Χτίζουμε την επόμενη μέρα με τον κόσμο της καινοτομίας, τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς στη διάρκεια των εγκαινίων του περίπτερου του υπουργείου, με τίτλο: «Ψηφιακή Ελλάδα», στη ΔΕΘ. Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ έδωσε συγχαρητήρια στον υπουργό και στους συνεργάτες του για την οργάνωση. Για τις νεοφυείς επιχειρήσεις είπε ότι πρόκειται για ένα από τα σπουδαία μυστικά success stories της Ελλάδας και τις χαρακτήρισε ελπιδοφόρο σημάδι για το μέλλον της οικονομίας.

«Είστε οι πρεσβευτές της νέας Ελλάδας» είπε, απευθυνόμενος σε εκπροσώπους νεοφυών επιχειρήσεων (start uppers), ο κ. Παππάς.

«Οι άνθρωποι που είστε εδώ, είστε οι πρεσβευτές της νέας Ελλάδας. Της Ελλάδας που βγαίνει από την κρίση και δε φοβάται τίποτε. Ούτε τον γείτονα της, ούτε καν τον κακό της εαυτό», είπε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε: «Η πολιτεία θα είναι δίπλα σας, θα διασφαλίζει ότι οι καταπληκτικές αυτές ιδέες θα μπορούν να ταξιδέψουν, θα υποστηρίζει. Και εσείς και εμείς θα βρούμε τον τρόπο, το πώς αυτές οι ιδέες θα κάνουν τη ζωή όλων ακόμη καλύτερη».

Τα επίσημα εγκαίνια του περιπτέρου «Ψηφιακή Ελλάδα» έγιναν στις έντεκα, από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, παρουσία και του υφυπουργού Λευτέρη Κρέτσου και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Βασίλη Μαγκλάρα, ενώ παραβρέθηκαν ως εκπρόσωποι της τιμώμενης χώρας στη ΔΕΘ, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ και ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου επιστημών και τεχνολογίας του Λευκού Οίκου και αναπληρωτής διευθυντής Τεχνολογίας των ΗΠΑ Μάικλ Κράτσιος.

Ο κ. Παππάς στον σύντομο χαιρετισμό του, υπογράμμισε ότι η παρουσία εκατόν είκοσι νεοφυών επιχειρήσεων καινοτομίας και τεχνολογίας στο περίπτερο έχει δημιουργήσει ένα κεκτημένο, το οποίο δε μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν στο μέλλον, ούτε και από τις μελλοντικές διοργανώσεις της ΔΕΘ.

«Έχουμε συσσωρεύσει πλέον τεχνογνωσία και νομίζω δεν θα υπάρξει Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στο μέλλον, που δεν θα έχει το δικό της ξεχωριστό περίπτερο "Digital Greece - Ψηφιακής Ελλάδας" με όλες τις start up. Δεν υπάρχει περίπτωση, να βρεθεί πολιτική ηγεσία, πλέον, που να υποχωρήσει πίσω από αυτό το κεκτημένο έδαφος. Έχουμε, ήδη, κάνει ένα βήμα, πίσω από το οποίο κανένας μας δε μπορεί να πάει» είπε ο υπουργός.

«Νομίζω ότι του χρόνου θα είμαστε ακόμη πιο δυνατοί» συνέχισε ο κ. Παππάς και παρότρυνε αυτή την εβδομάδα τους νέους επιχειρηματίες να κάνουν επαφές και να αξιοποιήσουν την παρουσία τους στη ΔΕΘ.

«Δε μπορείτε να φανταστείτε πόσο σημαντικό σήμα στέλνετε παντού» υπογράμμισε ο κ. Παππάς, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους νεοφυών επιχειρήσεων. Ο υπουργός σχολίασε, επίσης, μια φράση του υφυπουργού Λευτέρη Κρέτσου ότι «ως τώρα, αυτός ο δυναμικός κόσμος ήταν, δυστυχώς, αθέατος από τα ΜΜΕ», λέγοντας:

«Τελείωσε αυτό, σας βεβαιώ. Όλα τα συμβατικά μέσα ενημέρωσης και όλο το διαδίκτυο έχει πλημμυρίσει από τις εικόνες του περιπτέρου της Ψηφιακής Ελλάδας. Κι αυτό νομίζω είναι μια δική σας κατάκτηση, την οποία σας καλώ, με το ταλέντο και την επιμονή σας, να τη διαφυλάξετε και να τη μεγαλώσετε. Καλή δουλειά σε όλους και του χρόνου πιο δυνατοί».

