Σε ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων ύψους 2,2 δισ. δολαρίων προχώρησε Danaos Corporation, η ναυτιλιακή εταιρεία του κ. Γιάννη Κούστα.

Πρόκειται για δάνεια που λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου 2018 και η ρύθμιση θα οδηγήσει σε μείωση του χρέους της εταιρείας κατά 551 εκατ. δολάρια. Η ανάγκη αναδιάρθρωσης των δανείων προέκυψε ως αποτέλεσμα της κρίσης που πλήττει τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, αλλά και των αρνητικών επιπτώσεων που είχε στη Danaos η πτώχευση της Hanjin.

Η συμφωνία αναχρηματοδότησης χρεών με ορισμένους από τους δανειστές της θα ενισχύσει την οικονομική θέση της Danaos Corporation μέσω της σημαντικής μείωσης του χρέους, την επαναρρύθμιση των χρηματοοικονομικών και ορισμένων άλλων συμφωνιών αναφορικά με τις πιστωτικές γραμμές, την τροποποίηση των επιτοκίων και των αποσβέσεων και την παράταση των υφισταμένων προθεσμιών λήξης κατά περίπου πέντε έτη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Ο διευθύνων σύμβουλος της Danaos, δρ. Γιάννης Κούστας, σχολίασε ότι «η συγκεκριμένη συμφωνία είναι το αποκορύφωμα μιας μακράς διαδικασίας διαπραγμάτευσης. Η διοίκηση της Danaos προσβλέπει στην ολοκλήρωση αυτής της συναλλαγής που την καθιστά ισχυρότερη ως εταιρεία».

Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας η Danaos θα εκδώσει 99.342.271 νέες μετοχές που θα διατεθούν σε ορισμένους από τους δανειστές της και οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 47,5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Η Danaos Investment Limited θα παραμείνει ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ενώ έχει αναλάβει διάφορες χρηματοοικονομικές και επιχειρησιακές δεσμεύσεις ως μέρος των αναμενόμενων πράξεων αναχρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης για την πραγματοποίηση συμπληρωματικής εισφοράς κεφαλαίου στην εταιρεία, για την οποία, όμως, δεν θα λάβει επιπλέον μετοχές. Όλες οι συναλλαγές που αφορούν τη συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τις 31 Ιουλίου 2018.

Η συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους και οι σχετικές συναλλαγές εγκρίθηκαν από το Δ.Σ. της εταιρείας κατόπιν συστάσεως μιας ανεξάρτητης επιτροπής, αποτελούμενης αποκλειστικά από ανεξάρτητα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, με τη συμβολή ανεξάρτητων οικονομικών συμβούλων.

Πηγή: εφημερίδα Ναυτεμπορική