(Ενημέρωση 17:30) Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) παράδοσης Ιουνίου κατέγραφε άνοδο άνω των 4 δολαρίων κατά την έναρξη των συναλλαγών σήμερα στις ΗΠΑ, δηλαδή αύξηση περίπου 40%, σε μια αγορά με έντονες διακυμάνσεις.

Γύρω στις 17.15 (ώρα Ελλάδας) το WTI πωλείτο για 14,76 δολάρια το βαρέλι, τιμή αυξημένη κατά 27,57% σε σύγκριση με το κλείσιμο της Τρίτης ενώ λίγα λεπτά αργότερα έφτασε τα 16,20 δολάρια.

Το Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας, επίσης παράδοσης Ιουνίου, κατέγραφε αύξηση 9,42% στο Λονδίνο, φτάνοντας τα 21,15 δολάρια. Λίγες ώρες νωρίτερα ωστόσο είχε πέσει στα 15,98 δολάρια, τη χαμηλότερη τιμή του από τον Ιούνιο του 1999.

«Η αστάθεια θα συνεχιστεί μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία ΟΠΕΚ+ την 1η Μαΐου», διαβεβαίωσε ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία, μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με βουλευτές της Δούμας.

Να σημειωθεί ότι σήμερα είναι η πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης των συμβολαίων πετρελαίου προς παράδοση τον Ιούνιο.

 

Τι λένε οι ειδικοί - Ο κακός οιωνός

«Η αγορά πετρελαίου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και δεν είναι πιθανόν να γλιτώσει άμεσα από αυτή την κατάσταση δυσφορίας», δήλωσε ο Στίβεν Μπρένοκ, από την εταιρία PVM. «Η ζήτηση είναι χαμηλή, η προσφορά είναι υψηλή και οι αποθηκευτικές μονάδες γεμάτες».

«Η δυσθυμία θα διατηρήσει σίγουρα τις τιμές στο πάτωμα βραχυπρόθεσμα, μέχρι να φανεί φως στην άκρη του τούνελ, με τη σταδιακή επανέναρξη των οικονομικών δραστηριοτήτων που έχουν ανασταλεί παντού, σε όλο τον κόσμο», σχολίασε ο Τζινγκγί Παν, ο οποίος χαράσσει στρατηγική στην IG.

Το χάος στην αγορά πετρελαίου «απλώς αντανακλά την εντύπωση ότι δεν υπάρχει ζήτηση για το πετρέλαιο και δεν υπάρχουν οι αποθηκευτικές δυνατότητες για να κρατηθούν στοκ» τόσο μεγάλες ποσότητες, συνόψισε ο Στίβεν Ίνις της Axicorp. Κατ’ αυτόν, η «διάψευση των ελπίδων που ακολούθησε τη νέα συμφωνία (σ.σ. για τη μείωση της παραγωγής) συνεχίζει να αντανακλάται» στην πτώση των τιμών. Σύμφωνα με τον Ίνις, αν δεν αντιμετωπιστεί αυτό, οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν χαμηλές βραχυπρόθεσμα, «όσο απουσιάζουν ενδείξεις για την ανάκαμψη της ζήτησης».

Σύμφωνα με τον Ίνις, η πετρελαϊκή κρίση αποτελεί επίσης άσχημο οιωνό «για άλλους τομείς» της παγκόσμιας αγοράς, «ιδίως τις τράπεζες, με δεδομένο το υψηλό επίπεδο έκθεσής τους σε αμερικανικές εταιρείες που εξορύσσουν πετρέλαιο από σχιστολιθικά κοιτάσματα».

Η αγορά πετρελαίου δέχθηκε βαρύ πλήγμα εξαιτίας των μέτρων που επιβλήθηκαν σε όλο τον κόσμο για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού. Με τις μεταφορές να έχουν μειωθεί θεαματικά και αναρίθμητα εργοστάσια να έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, η ζήτηση για ενέργεια κατέρρευσε. Τα διυλιστήρια έχουν έτσι επιβραδύνει τον ρυθμό τους και δεν αγοράζουν αργό στις συνήθεις ποσότητες.

Η τιμή του βαρελιού του WTI προς παράδοση τον Μάιο, η διαπραγμάτευση της οποίας ολοκληρώθηκε την Τρίτη, βυθίστηκε τη Δευτέρα - για πρώτη φορά στην ιστορία - βαθιά σε αρνητικό έδαφος, με τους επενδυτές να φθάσουν στο σημείο να πληρώνουν τους αγοραστές για να ξεφορτωθούν συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.