Πιθανές καθυστερήσεις στην έναρξη κατασκευής του Ελληνο-Βουλγαρικού (IGB) αγωγού φυσικού αερίου, φέρνουν οι προσφυγές που σταμάτησαν την διαδικασία σύναψης σύμβασης για την κατασκευή του αγωγού.

Εκπρόσωποι της εταιρείας του αγωγού ICGB ευελπιστούν θα ότι το έργο θα επανεκκινήσει σύντομα, θεωρώντας ότι το σημαντικό δημόσιο συμφέρον που διακυβεύεται και αφορά στην ανάγκη μείωσης της εξάρτησης της Βουλγαρίας από το ρωσικό αέριο, θα επιτρέψει τη συνέχιση των διαδικασιών, παρά τις προσφυγές.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Δευτέρα, η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού της Βουλγαρίας (CPC), σταμάτησε δύο δημόσιους διαγωνισμούς για την κατασκευή του αγωγού. Ο λόγος ήταν ότι υπέβαλαν καταγγελίες επιχειρήσεις, που πάντως δεν έχουν καμία εμπειρία στην κατασκευή αγωγών αερίου, καθώς περιλαμβάνονται ένα οινοποιείο και μια εταιρεία ακινήτων. Ειδικότερα, την περασμένη Δευτέρα προσβλήθηκε από την εταιρεία ακινήτων Next Invest η επιλογή συμβούλου μηχανικού για το έργο, ενώ προσφυγές έχουν ήδη γίνει στο πρώτο στάδιο του δημόσιου διαγωνισμού, τον Ιανουάριο, από την προαναφερθείσα εταιρεία και το οινοποιείο Vini Bulgaria.

Ωστόσο, η διακοπή της υποβολής προσφορών απειλεί με καθυστέρηση την κατασκευή της βουλγαρικής πλευράς του αγωγού πέρα από την χρονική προθεσμία που έχει θέσει η Σόφια.

Η κυβέρνηση του Boyko Borissov υπολόγιζε ότι η κατασκευή του αγωγού θα ξεκινούσε στις 28 Ιουνίου, στο τέλος της βουλγαρικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ενώ πιθανή αναβολή των εργασιών αυτών θα παρατείνει την ενεργειακή εξάρτηση της περιοχής από την ρωσική Gazprom.

Από πλευράς ICGB σημειώνεται πάντως ότι το χρονικό περιθώριο για να ανακοινώσει η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού την απόφασή της είναι μικρό, οπότε δεν αναμένεται κρίσιμη αναβολή στην διαδικασία της κατασκευής. Βέβαια, αναφέρεται, αν αυτός ο τύπος προσφυγών συνεχιστεί και στους επόμενους δημόσιους διαγωνισμούς που θα προκηρυχθούν δεν αποκλείεται να τεθεί σε κίνδυνο το χρονοδιάγραμμα για το έργο αλλά και το εθνικό συμφέρον της Βουλγαρίας, δεδομένου ότι ο IGB αποτελεί έργο-κλειδί για την ενεργειακή διαφοροποίηση, κάτι που συνιστά ένα σημαντικό επιχείρημα για το δημόσιο συμφέρον που ξεπερνά μεμονωμένα ιδιωτικά συμφέροντα.

Σημειώνεται ότι ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας θα συνδέσει τα συστήματα φυσικού αερίου των δύο χωρών, στην Κομοτηνή στην Β. Ελλάδα και στην Στάρα Ζαγόρα στην κεντρική Βουλγαρία.

Ο μήκους 182 χιλιομέτρων αγωγός, αξίας 8,5 εκατ, θα αποτελέσει μια στρατηγική υποδομή μεταφοράς ενέργειας, όχι μόνο για την Βουλγαρία αλλά και για την υπόλοιπη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς θα διαφοροποιήσει τις πηγές του αερίου για ολόκληρη την περιοχή. Θα έχει μεταφορική ικανότητα 3 δις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, με δυνατότητα αναβάθμισης έως 5 δις κυβικών μέτρα (bcm).