Το BigBusiness.gr δημιούργησε μία ιδιαίτερη στήλη, στην οποία θα βρίσκετε πολύτιμες πληροφορίες, ουσιαστικά «ακτινογραφίες» της ίδιας της χρηματιστηριακής αγοράς, αλλά και των εισηγμένων εταιρειών.

ΜΑΥΡΑ ΜΑΝΤΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΟΥΣ: Τέλος και επισήμως το τραπεζικό απόρρητο για την Ελβετία  (διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ) η οποία θα μπορεί να παραδίδει στοιχεία λογαριασμών πελατών σε φορολογικές αρχές άλλων χωρών και ειδικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξυπακούεται ότι δεν θα εξαιρεθούν όσοι είχαν σπεύσει να κλείσουν τους λογαριασμούς τους μεταφέροντας αλλαχού τα κεφάλαια τους. 

  • Περί τις 7.000 τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που είναι εγγεγραμμένα στην FTA (Ομοσπονδιακή Φορολογική Διοίκηση) συγκεντρώνουν στοιχεία για εκατομμύρια λογαριασμούς και τα αποστέλλουν στην ελβετική φορολογική αρχή. Η FTA με τη σειρά της θα στέλνει πληροφορίες σε περίπου 2 εκατ. λογαριασμούς σε χώρες-εταίρους με ετήσια ανταλλαγή. 
  • Κάποιοι, ήδη θα πρέπει να έχουν χάσει τον ύπνο τους.

Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ: Δηλαδή τώρα, εκτός από τις θρυλές πλέον λίστες τύπου Λαγκάρντ, Μπόγιενς, Ολλανδικές κ.λπ που διατηρεί ως κόρην οφθαλμού το ΥΠΟΙΚ μας από το 2012 ως σήμερα, θα έχουμε στη συλλογή μας και τις νέες λίστες από την FTA. Και φυσικά, όπως και με τις προηγούμενες, οι μισές θα παραγραφούν και οι άλλες μισές θα ερευνηθούν με τις γνωστές διαδικασίες του κατεπείγοντος από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ προκειμ΄λενου μην γίνει κανένα λάθος και λερωθούν υπολήψεις, κυρίως πολιτικών προσώπων. Και που και που θα θυμούνται να μας πληροφορούν ότι χάρι στις προσπάθειες τους κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν κανά δυό εκατ. ευρώ από την... μεγαλοφοροδιαφυγή των αρίστων.

ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕΕΑΠ: Ωσεί παρούσα στο ταμπλό, με συναλλαγές 81 τεμαχίων ημερησίως (μ.ο)

  • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ
  • ΤΙΜΗ 4,7200 ευρώ
  • ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ: 4,8400 ευρώ
  • ΕΥΡΟΣ 12Μ: 4,3200 ευρώ με 5,2500 ευρώ
  • Συναλλαγές 2018: 15.027 και μέσος όρος 81 τεμάχια.
  • ΑΠΟΔΟΣΗ 2018: -1,67%
  • ΜΕΡΙΣΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ: 4% καθαρά

ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ: Όταν κτυπούν τα margin calls την πληρώνουν και οι άλλες μετοχές των χαρτοφυλακίων που πλήττονται... Γι αυτό μην σας παραξενεύουν κάτι παράξενες πιέσεις σε καλά χαρτιά που δεν δικαιολογούν επ'ουδενί την πτώση τους. Επίσης, πολλές καλές εταιρείες δεν λένε να διορθώσουν για να καταστούν ξανά ελκυστικές... Αυτή την περίοδο προτιμότερο θα ήταν να κοιτάει κανείς αυτές που έχουν υποχωρήσει χωρίς να δικαιολογείται κάτι τέτοιο ή που παραμένουν υποτιμημένες για τον άλφα ή βήτα λόγο...

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: Η συμμετοχή των 4 συστημικών μετοχών στη διαμόρφωση του έχει υποχωρήσει στο 16,5% περίπου, από 25% με 27% πριν 3-4 μήνες. 

