Οι φόβοι μήπως η επιδημία του κοροναϊού υπονομεύσει την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης, σε συνδυασμό με τις πολιτικές αναταράξεις σε Γερμανία και Ιρλανδία οδήγησαν το ευρώ σε ναδίρ τεσσάρων μηνών έναντι του δολαρίου.

 

Το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε ενδοσυνεδριακά έως και το 1,0909 έναντι του δολαρίου, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 2 Οκτωβρίου και παραμένοντας σε αρνητικό έδαφος επί έκτη διαδοχική συνεδρίαση, στο μεγαλύτερης διάρκειας καθοδικό σερί από τον Σεπτέμβριο. Τα κατώτερα των προσδοκιών στοιχεία για την επενδυτική εμπιστοσύνη σε μια εποχή που οι traders ανησυχούν για τις προοπτικές της γερμανικής οικονομίας κράτησαν στο ευρώ σε κλοιό πιέσεων. Αναλυτές της JP Morgan και RBC Capital Markets υποβάθμισαν την προηγούμενη εβδομάδα τις εκτιμήσεις τους για το ενιαίο νόμισμα. Ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο χειρότερος από το 2015, με απώλειες 1,1%.

Πέραν του οικονομικού, και το πολιτικό ρίσκο επισκιάζει το ευρώ, με την πρόθεση της Άνεγκρετ Κάρενμπαουερ να παραιτηθεί από την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος. Στην Ιρλανδία, η «επανάσταση» της κάλπης με πρώτο κόμμα το Sinn Fein εντείνει το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας.