Επιφυλακτικό κλίμα επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα, καθώς οι επενδυτές αναμένουν ενδείξεις για τη νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ από την ομιλία του προέδρου της κεντρικής τράπεζας της χώρας (Fed) Τζερόμ Πάουελ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 υποχωρούσε 0,3%, με τις τράπεζες να αποτελούν τα μεγαλύτερα βαρίδια μετά την υποχώρηση της HSBC κατά 2,2%. Η βρετανική τράπεζα δέχθηκε νέα κριτική χθες για τη φερόμενη μεταχείριση πελατών που συνδέονται με το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ. Οι τεχνολογικές μετοχές διεύρυναν τα κέρδη τους μετά τα νέα ρεκόρ που σημειώθηκαν χθες στην Wall Street.

Οι επενδυτές θα αναζητήσουν ενδείξεις για τη νέα στρατηγική της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, αναφορικά με την επίτευξη των στόχων της σταθερότητας των τιμών και της μέγιστης απασχόλησης, εν μέσω μίας βαθιάς οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού. Ο Πάουελ αναμένεται να μιλήσει στις 17.10 (ώρα Ελλάδας). Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν πρόκειται να μιλήσει επίσης στο συνέδριο του Τζάκσον Χολ που πραγματοποιείται διαδικτυακά.

Ο γερμανικός δείκτης DAX κατέγραφε πολύ μικρές απώλειες, καθώς στοιχεία έδειξαν ότι τα κέρδη των κινεζικών βιομηχανικών εταιρειών αυξήθηκαν τον Ιούλιο για τρίτο συνεχόμενο μήνα και με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιούνιο του 2018.

Ο δείκτης των αυτκινητοβιομηχανιών σημείωνε άνοδο 0,7% και ήταν μεταξύ των λίγων που κατέγραφαν κέρδη. Με εξαίρεση τον γερμανικό μεταποιητικό τομέα, πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν μία σταθεροποίηση του ρυθμού οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρωζώνη, καθώς σε αρκετές χώρες υπάρχει εκ νέου αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού.