Μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη σήμερα μεταξύ του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ) και της Inmarsat, μιας από τις ηγέτιδες εταιρείες στην παγκόσμια κινητή δορυφορική επικοινωνία. Σκοπός του μνημονίου είναι η ενθάρρυνση των συνεργασιών στον τομέα της έρευνας και των δυνατοτήτων ανάπτυξης της τεχνολογίας, ιδιαίτερα στον τομέα της ναυτιλίας.

Η συμφωνία υπεγράφη στο πλαίσιο της διεθνούς Έκθεσης Ναυτιλίας «Posidonia 2018» από τον πρόεδρο της Inmarsat Maritime, Ronald Spithout και τον πρόεδρο του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού Χριστόδουλο Πρωτοπαπά.

Το μνημόνιο θα εστιάσει κυρίως σε ευκαιρίες έρευνας και ανάπτυξης σε τεχνολογίες διαστήματος και υπηρεσιών εδάφους, καθώς και σε ανταλλαγή δεδομένων μέσα από την υπερσύγχρονη πλατφόρμα ανταλλαγής πληροφοριών που έχει δημιουργήσει ο Inmarsat.

Επιπλέον, οι δύο οργανισμοί θα εξετάσουν τον ρόλο των δορυφόρων στο πλαίσιο του ΙoΤ (Internet of Things) και τις δυνατότητες που δημιουργούνται για στρατηγικές έρευνας σχετικά με τις μελλοντικές ναυτικές τεχνολογίες λογισμικού και την ευρύτερη πολιτική στον τομέα του διαστήματος. Τέλος, θα δημιουργηθούν ευκαιρίες ανταλλαγής προσωπικού μεταξύ των δύο οργανισμών για την ενδυνάμωση και ανταλλαγή γνώσης στον τομέα του διαστήματος και των ναυτιλιακών εφαρμογών.

Σημειώνεται ότι ο ΕΛΔΟ έχει εντολή από την Ελληνική Δημοκρατία να προωθήσει το διάστημα και την τεχνολογία και να ενθαρρύνει νέες ερευνητικές δραστηριότητες.

Ο πρόεδρος της Inmarsat δήλωσε: «Αυτή η συμφωνία υπογραμμίζει μια ισχυρή και συνεργατική σύμπραξη μεταξύ του Inmarsat και του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού. Προσβλέπουμε σε αυτή με την περαιτέρω ανάπτυξη τα προσεχή έτη και αφουγκραζόμαστε τα οφέλη από τα έργα διαμορφώνοντας βιομηχανικές εφαρμογές».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, δήλωσε: «Η Inmarsat είναι μία από τις πλέον σεβαστές παγκόσμιες διαστημικές επιχειρήσεις και είναι εξαιρετικά συναρπαστικό το γεγονός ότι αυτό το μνημόνιο θα ανοίξει τον δρόμο για συνεργασία σε πολλαπλά επίπεδα. Είτε πρόκειται για ανταλλαγή δεξιοτήτων, είτε δεδομένων ή ανθρωπίνου δυναμικού, θα εργαστούμε για πρωτοβουλίες που θα αυξήσουν τη γνώση και την κατανόηση των επιδράσεων της δορυφορικής τεχνολογίας καθώς και την ανάπτυξη των διαστημικών εφαρμογών για την ναυτιλία και την βιομηχανία γενικότερα».

Λίγα λόγια για τις δύο εταιρείες

Inmarsat: Η Inmarsat plc είναι ο κορυφαίος πάροχος παγκόσμιων κινητών υπηρεσιών δορυφορικών επικοινωνιών. Από το 1979, η Inmarsat παρέχει αξιόπιστες φωνητικές και υψηλής ταχύτητας επικοινωνίες δεδομένων σε κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και άλλους οργανισμούς, με μια σειρά υπηρεσιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ξηρά, στη θάλασσα ή στον αέρα. Η Inmarsat δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο, με παρουσία στα μεγαλύτερα λιμάνια και εμπορικά κέντρα σε κάθε ήπειρο. Η εταιρία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (ISAT.L).

Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος: Η ίδρυση του Ελληνικού Οργανισμού Διαστήματος κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για τον ελληνικό διαστημικό βιομηχανικό χώρο και για ολόκληρο το διαστημικό οικοσύστημα της χώρας, καθώς λειτουργεί ως βασικός παράγοντας που καθορίζει την εθνική διαστημική στρατηγική. Η ίδρυση του οργανισμού θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη στην ελληνική οικονομία, στην επιχειρηματικότητα, στη ναυτιλία, στην ασφάλεια και στην άμυνα, καθώς και στην έρευνα και στην επιστημονική κοινότητα της Ελλάδας. Ειδικά στον κλάδο της ναυτιλίας στόχος είναι να αποφέρει σημαντικά οφέλη στην επιχειρηματικότητα (π.χ. επιχειρησιακή μεταφορά υψηλής ταχύτητας στους σταθμούς εδάφους παγκοσμίως), καθώς και στην καθημερινή ζωή και τη ρουτίνα των πολιτών / ναυτικών, με στόχο ιδίως τη βελτιστοποίηση της εργασίας και την αύξηση της παραγωγικότητας (π.χ. υψηλά ποσοστά επικοινωνίας με οικογένειες από κάθε γωνιά της γης κ.λπ.).