Παγκόσμια ύφεση, οικονομίες σε lockdown και διεθνείς αγορές σε κατάσταση νευρικής κρίσης. Με το τοπίο θολό, ο χρυσός παραμένει σταθερά στο ραντάρ των επενδυτών, που αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο.

Οι αναλυτές, μάλιστα, διακρίνουν περιθώρια για άλμα του πολυτίμου μετάλλου ακόμη και πάνω από  φράγμα των 1.800 δολαρίων ανά ουγκιά.

Παρά την υποχώρηση των τιμών στη διάρκεια του Μαρτίου, όπως συνέβη και με αρκετά ακόμη στοιχεία ενεργητικού, ο χρυσός θα μπορούσε πολύ σύντομα να ξεπεράσει τα πρόσφατα υψηλά που είχε αγγίξει στις αρχές του έτους, σύμφωνα με την Τζόνι Τέβες της UBS Investment Bank.

«Κατά την άποψή μου, ο χρυσός έχει μεγάλες δυνατότητες να ξεπεράσει τα 1.800 δολάρια ανά ουγκιά», επισημαίνει η κ. Τέβες, στρατηγικός αναλυτής πολυτίμων μετάλλων στη UBS, σε συνέντευξή του στο CNBC. Βραχυπρόθεσμα, τιμή στόχος της UBS για τον χρυσό είναι τα 1.790 δολάρια ανά ουγκιά.

Οι συνθήκες αβεβαιότητας και τα αρνητικά πραγματικα επιτόκια, δημιουργούν περιθώρια περαιτέρω ανόδου των τιμών του χρυσού, εξηγεί ο κ. Τέβες. Ο χρυσός παρέμενε σταθερός σήμερα, κοντά στα 1.700 δολάρια ανά ουγκιά, ενώ από τις αρχές του έτους καταγράφει άνοδο 12%. 

Την προηγούμενη εβδομάδα, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού στην έκθεσή του υπογράμμισε ότι η πανδημία του κορωνοιού αποτελεί τον μεγαλύτερο παράγοντα που επηρεάζει την παγκόσμια ζήτηση. «Ένα τέτοιο περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητας, με προβλέψεις για αποδυνάμωση της ανάπτυξης και ταυτόχρονα με αρνητικά πραγματικά επιτόκια, καθιστά τον χρυσό ιδιαίτερα ελκυστικό», επισημαίνει η κ.Τέβες.

Πηγή:naftemporiki.gr