηκε για «την ενότητα των Ελλήνων», εκείνος διάλεξε για να προβεί «σε ένα ακόμα μάθημα διχασμού».

Ο κ. Χατζηδάκης αντέκρουσε τις εφ όλης της επικαιρότητας επικρίσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Για την διαφορά της πολιτικής ευθύνης μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τις καταστροφικές φωτιές και του Αλέξη Τσίπρα κατά την τραγωδία στο Μάτι, είπε «Ο Τσίπρας, τότε, δεν παραδέχτηκε κανένα λάθος ενώ ήταν στην εξουσία. Ο κ. Μητσοτάκης δεν προσχώρησε στο δικό σας δόγμα ότι όλα έγιναν λάθος, αλλά ζήτησε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τα όποια λάθη έγιναν. Έκανε, κάνει και θα κάνει τις όποιες κινήσεις απαιτούνται για να λυθούν τα όποια προβλήματα».

Ο υπουργός, θύμισε πως «ο κ. Τσίπρας ήταν εκείνος που ζήτησε άλλη προσέγγιση στο θέμα της Πολιτικής Προστασίας και στις δομές. Όταν ο πρωθυπουργός κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση και εσείς αντιδράσατε σαν κάποιον που ρίχνει μια ντουφεκιά στον αέρα και μετά τρομάζει ο ίδιος....». Εσείς, είπε «ήταν που αντιδράσατε χολερικά αντί να ικανοποιηθείτε και τώρα ζητάτε και εξηγήσεις;».

Καταλόγισε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «δεν έχετε καμία σχέση με την έννοια συναίνεση, τρέφεστε από τις χολερικές επιθέσεις και το δόγμα «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Αυτό πιστεύατε το 2015 αυτό πιστεύετε και τώρα. Αυτό βλέπει ο ελληνικός λαός και σας έχει κατατάξει» και τόνισε «είστε κατώτεροι της λέξης συναίνεσης. Παίζετε με τις λέξεις. Σήμερα παίξατε με την λέξη συναίνεση. Έχετε μετατρέψει το κόμμα σας σε μια κακόγουστη πολιτική θεατρική παράσταση».

Αντίθετα, σημείωσε «η ΝΔ έχει συμμαχία με τους πολίτες και έχει μια κυβέρνηση που ξεπερνά τα στενά κομματικά όρια και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε μιλώντας με τους πολίτες».

Ο υπουργός απάντησε και στις επικρίσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον ορισμό του Θανάση Πλεύρη ως υπουργού Υγείας λέγοντάς του ότι δεν μπορεί να ασκεί κριτική «και να μας ζητάτε και τα ρέστα» όταν «δικός σας πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης πριν δύο ημέρες παρέστη σε συγκέντρωση της ΠΟΕΔΗΝ που αντιδρά στην προσπάθεια εμβολιασμού των υγειονομικών. Όταν ο αναπληρωτής κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές».

« Δεν είμαστε εμείς μακριά από τον κόσμο κ. Τσίπρα αλλά εσείς» του είπε ο κ. Χατζηδάκης και αντέτεινε «εμείς μειώσαμε τους φόρους, στηρίξαμε την κοινωνία με 40 δισ. ευρώ τον τελευταίο 1,5 χρόνο, μειώσαμε την ανεργία κατά 2% σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, δώσαμε μια έστω συμβολική αύξηση στον κατώτατο μισθό, ενισχύσαμε ουσιαστικά τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας, έχουμε δώσει περήφανες απαντήσεις στην Τουρκία την τελευταία 2 ετία, αλλά και στο υπουργείο Εργασίας αυξήσαμε γονικές άδειες, θεσπίσαμε μέτρα συμφιλίωσης της προσωπικής με την επαγγελματική ζωή, μειώσαμε ασφαλιστικές εισφορές , εισάγουμε την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας που είναι η καλύτερη ασπίδα έναντι στην αυθαιρεσία του εργοδότη. Και πιστεύετε πως είστε κοντά στον κόσμο όταν τον κοροϊδεύετε κατάμουτρα κάθε μέρα! Που άλλα λέγατε και κάνατε τα ακριβώς αντίθετα!

