Οι επενδυτές ίσως «ξαναερωτεύονται» την Ελλάδα, αναφέρει σε έκθεσή της HSBC, ενώ σημειώνει ότι η χώρα θα μπορούσε σύντομα να ξαναβγεί στις αγορές. Τα καρτέλ των εργολάβων διαπλοκής. Προς έκδοση και το πόρισμα για τις ξένες τεχνικές εταιρείες. Η σκουπιδοπαραγωγός ΕΚΤ και η FED. Σε ύφεση διολισθαίνει η γερμανική οικονομία, ο αδύναμος κρίκος της παγκόσμιας οικονομίας η Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ και μία έκθεση, προφανώς χωρίς υπαγόρευση ή πληρωμένη δημοσίευση, όπου η HSBC, μεταξύ άλλων, καταθέτει:

Το ελληνικό ΑΕΠ πιθανόν να αυξήθηκε κατά 2,2% πέρυσι, αναμένει ανάπτυξη 2,4% φέτος και 2% το 2020 και θα είναι η πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια που η Ελλάδα εμφανίζει τρία συνεχόμενα έτη με ανάπτυξη 2% και άνω. Ακόμα και αν η δυναμική της ανάπτυξης έχει επιβραδυνθεί κάπως τελευταία, μέχρι στιγμής η Ελλάδα παραμένει σχετικά ανεπηρέαστη από την επιβράδυνση στην υπόλοιπη Ευρωζώνη. Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας (η ανεργία διαμορφώθηκε στο 18,5% τον Νοέμβριο) δείχνουν πως η δημιουργία θέσεων εργασίας θα παραμείνει ο βασικός «οδηγός» για την ανάπτυξη.

HSBC ΙΙ: Εκτιμά πως η δημοσιονομική εικόνα φαίνεται καλή. Η Ελλάδα πέτυχε άνετα τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ πέρυσι, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επιτρέψει στην Ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στις σχεδιαζόμενες περικοπές στις συντάξεις. Το «μαξιλάρι» ρευστότητας της κυβέρνησης βρίσκεται στο ιστορικό υψηλό των 37 δισ. ευρώ 20% του ΑΕΠ. (ΣΣ: για όσους αναρωτιούνται για την αύξηση του χρέους που είναι μόνο λογιστική λόγω μαξιλαριού, ενώ επί της ουσίας υπάρχει μείωση).

  • Σημαίνει πως η χώρα είναι πλήρως χρηματοδοτημένη τουλάχιστο μέχρι το τέλος του 2022, και τα κεφάλαια αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να μειωθεί το χρέος (σ.σ.: π.χ. μέσω της επαναγοράς δανείων του ΔΝΤ).
  • Αυτό έχει ενισχύσει την εμπιστοσύνη της αγοράς και συνέβαλε στις αναβαθμίσεις και από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης πέρυσι. Η ανάλυση της HSBC υποδηλώνει πως είναι πιθανό να υπάρξουν και άλλες αναβαθμίσεις: τόσο η Moody's όσο και η S&P δίνουν θετικό outlook.

HSBC ΙΙ: Η Ελλάδα θα μπορούσε σύντομα να ξαναβγεί στις αγορές. Η υψηλή συμμετοχή του πραγματικό χρήματος στην έκδοση 5ετούς ομολόγου αυτόν τον μήνα υποδηλώνει πως οι επενδυτές ίσως «ξαναερωτεύονται» την Ελλάδα. Προκειμένου να διευρυνθεί περαιτέρω η επενδυτική βάση και να επανακαθιερωθεί ένα ορόσημο (liquid benchmark), η HSBC αναμένει πως θα υπάρξει έκδοση 10ετούς ομολόγου –που θα είναι η πρώτη από το PSI του 2012. Η Ελλάδα είναι ελκυστικά αποτιμημένη συγκριτικά με τα αναδυόμενα κράτη της ιδίας αξιολόγησης: τα επίπεδα των αποδόσεων μπορεί να είναι ελαφρώς υψηλά μετά το ράλι του Ιανουαρίου, ωστόσο η HSBC αναμένει πως αυτό θα αντισταθμιστεί από το premium της νέας έκδοσης...

money14.2Omologa

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ: Για το καρτέλ που είχαν στήσει οι εργολάβοι της διαπλοκής για να μονοπωλούν τα δημόσια έργα και να εκτοξεύουν το κόστος κατασκευής όλοι μας γνωρίζουμε. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλλε τα γνωστά πρόστιμα στις εγχώριες τεχνικές εταιρείες, ενώ κινήθηκαν και οι διαδικασίες για ποινικές διώξεις.

  • Βέβαια η νέα Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου που παίζει στα δάκτυλα τους νόμους αφού έχει διατελέσει Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, έστειλε φιρμάνι στις τεχνικές εταιρείες που συμμετείχαν στο καρτέλ να αλλάξουν τις διοικήσεις τους.
  • Γιατί δεν μπορούν να βρίσκονται σε κορυφαίες διοικητικές θέσεις αυτοί που έστησαν εγκληματική οργάνωση για να ληστεύουν το Δημόσιο.
  • Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η αφρόκρεμα της διαπλοκής στα δημόσια έργα δεν μπορεί να συμμετέχει σε διοικητικά συμβούλια εταιρειών. Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι γκουρού της διαπλοκής είναι να στήνουν καρτέλ ως...εξωδιοικητικοί παράγοντες.

ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ ΤΑ ΞΕΝΑ μεγαθήριαΑπό έγκυρη πηγή μαθαίνουμε πως η κυρία Θάνου πρόκειται να εκδώσει σύντομα και το πόρισμα για τις ξένες τεχνικές εταιρείες που συμμετείχαν στο καρτέλ με τα δημόσια έργα στην Ελλάδα αλλά αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού και να πληρώσουν τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν. Οι διοικήσεις των μεγαθηρίων Hochtief και «Βίντσι» θα βρεθούν αντιμέτωπες και μάλιστα πολύ σύντομα με πρόστιμα μαμούθ, καθώς και ποινικές διώξεις. ΥΓ: Τελικά πολύ... άχρηστη αυτή η κα Θάνου.

Η ΣΚΟΥΠΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Ποια άλλη από την ανεπανάληπτη ΕΚΤ (!): Ο ισολογισμός φουσκώνει και ξαναφουσκώνει από συνεχείς εξοφλήσεις και αναεπενδύσεις σε assets μεταξύ των οποίων πάμπολλα σκουπίδια, φθάνοντας να χρηματοδοτεί την ευρωοικονομία με το αστρονομικό ποσοστό ίσο με 42% του ΑΕΠ της ευρωζώνης (Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΘΡΑΣΟΥΣ).

ΚΑΙ ΟΛΑ αυτά για να αποφύγει τεχνητά φουσκώνοντας με χρήμα κράτη, τράπεζες και εταιρείες, δεύτερη υφεσιακή βουτιά τύπου 2009. Και δεν δείχνει να τελειώνει. Την ίδια στιγμή ο ισολογισμός της FED μειώνεται σταθερά στο 19,5% του ΑΕΠ των ΗΠΑ. Τα διεθνή κεφάλαια αποχαιρέτησαν την Ευρώπη και την ουτοπία της, ταξιδεύοντας ξανά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

money14.2ECB

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Παρόλα τα μεγάλα οφέλη που αποκόμισε η Γερμανία και οι εταιρείες της από την ΕΚΤ, η γερμανική οικονομία όπως προειδοποιεί το Fed Stat Office, πιθανότατα διολισθαίνει ξανά σε ύφεση από το 2012. H βιομηχανική της παραγωγή τo 2018 δεν προδιαθέτει σε τίποτε θετικό. Ο Eurozone Industrial Production έπεσε στο -0,9% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση vs -0.4 των προσδοκιών. Αυτό σημαίνει ότι η μειώθηκε κατά 4,2% ετησίως!!!, που είναι το χειρότερο αποτύπωμα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2009.

money14.2EUROZONE

Η Ευρώπη έχοντας παταγωγώς αποτύχει σε όλες τις οικονομικές της προβλέψεις (ως συνήθως) θεωρείται πλέον ο αδύναμος κρίκος της παγκόσμιας οικονομίας. Και φυσικά η ΕΚΤ απέτυχε και στον πληθωριστικό στόχο της. Πάμε για... ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ η θα  καταφέρουν να σώσουν αυτά που νομοτελειακά είναι αδύνατον να (δια)σωθούν; Και στην φάση αυτή που βρίσκεται η Ευρώπη, οι μαγκιές της στο ΝΟ BREXIT DEAL είναι απλά... Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

  Κάλχας, ο νεότερος

Σημείωση: Οποιαδήποτε ανάλυση, σχόλιο ή άλλη πληροφορία αναφέρεται στο παρόν κείμενο, έχει σκοπό τη γενική ενημέρωση των επισκεπτών-αναγνωστών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συμβουλή, σύσταση, πρόταση, προτροπή ή παρότρυνση για κάθε είδους αγοραπωλησία ή επένδυση επί των μετοχικών αξιών που αναφέρονται.