Ο κ. Παππάς εξέφρασε τη χαρά του για τη διοργάνωση και ευχαρίστησε τα στελέχη του υπουργείου, αλλά και τους εκπροσώπους της τιμώμενης χώρας, που παρέστησαν στα εγκαίνια και τον συνόδευσαν στην ξενάγηση στο περίπτερο.

Λ. Κρέτσος: Να δώσουμε χώρο σε νέους ανθρώπους, φρέσκες ιδέες, να ενδυναμώσουμε και τη δημοκρατία, αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος μίλησε με πολύ θερμά λόγια για την παρουσία των νεοφυών επιχειρήσεων στο περίπτερο.

«Είδαμε νέους ανθρώπους με φρέσκες ιδέες» είπε ο κ. Κρέτσος και υπογράμμισε ότι πρόκειται για «έναν κόσμο πολύ δυναμικό», νέους που «δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν σε σχέση με άλλους συνομηλίκους τους και άλλες προτάσεις που γίνονται στο εξωτερικό».

«Και νομίζω, ακριβώς αυτό είναι το μέλλον και της χώρας. Εκεί πρέπει να πάμε. Αυτό είναι το στίγμα. Να δώσουμε χώρο σε νέους ανθρώπους, να δώσουμε χώρο σε φρέσκες ιδέες, να ενδυναμώσουμε αν θέλετε τη δημοκρατία, αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία» πρόσθεσε ο υφυπουργός.

Τζ. Πάιατ: Ελπιδοφόρο σημάδι για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας οι νεοφυείς επιχειρήσεις

«Είναι εξαιρετικά φανταστικό να βλέπω εδώ αυτήν την ενέργεια, την καινοτομία» είπε ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, δίνοντας συγχαρητήρια στον υπουργό και στους συνεργάτες του για την οργάνωση του περιπτέρου και τονίζοντας το ενδιαφέρον και την υποστήριξη της πρεσβείας των ΗΠΑ σε τέτοιες δράσεις. Ο κ. Πάιατ σημείωσε ότι εδώ και πάνω δύο χρόνια επισκέπτεται νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στα Ιωάννινα και πρόσθεσε:

«Για ένα πράγμα που έχω πειστεί είναι ότι πρόκειται για ένα από τα σπουδαία μυστικά success stories της Ελλάδας». «Είναι φανταστικό αυτό που συμβαίνει εδώ, νομίζω ότι είναι ένα πολύ ελπιδοφόρο σημάδι για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας» συνέχισε ο κ. Πάιατ.

Ο κ. Πάιατ έκανε αναφορά στα λόγια του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, Γ. Ρος, χθες και στην πεποίθηση από πλευράς τους, ότι το σχήμα υψηλής τεχνολογίας και γνώσης είναι ένα πεδίο για περαιτέρω ανάπτυξη και για εμπορικές επενδύσεις μεταξύ των δύο χωρών.

 «Είναι εξαιρετικά φανταστικό να βλέπω εδώ αυτήν την ενέργεια, την καινοτομία» είπε ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ.

Μ. Κράτσιος: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την «κουλτούρα» των νεοφυών επιχειρήσεων

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο αναπληρωτής επικεφαλής του Γραφείου Επιστημών και Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου και αναπληρωτής διευθυντής Τεχνολογίας των ΗΠΑ Μάικλ Κράτσιος, ο οποίος όπως αποκάλυψε ο κ. Παππάς, έλκει μέρος της καταγωγής του, από τη Χίο. Μάλιστα, άρχισε τον χαιρετισμό του στα ελληνικά, λέγοντας «Καλημέρα σας» και συνέχισε στη γλώσσα του: «Είναι εξαιρετικό να βρίσκομαι ανάμεσα σας εδώ και να επισκέπτομαι την απίθανη start up κοινότητα εδώ στην Ελλάδα». Ο κ. Κράτσιος υπογράμμισε, ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την «κουλτούρα» των νεοφυών επιχειρήσεων και ενδιαφέρονται για αυτές και προέτρεψε να συνεχιστεί η συνεργασία σε αυτό τον τομέα.

Την παρουσίαση και τη συζήτηση που ακολούθησε συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Χριστοφορίδης.