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωράει σε χρήσιμες μεταρρυθμίσεις για τον ελληνικό λαό. Σχετικά με το σχέδιο νόμου και την κριτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Χατζηδάκης του καταλόγισε ότι προσπαθεί να υιοθετήσει τα επιχειρήματα του ΚΚΕ. Εμείς, είπε θέλουμε οι Έλληνες και οι Ελληνίδες να είναι ευρωπαίοι. Να τους δείξουμε την εμπιστοσύνη που πρέπει και να τους αφήσουμε να κάνουν ατομικούς λογαριασμούς και να ξέρουν πού πάνε τα λεφτά τους, να έχουν έλεγχο στη σύνταξή τους. Αν εσείς εμπνέεστε από το ισχύον σύστημα, με γεια σας με χαρά σας και αναρωτήθηκε ποιο είναι το όραμά σας οι Επικουρικές Συντάξεις Ταμείο Ιονικής Λαϊκής- ΛΕΠΕΤΕ (Εθνικής Τράπεζας). Αν αυτό είναι το όραμά σας να το χαίρεστε, αλλά δεν είναι Ευρώπη, ούτε καν κοινής λογικής. Εξήγησε πως το σύστημα που εισηγείται το νομοσχέδιο αυτό εφαρμόζεται σε όλες τις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες και τα παραδείγματα που ανέφερε ο κ. Τσίπρας αναφέρονται σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Αφρικής που όντως ιδιωτικοποίησαν το ασφαλιστικό τους σύστημα, αλλά δεν είναι αυτό που κάνουμε εμείς. Εμείς, τόνισε, δεν θέλουμε η Ελλάδα να είναι η τελευταία τρύπα του ζουρνά που δεν συμμετέχει στη διεθνή τάση. Εμείς είμαστε πραγματικά η προοδευτική παράταξη, μια προοδευτική κυβέρνηση. Για δε τις επικρίσεις περί τζογαρίσματος, ο υπουργός ανέφερε πως αυτά είναι μόνο στο μυαλό του ΣΥΡΙΖΑ» αλλά βλέπετε «σας τυφλώνει ο δογματισμός σας, γι΄ αυτό και είστε χορηγοί μας. Γι αυτό και χάνετε ψήφους και εμείς κερδίζουμε και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους Σας ευχαριστούμε, είμαστε ευγνώμονες».

Ο υπουργός Εργασίας έκλεισε τις απαντήσεις του στον κ. Τσίπρα λέγοντας πως «εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε άλλα λάθη στο ασφαλιστικό σύστημα. Εμείς βλέπουμε τι γίνετε στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες και το ακολουθούμε. Εσείς μείνετε με τα δόγματά σας».

Γεννηματά: Συντηρητικό και ιδεοληπτικό το νομοσχέδιο της ΝΔ για τις Επικουρικές

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ξεκίνησε την ομιλία της στη Βουλή όπου συζητείται το νομοσχέδιο για τις Επικουρικές συντάξεις.

Στη συνέχεια άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη αρχής γενομένης από τον ανασχηματισμό. «Ο κ. Μητσοτάκης με τον ανασχηματισμό ομολόγησε αυτό που δεν παραδεχόταν, την πλήρη αποτυχία του στα δυο μεγάλα μέτωπα της πανδημίας και των πυρκαγιών», ανέφερε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ενώ υποστήριξε ότι έβαλε τη σφραγίδα της σκληρής δεξιάς.

«Η παρουσία των κ.κ. Βορίδη-Γεωργιάδη-Πλεύρη σε σημαντικές θέσεις Υπουργών, το σηματοδοτεί. Έπεσε πλέον το δήθεν κεντρώο προσωπείο του. Αντί για μεταρρυθμίσεις και Κέντρο, Κυβέρνηση Καρατζαφέρη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Η κ. Γεννηματά επέκρινε την κυβέρνηση πώς έχει την ευθύνη που η Ελλάδα είναι από τους ουραγούς στον εμβολισμό στη ΕΕ ενώ δεν έχει κάνει τίποτε και σε επίπεδο προετοιμασίας για την κάλυψη των προβλημάτων που θα υπάρξουν στο ΕΣΥ από τις αναστολές εργασίας. «Τι θα γίνει με το ΕΚΑΒ; Τι θα γίνει με τα περιφερειακά νοσοκομεία όπου ήδη έχουμε συγχωνεύσεις κλινικών; Πως θα αντιμετωπίσετε την αυξημένη πίεση τώρα που η πανδημία εμφανίζει και πάλι έξαρση; Τρέχουν τώρα Υπουργοί δυο ημερών την τελευταία στιγμή. Απίστευτη ανικανότητα», είπε και τόνισε: «Ένα πράγμα θέλω να είναι ξεκάθαρο. Μην διανοηθείτε να χρησιμοποιήσετε το πρόβλημα ως πρόσχημα, για την παράδοση στα ιδιωτικά συμφέροντα δραστηριοτήτων του ΕΣΥ».

Από το στόχαστρο της προέδρου του ΚΙΝΑΛ δεν ξέφυγαν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων. Υποστήριξε ότι «πάλι θα ανοίξουν με τμήματα των 25-30 μαθητών, με συνωστισμό στις τάξεις. Απαράδεκτο. Η αδυναμία του Υπουργείου Παιδείας να βρει λύσεις, παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις. Διαβάζω τώρα ότι το Υπουργείο προσανατολίζεται να μην αναστέλλει την λειτουργία τάξεων παρά μόνο αν τα κρούσματα φθάσουν στο 50%. Δηλαδή όταν έχουν κολλήσει σχεδόν όλοι και έχουν μεταφέρει τον ιό και στις οικογένειες τους» τόνισε, καλώντας τη κυβέρνηση να σταματήσει τώρα «αυτά τα πειράματα εις βάρος της υγείας των παιδιών», όπως ανέφερε.

Σχετικά με το νομοσχέδιο που εισάγει το κεφαλαιοποιητικό σύστημα στις Επικουρικές, η Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι το κόμμα της θα το καταψηφίσει και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως επιχειρεί την κατάργηση του αναδιανεμητικού συστήματος στην Κοινωνική Ασφάλιση και πως εξαπατά τους νέους ασφαλισμένους. «Στην πράξη μεταφέρει την ευθύνη σε μια μελλοντική Κυβέρνηση η οποία θα οδηγηθεί σε νέα πολύ μεγάλη μείωση των επικουρικών συντάξεων, μετά από αυτή που επέβαλε ο Νόμος Κατρούγκαλου», υποστήριξε η κ. Γεννηματά.

Πρόσθεσε ότι κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί και με τις ρυθμίσεις που νομοθετεί «ωφελεί τις εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων και τις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σημείωσε ότι δεν υπάρχει πειστική απάντηση στο ερώτημα του πως θα καλυφθούν τα όλο και μεγαλύτερα ελλείμματα του σημερινού ενιαίου επικουρικού Ταμείου (ΕΤΕΑΕΠ), μια και θα μειώνονται χρόνο με το χρόνο τα έσοδα του και οι εισφορές των νέων θα εντάσσονται στον νέο φορέα.

Κατέθεσε πλαίσιο από 5 άξονες για «μια πραγματική μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό» που αφορούν:

- την ενίσχυση του Πρώτου Πυλώνα Κύριας Ασφάλισης

- τη θέσπιση Επαγγελματικών Ταμείων για τις Επικουρικές συντάξεις

- τη χορήγηση «νέου τύπου» ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους

- πλέγμα μέτρων για το Δημογραφικό και

- μέτρα ενίσχυσης της απασχόληση των νέων

Κουτσούμπας: Το νομοσχέδιο αυτό είναι η συνέχεια όλων των προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων

Δριμεία επίθεση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, άσκησε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ζητώντας την απόσυρσή του και σημειώνοντας πως όλες οι κυβερνήσεις έχουν βάλει την σφραγίδα τους σε ανατροπές της κοινωνικής ασφάλειας και κανένα κόμμα που ήταν στην κυβέρνηση δεν είναι αθώο.

Το νομοσχέδιο αυτό, τόνισε ο κ. Κουτσούμπας, είναι ένα ακόμα μέρος όλων των ανατροπών που επέφεραν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, βάζοντας τη σφραγίδα τους και αυτό ο λαός δεν μπορεί να το ξεχνά.

Υπογράμμισε πως και πάλι «οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που θα πληρώνουν εισφορές, χωρίς να γνωρίζουν τι παροχές και εάν θα τις έχουν».

Χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο ψέμα της κυβέρνησης που λέει ότι θα υπάρχει «εγγύηση του κράτους» για τις εισφορές των εργαζομένων, λέγοντας πως «ρίσκο» και «διασφάλιση» δεν πάνε μαζί. Και θύμισε πως εγγυημένη ήταν η 13η και 14η σύνταξη, οι οποίες όμως κόπηκαν.

