Η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων αποχαιρετά την πιο «γεμάτη» εβδομάδα όλων των εποχών.

Οι πωλήσεις νέου χρέους έσπασαν το φράγμα των 100 δισ. δολαρίων, γεγονός που αποκαλύπτει ότι έχει πλέον σκαρφαλώσει στις πρώτες θέσεις των παγκόσμιων οχημάτων χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg δεν είναι μόνο ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και εταιρείες που σπεύδουν να εκμεταλλευθούν το εξαιρετικά χαμηλό κόστος δανεισμού στην γηραιά ήπειρο. Εκδότες από την Κίνα, την Ινδονησία, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους. Χάρη και σε αυτούς οι πωλήσεις αυτή την εβδομάδα έφτασαν στα 92,5 δισ. ευρώ (103 δισ. δολάρια), με την ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ- Ιράν και το εν γένει ρευστό γεωπολιτικό τοπίο να συμβάλλει στην «όρεξη» των επενδυτών για χρέος.

Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι για τους επενδυτές η ευρωπαϊκή αγορά χρέους θεωρείται ασφαλέστερο σαφώς καταφύγιο από τις ΗΠΑ, όπου την περασμένη εβδομάδα οι πωλήσεις νέους χρέους έφτασαν στα 84 δισ. δολάρια.

Η ζήτηση για ευρωπαϊκά ομόλογα αναμένεται να παραμείνει στα ύψη, παρά το γεγονός ότι και το 2019 ήταν συνολικά ένα έτος ρεκόρ για τις εκδόσεις. Κυβερνήσεις, τράπεζες και επιχειρήσεις επενδυτικής διαβάθμισης είδαν το ζητούμενο ποσό τους να υπερκαλύπτεται πολλές φορές από επενδυτές που ήθελαν την ασφάλεια. Και είδαν το κόστος δανεισμού τους να υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλά ακόμη και αρνητικά επίπεδα, με την αγορά ουσιαστικά να τους πληρώνει για να τους δανείσει χρήματα.

Τα ελληνικά ομόλογα ωφελούνται απολύτως από αυτή την εξέλιξη, με τις αποδόσεις των κρατικών τίτλων δεκαετούς, πενταετούς διάρκειας να έχουν κάνει βουτιά και τις τελευταίες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων να διασφαλίζουν μηδενικό ή αρνητικό επιτόκιο.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg