Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα εγκαινιάσει σήμερα στην Σύρο την επίσημη έναρξη της σύνδεσης με υποβρύχιο καλώδιο του νησιού με το Λαύριο καθώς και με τα νησιά Πάρο, Μύκονο, έργο που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ.

Ένα μεγάλο βήμα προς την διασφάλιση επαρκούς, πιο «πράσινης» και φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά συνιστά η νέα διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα.

Πρόκειται για την α΄φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα, επί συνόλου τριών, τουλάχιστον, φάσεων που αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του 2020 και αφορά στη διασύνδεση τριών ηλεκτρικών συστημάτων Σύρου, Πάρου και Μυκόνου, τα οποία θα τροφοδοτούν σειρά άλλων νησιών (Νάξος, Αντίπαρος, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσι, Σίκινος, Φολέγανδρος, Ίος).

Τα οφέλη είναι πολλαπλά: μείωση του κόστους για την παραγωγή ενέργειας με την παύση των μονάδων που χρειάζονται «ακριβό» πετρέλαιο ντίζελ και μαζούτ και συνακόλουθα αποκλιμάκωση σταδιακά των χρεώσεων ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρισμού, περιβαλλοντικό «κέρδος» τόσο από την μη λειτουργία των ρυπογόνων πετρελαϊκών μονάδων όσο και από την δυνατότητα περαιτέρω διείσδυσης ΑΠΕ, καθώς και ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια των νησιών ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες με την αυξημένη ζήτηση λόγω τουρισμού.

Με την ολοκλήρωση της γ΄φάσης της διασύνδεσης υπολογίζεται ότι θα υπάρξει σωρευτική εξοικονόμηση πόρων ύψους 2,7 δισ, σε ορίζοντα 20ετίας, ενώ το κοινωνικοοικονομικό όφελος από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας προσεγγίζει τα 80 εκατ ευρώ.

Μάλιστα η ΔΕΗ εκτιμά ότι ήδη από φέτος θα υπάρξει εξοικονόμηση σημαντικών ποσοτήτων σε ντίζελ-μαζούτ, το κόστος των οποίων ανέρχεται σε περίπου 500-550 εκατ ετησίως, χωρίς να υπολογίζονται κι άλλα λειτουργικά έξοδα. Από το κόστος αυτό περίπου 70% αντιστοιχεί στην Κρήτη, που όταν διασυνδεθεί (2020 η «μικρή» με την Πελοπόννησο, 2023 η «μεγάλη» με την Αττική) θα υπάρξει πολύ μεγάλη ελάφρυνση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος παραγωγής ενέργειας στα νησιά είναι υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου στην ηπειρωτική χώρα: το 2016 το μέσο κόστος ενέργειας στα νησιά αυτά ήταν 104,5 ευρώ/μεγαβατώρα, ενώ στα πολύ μικρά νησιά ξεπέρασε και τα 300 ευρώ/μεγαβατώρα, έναντι 42,85 ευρώ/μεγαβατώρα στην ηπειρωτική χώρα.

Οι επόμενες φάσεις

Θα ακολουθήσει η β΄φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, που περιλαμβάνει την ένταξη της Νάξου στο σύμπλεγμα των νησιών που θα ηλεκτροδοτούνται μέσω του εθνικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού (ΕΣΜΗΕ) και την αναβάθμιση των υφιστάμενων καλωδιακών συνδέσεων Ανδρου-Τήνου και Ανδρου-Λιβαδιού (Εύβοια). Η αξιολόγηση των τεχνικών και οικονομικών προσφορών για την ανάθεση των επιμέρους υποέργων -συνολικού προϋπολογισμού 71 εκατ. ευρώ- βρίσκεται σε προχωρημένη φάση. Αναμένεται συμβολαιοποίηση των έργων και έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών, ώστε το έργο να ολοκληρωθεί το 2019.

Σχετικά με την γ΄φάση του έργου, δηλαδή την πόντιση δεύτερου καλωδίου μεταξύ Λαυρίου και Σύρου, αποφασίστηκε από τον ΑΔΜΗΕ να επισπευσθεί κατά δύο χρόνια, δηλαδή τα έργα προϋπολογισμού 102 εκατ. ευρώ, να περατωθούν εντός του 2020, αντί του 2022 που προβλεπόταν αρχικά.

Παράλληλα, ο Διαχειριστής ετοιμάζεται να εντάξει στο μακροχρόνιο προγραμματισμό του και δ΄ φάση διασύνδεσης, που περιλαμβάνει νησιά των Δυτικών και Νότιων Κυκλάδων.