Το σχέδιο νόμου αυτό, είπε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, δεν είναι τίποτε άλλο από ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων των εργαζόμενων στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Πρόκειται, είπε, για ένα νόμο έκτρωμα κατά θα καταπέσει από τους αγώνες των εργαζόμενων και του λαού.

Το ΚΚΕ ανέφερε ότι είναι υπέρ «μιας δημόσιας, καθολικής, υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης. Με αξιοπρεπείς συντάξεις και ανθρώπινη περίθαλψη» και επισήμανε πως «ο καθημερινός αγώνας του ΚΚΕ για την ανακούφιση του εργαζόμενου λαού εντάσσεται στην πρόταση του για ένα διαφορετικό δρόμο εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας, με πρωταγωνιστή τον εργαζόμενο λαό».

Βελόπουλος: Δεν εξασφαλίζονται τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «αποφάσισε να κάνει τζόγο με τα χρήματα των Ελλήνων». «Σαν αυτό που είχε κάνει στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ. Και φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός τιμά τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, γιατί τα υπουργοποιεί. Τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων σε εξορύξεις πετρελαίου. Εσείς γιατί δεν το κάνετε; Και αν με την επιλογή σας αυτή χαθούν τα λεφτά τι θα κάνετε; Θα ψηφίσετε πάλι το ακαταδίωκτο; Ποια είναι η ασφαλιστική δικλείδα που έχετε ότι δεν θα χαθούν τα χρήματα των Ελλήνων; Κάνετε λάθη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βελόπουλος.

Αναφερόμενος γενικότερα στην οικονομία, διερωτήθηκε «πόσο υπερήφανη μπορεί να είναι μια κυβέρνηση όταν έχει αυξήσει το δημόσιο χρέος κατά 26 δισ. από τον Μάιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021», και υποστήριξε πως «οι πολίτες είναι απροστάτευτοι». «Νοιάζεστε μόνο για τα funds και όχι για τους πολίτες. Νοιάζεστε για τους ολιγάρχες φίλους σας που τους υπηρετείτε και τους εξυπηρετείτε», είπε και συνέχισε:

«Εμείς στην Ελληνική Λύση έχουμε ως πρότυπό μας την Κρήτη, η οποία συμβάλλει στο ΑΕΠ της χώρας κατά 25%, αλλά δεν υπάρχει μονοκαλλιέργεια του τουρισμού. Ο τουρισμός στην οικονομία της Κρήτης συμβάλλει κατά 45% και το υπόλοιπο προέρχεται από τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα».

«Κάνατε ανασχηματισμό και πετάξατε στα σκουπίδια τους “ επιτυχημένους” υπουργούς του Έβρου, τους κυρίους Στεφανή και Χρυσοχοΐδη», είπε ο κ. Βελόπουλος σχολιάζοντας τον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης και προσέθεσε: «Η αλήθεια είναι ότι ο πρωθυπουργός το έκανε αυτό γιατί στόχος του ήταν να προσλάβει άλλους από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για να τους κάνει υπουργούς. Αγωνιστήκατε, κύριοι της ΝΔ, να πείσετε τους ψηφοφόρους να σας στηρίξουν και έρχονται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και σας παίρνουν την καρέκλα; Αυτό σημαίνει ότι δεν είστε ικανοί να κυβερνήσετε».

Τέλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης αναφέρθηκε στα μέτρα για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς. «Σταματήστε τον εκβιασμό στους γιατρούς. Θα φύγουν οι γιατροί και θα πεθαίνει κόσμος. Ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του μας καλούσαν πριν ένα χρόνο να βγαίνουμε στις 9 το βράδυ και να χειροκροτούμε τους γιατρούς. Οι γιατροί μας είναι ο αφρός τής Ελλάδας, πρέπει να τους στηρίξουμε, πρέπει να δώσουμε χρήματα. Σταματήστε να εγκληματείτε. Σταματήστε να παίζετε κορώνα- γράμματα με τις ζωές των ανθρώπων», κατέληξε.

Προς συζήτηση το νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό - Οι μεγάλες αλλαγές - Τι λέει το υπουργείο

Συζητείται αύριο, Τρίτη, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής (δεύτερη ανάγνωση) το νομοσχέδιο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά», πριν εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου.

Η κυριότερη αλλαγή που φέρνει το νομοσχέδιο είναι η εισαγωγή του συστήματος του «ατομικού κουμπαρά», η οποία, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, πρόκειται να επιτρέψει στους νέους ασφαλισμένους να αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο της επικουρικής τους σύνταξης, ενώ παράλληλα εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε σημαντικά υψηλότερες συντάξεις για τους νέους ασφαλισμένους, χωρίς να επηρεάζονται οι παλιοί ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι.

Πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα

Αντί ενός γενικού «κορβανά» για τις επικουρικές, στον οποίο σήμερα τοποθετούνται οι εισφορές των σημερινών εργαζομένων και κατευθύνονται στην πληρωμή των επικουρικών συντάξεων των σημερινών συνταξιούχων, υιοθετείται πλέον η λογική του «ατομικού κουμπαρά» για τον κάθε νέο που θα συμμετάσχει στο νέο σύστημα. Ειδικότερα, οι εισφορές των νέων θα αποταμιεύονται και θα επενδύονται, δημιουργώντας ένα αποθεματικό, από το οποίο θα πληρωθούν οι μελλοντικές τους συντάξεις. Οι εισφορές που πληρώνει ο κάθε νέος εργαζόμενος θα πηγαίνουν στη δική του σύνταξη, η οποία θα υπολογίζεται στη βάση του σωρευμένου ποσού εισφορών και αποδόσεων.

Το ύψος των εισφορών για το νέο επικουρικό σύστημα παραμένει ως έχει. Δηλαδή 6,5% μέχρι τα μέσα του 2022 και 6% από εκεί και πέρα για τους μισθωτούς και βάσει ασφαλιστικής κλάσης για τους αυτοαπασχολούμενους.

Το αποθεματικό αυτό το διαχειρίζεται ένα νέο δημόσιο ταμείο, το ΤΕΚΑ, που θα επενδύει τις αποταμιεύσεις. Θα υπάρχουν και τρία επενδυτικά προφίλ, μεταξύ των οποίων θα διαλέγει ο ασφαλισμένος: το «συντηρητικό, το «ισορροπημένο» και το «επιθετικό», με δυνατότητα αλλαγής ανά πενταετία. Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας στην ανακοίνωσή του, το σύστημα αυτό ισχύει σε προηγμένες χώρες όπως η Σουηδία, η Δανία, η Ολλανδία και έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να οδηγήσει σε επικουρικές συντάξεις μεγαλύτερες, από 43% μέχρι 68%.

Συμπερασματικά, με το νομοσχέδιο εισάγονται στοιχεία κεφαλαιοποιητικού συστήματος στις επικουρικές συντάξεις για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας (από 1η Ιανουαρίου 2022) που είναι υπόχρεοι επικουρικής ασφάλισης και εθελοντικά για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους έως 35 ετών.

Όπως υποστηρίζει το υπουργείο Εργασίας, η Ελλάδα προχωρά έτσι με καθυστέρηση στον δρόμο που έχουν ακολουθήσει ήδη πολλές ανεπτυγμένες χώρες. Είναι ενδεικτικό ότι στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ πάνω από το 50% του εργατικού δυναμικού καλύπτεται συμπληρωματικά από κάποιο κεφαλαιοποιητικό πρόγραμμα ασφάλισης. Σε χώρες όπως η Σουηδία, η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Δανία, το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτονται από κεφαλαιοποιητικά συνταξιοδοτικά προγράμματα υπερβαίνει το 80%.

Υπ. Εργασίας: Γιατί είναι απαραίτητη η μεταρρύθμιση

Με τη μεταρρύθμιση αυτή ευθυγραμμιζόμαστε με αυτά που ισχύουν εδώ και χρόνια σε όλη την Ευρώπη, υποστηρίζει το υπουργείο τονίζοντας ότι το υφιστάμενο εξ ολοκλήρου διανεμητικό σύστημα λειτουργεί αποτελεσματικά όταν πολλοί εργαζόμενοι χρηματοδοτούν με τις εισφορές τους τις συντάξεις λίγων συνταξιούχων. «Αυτό ίσχυε στο παρελθόν, αλλά όχι πια» σημειώνει το υπουργείο.

Επιπλέον, θεωρεί πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι νέοι ασφαλισμένοι θα έχουν έλεγχο πάνω στη σύνταξή τους και το ύψος της και ότι θα αναπτυχθεί με το νέο σύστημα του ατομικού κουμπαρά η ιδέα της αποταμίευσης και με αυτό τον τρόπο θα γίνουν παραπάνω επενδύσεις και θα ενισχυθεί τελικά η ανάπτυξη.

