Πτώση σημείωναν σήμερα οι παγκόσμιες μετοχές ενώ το δολάριο κινείτο ανοδικά εν μέσω φόβων για επικείμενη κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, αν και τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα περιόρισαν τις ανησυχίες των επενδυτών για τις πρόσφατες απώλειες στον τεχνολογικό κλάδο.

Πηγή δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να προτείνει δασμούς ύψους 25% σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισεκ. δολαρίων, συγκριτικά με 10% που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, σε μια προσπάθεια να πιέσει το Πεκίνο να προχωρήσει με περισσότερες υποχωρήσεις στο εμπόριο. Το γεγονός αυτό τροφοδότησε εκ νέου αβεβαιότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές και νέες ανησυχίες για το τι θα σημαίνει για την Κίνα και την παγκόσμια οικονομία.

Οι κινεζικές μετοχές, το γιουάν στη διαπραγμάτευσή του εκτός της ηπειρωτικής Κίνας και το δολάριο Αυστραλίας σημείωσαν απώλειες.

Μικτή ήταν η εικόνα στην Ευρώπη, όπου τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα αντιστάθμιζαν τις ανησυχίες για την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε νωρίτερα πτώση 0,2% ενώ ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,13%. Ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,86% ενώ ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,13%.

Οι επενδυτές φοβούνται ότι ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου μπορεί να πλήξει την παγκόσμια ανάπτυξη ενώ σημαντικές επιχειρηματικές οργανώσεις στις ΗΠΑ έχουν καταδικάσει τους επιθετικούς δασμούς του Τραμπ. Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, η σημερινή αντίδραση παραμένει σε γενικές γραμμές υποτονική.

Τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα κέρδη της Apple είχαν ως αποτέλεσμα τα τριμηνιαία αποτελέσματά της να ξεπεράσουν τις προβλέψεις της Wall Street, περιορίζοντας τις ανησυχίες για τον τεχνολογικό κλάδο που έχει υποστεί τριγμούς από τη πρόσφατη βουτιά που κατέγραψαν οι μετοχές της Facebook, της Twitter και της Netflix.

Ο δείκτης δολαρίου, που παρακολουθεί την πορεία του έναντι ενός καλαθιού βασικών νομισμάτων, σημείωσε άνοδο 0,2% στο 94,663.

Το γεν συνέχισε να κινείται πτωτικά, υποχωρώντας κατά 0,2% έναντι του δολαρίου στα 112,10 καθώς η χθεσινή δέσμευση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να διατηρήσει τα επιτόκια σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένη περίοδο συνέχισε να ασκεί πιέσεις στο ιαπωνικό νόμισμα. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανήγγειλε επίσης μέτρα για να γίνει το τεράστιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει πιο ευέλικτο, γεγονός που αντανακλά την πρόβλεψή της ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος ώστε ο πληθωρισμός να φθάσει το επίπεδο-στόχο που έχει ορίσει, δηλαδή το 2%

Οι αποδόσεις των ιαπωνικών ομολόγων ανήλθαν σε υψηλό ενάμισι έτους, αντιστρέφοντας την πτώση της προηγούμενης ημέρας, καθώς οι επενδυτές φάνηκαν να τεστάρουν τα όρια της δέσμευσης της κεντρικής τράπεζας της χώρας να αφήσει τις αποδόσεις να κινούνται πιο ευέλικτα. Στην Ευρώπη, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στη Γερμανία και τη Γαλλία ανήλθαν σε υψηλό επτά εβδομάδων.