Πτώση σημείωσαν σήμερα οι μετοχές καθώς οι ανησυχίες για έναν εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνα και για ρυθμιστικά μέτρα σε βάρος εταιριών όπως η Facebook φέρνουν τους επενδυτές αντιμέτωπους με την πρώτη τριμηνιαία πτώση στις χρηματιστηριακές αγορές εδώ και δύο χρόνια.

Τα βασικά χρηματιστήρια της Ευρώπης άνοιξαν με πτώση άνω του 1% καθώς εντείνονται οι ρευστοποιήσεις και οι επενδυτές στρέφονται στα ασφαλή καταφύγια των ομολόγων. Η απόδοση των γερμανικών 10ετών ομολόγων υποχώρησε κάτω από το 0,5% για πρώτη φορά από τις αρχές Ιανουαρίου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε νωρίτερα πτώση 1,1% με τον ευρωπαϊκό τεχνολογικό κλάδο να υποχωρεί κατά 2,6%.

Η πτώση στις μετοχές σημειώνεται μετά τη βουτιά του Nasdaq, που κατέγραψε χθες τη χειρότερη ημέρα του από τον Ιούνιο του 2016. Οι απώλειες επεκτάθηκαν αφού η κρατικά ελεγχόμενη κινεζική εφημερίδα Global Times ανέφερε ότι το Πεκίνο σύντομα θα ανακοινώσει μια λίστα με δασμούς-αντίποινα στις αμερικανικές εισαγωγές.

Ο Nasdaq σημείωσε χθες βουτιά σχεδόν 3% και ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά 1,7%. Εκτός από τη βουτιά του Facebook, το Twitter υποχώρησε κατά 12% ενώ η Alphabet, μητρική της Google, κατά 4,5%. «Υπάρχει μια αίσθηση ότι θα επιβληθούν περισσότεροι ρυθμιστικοί κανόνες για το Facebook ή τις FANG (Facebook, Amazon, Netflix και Google) και ότι το κόστος συμμόρφωσης θα αυξηθεί», δήλωσε ο Νομπουχίκο Κουραμότσι, επικεφαλής ανάλυσης στην Mizuho Securities.

Η Ασία σημείωσε πτώση 1,5%, με τον ιαπωνικό Nikkei να κλείνει με απώλειες 1,3% και τη μετοχή του κινεζικού κολοσσού του διαδικτύου Tencent να υποχωρεί κατά 4,6%.