Τέλος, το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι τελικά, μέσω της καλύτερης επένδυσης των αποταμιεύσεων του νέου ασφαλισμένου, οι συντάξεις που θα δοθούν, θα είναι μεγαλύτερες, όπως έχουν δείξει παρόμοια εγχειρήματα στις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τις μελέτες και τις προβολές που έχουν γίνει, η μηνιαία επικουρική σύνταξη εργαζόμενου που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό (650 ευρώ) και διαθέτει 40 χρόνια ασφάλισης διαμορφώνεται με το υφιστάμενο σύστημα στα 153 ευρώ. Με το νέο κεφαλαιοποητικό σύστημα η σύνταξη μπορεί να ανέλθει στα 219 ευρώ, να αυξηθεί δηλαδή κατά 43%, με αποδόσεις ίσες με τον μέσο όρο των κεφαλαιοποιητικών συνταξιοδοτικών συστημάτων των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ. Μπορεί δε να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, στα 257 ευρώ (+68% σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα) εάν επιτευχθούν αποδόσεις ίσες με τη μέση ετήσια απόδοση των αποθεματικών του ΕΦΚΑ που διαχειρίζεται το Μικτό Αμοιβαίο Κεφαλαίο της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών.

Δημόσια επικουρική σύνταξη με διπλή δικλείδα ασφαλείας

Απαντώντας στην αντιπολίτευση που κάνει λόγο για «ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης», το υπουργείο Εργασίας επιμένει ότι η νέα επικουρική παραμένει δημόσια και ότι το νέο σύστημα σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί «τζόγο», όπως επίσης υποστηρίζει η αντιπολίτευση, γιατί δεν κινδυνεύουν οι αποταμιεύσεις των ασφαλισμένων, καθώς το νέο σύστημα συνοδεύεται από διπλή δικλείδα ασφαλείας:

«Η πρώτη, που αφορά στους νέους ασφαλισμένους, είναι η εγγύηση του Δημοσίου περί μη αρνητικής απόδοσης. Κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που κάτι πάει στραβά στις διεθνείς αγορές και δεν πάνε καλά οι επενδύσεις, κανείς δεν θα πάρει επικουρική σύνταξη χαμηλότερη από αυτή που αντιστοιχεί στις εισφορές που κατέβαλε, συν τον πληθωρισμό. Πάντως, το πιθανότερο είναι ότι η εγγύηση αυτή να μη χρειαστεί να ενεργοποιηθεί, αν ληφθεί υπόψη η θετική εμπειρία χωρών όπως η Σουηδία, όπου κεφαλαιοποιητικά ασφαλιστικά συστήματα λειτουργούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Και η δεύτερη που αφορά στους σημερινούς ασφαλισμένους και συνταξιούχους, έγκειται στη δέσμευση ότι από τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση δεν θα επηρεαστεί ούτε η καταβολή ούτε το ύψος των επικουρικών συντάξεων του υφιστάμενου συστήματος, θα υπάρχει μάλιστα ρητή εγγύηση στο νόμο επ' αυτού. Και τούτο διότι όποιο χρηματοδοτικό κενό υπάρχει, θα καλυφθεί χωρίς προβλήματα από τον προϋπολογισμό».

Σχετικά με το «κόστος μετάβασης», οι μελέτες δείχνουν ότι το καθαρό κόστος για τα επόμενα 50 χρόνια είναι 120 εκατ. ευρώ τον χρόνο, σύμφωνα με το υπουργείο, ενώ σήμερα δίνονται 15 δισ. το χρόνο για τη στήριξη του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Επομένως, απορρίπτει την κριτική για τα 120 εκατ. ευρώ επιπλέον, τα οποία, όπως υποστηρίζει, θα διασφαλίσουν υψηλότερες συντάξεις για τους νέους. «Και πολύ περισσότερο επειδή η κριτική αυτή παραβλέπει τελείως το λεγόμενο «μέρισμα ανάπτυξης», δηλαδή τις επενδύσεις που θα προκύψουν από τις αποταμιεύσεις και τα έσοδα που θα δημιουργηθούν», αναφέρεται στην κατάληξη της ανακοίνωσης του υπουργείου Εργασίας.