ΦΟΥΡΛΗΣ@5,2000 ευρώ: Σύσταση ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ για την μετοχή από την Pantelakis Securities στην τελευταία έκθεσή της μετά τα αποτελέσματα 6μήνου, στην οποία διατηρεί την τιμή-στόχο στα 7,1000 ευρώ (θα έχει τότε αποτίμηση 366,6 εκατ. ευρώ), με το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα να διαμορφώνεται στο 36,5%.

REDS: Αποτιμάται σε 46 εκατ. ευρώ στα 0,8000 ευρώ ανά μτχ με την NAV να παραμένει στα 1,6000 ευρώ. Δηλαδή διαπραγματεύεται με ένα πολύ σημαντικό discount (50%) συγκριτικά με όλες τις υπόλοιπες του κλάδου, αλλά να μην ξεχνάμε σε ποιον όμιλο ανήκει και για τον οποίον είναι σαν να μην υπάρχει στο ταμπλό.  Ο δανεισμός στο 6μηνο μειώθηκε κατά 2 εκατ. ευρώ, στα 25,5 εκατ. συγκεκριμένα. Με τον σχετικό δείκτη της δανειακής μόχλευσης να διαμορφώνεται στο εξαιρετικό 0,28. Στο 0,50 η σχέση P/BV.  

ΛΟΓΩ ΤΩΝ... ΗΜΕΡΩΝ: Περί βραχυπρόθεσμου κερδοσκόπου (αγγλιστί scalper): Είναι ο επενδυτής που αγοράζει και πουλάει χρεόγραφα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του χρηματιστηρίου, με σκοπό να αποκομίσει μικρά κέρδη από την κάθε βραχυχρόνια θέση του. Το scalping είναι μια πολύ δημοφιλής διαπραγματευτική στρατηγική μεταξύ των επαγγελματιών επενδυτών και θεωρείται η πιο βραχυπρόθεσμη από όλες, συμπεριλαμβανομένου του ημερήσιου trading (day trading).

  • Παράδειγμα: Ένας day trader μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα γράφημα πέντε λεπτών, και να κάνει 4 ή 5 συναλλαγές ανά ημέρα διαπραγμάτευσης, με κάθε διαπραγμάτευση να είναι ενεργή για μισή ώρα.
  • Αντίθετα, ένας scalper μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα γράφημα  μετοχής 5 δευτερολέπτων (όπου κάθε τιμή αντιπροσωπεύει 5 δευτερόλεπτα συναλλαγών), και να κάνει είκοσι ή τριάντα συναλλαγές την ημέρα, με κάθε συναλλαγή να είναι ενεργή για μόλις δύο λεπτά.

ΠΕΡΙ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΟΥ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥ(Ι): Οι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές (scalpers) είναι πάντα τεχνικοί αναλυτές (κι όχι θεμελιώδεις), και χωρίζονται σε: ευκαιριακούς (discretionary) και συστηματικούς (system). 

  • Οι ευκαιριακοί scalpers παίρνουν κάθε απόφαση σε πραγματικό χρόνο, ενώ οι συστηματικοί ακολουθούν ένα σύστημα και δεν κάνουν μεμονωμένες κινήσεις χωρίς να τις έχουν σχεδιάσει.
  • Οι scalpers χρησιμοποιούν κυρίως τις τιμές της αγοράς για να πάρουν τις αποφάσεις τους, αλλά ορισμένοι από αυτούς χρησιμοποιούν επίσης έναν ή περισσότερους τεχνικούς δείκτες (π.χ. κινητούς μέσους όρους), ενώ πρέπει να είναι είναι ικανοί να αντιδρούν ακαριαία σε διακυμάνσεις της αγοράς.

Κάλχας, ο νεότερος

Σημείωση: Οποιαδήποτε ανάλυση, σχόλιο ή άλλη πληροφορία αναφέρεται στο παρόν κείμενο, έχει σκοπό τη γενική ενημέρωση των επισκεπτών-αναγνωστών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συμβουλή, σύσταση, πρόταση, προτροπή ή παρότρυνση για κάθε είδους αγοραπωλησία ή επένδυση επί των μετοχικών αξιών που αναφέρονται.