Τις ισχυρές προοπτικές του τομέα των ηλεκτρονικών συναλλαγών και των πληρωμών με κάρτες, αλλά και την ανάγκη των ελληνικών τραπεζών να συνεργαστούν με τεχνολογικούς κολοσσούς του κλάδου, προκειμένου να «παρακολουθήσουν» τις τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των πληρωμών, απηχούν οι κινήσεις πώλησης των υπηρεσιών αποδοχής και εκκαθάρισης των καρτών στις οποίες προχωρούν η μία τράπεζα μετά την άλλη.

Την αρχή έκανε η Τράπεζα Πειραιώς προχωρώντας στην πώληση του τομέα αποδοχής και εκκαθάρισης καρτών στον ιταλικό όμιλο Euronet και ακολούθησαν η Alpha Bank, η οποία προχώρησε σε συνεργασία με τον όμιλο Nexi για την πώληση του 51% της σχετικής δραστηριότητας. Από την πλευρά της η Eurobank προχώρησε στην πώληση του 80% του κλάδου στον αμερικανικό όμιλο Worldline, ενώ στην τελική ευθεία είναι και ανάλογη συμφωνία της Εθνικής Τράπεζας με την Evo Payments.

Το μοντέλο συνεργασίας που επιλέγει κάθε τράπεζα διαφοροποιείται ανάλογα και με τις κεφαλαιακές ανάγκες που έχει, επιλέγοντας το κατά πόσον θα διατηρήσει συμμετοχή στη νέα εταιρεία ή το κατά πόσον θα πουλήσει το 100% της σχετικής δραστηριότητας. Το βέβαιο ωστόσο είναι ότι η έλευση μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών στην Ελλάδα αποτυπώνει το υψηλό ενδιαφέρον που έχει ο κλάδος των συναλλαγών, που σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία αναπτύχθηκε με ρυθμό 26,1% σε όρους αξίας συναλλαγών το 9μηνο του 2021.

Τα στοιχεία που δημοσιεύει η «Κ» δείχνουν ότι η ισχυρή ώθηση που υπήρξε στον κλάδο το 9μηνο του 2021 αποδίδεται στην αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης με τη χρήση πλαστικού χρήματος, αλλά και στην αύξηση των τουριστών, μετά τη βουτιά που είχαν σημειώσει τα έσοδα από τον τουρισμό το 2020. Συγκεκριμένα, η αξία των συναλλαγών με κάρτες τόσο από Ελληνες όσο και ξένους αυξήθηκε κατά 26,1% στα 34,8 δισ. ευρώ, ενώ ο αριθμός των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 22,5% σε 1,14 δισ.

Παρά το γεγονός ότι σημαντικό μέρος των ηλεκτρονικών πληρωμών γίνεται πλέον μέσω μεταφορών πιστώσεων, δηλαδή με χρέωση απευθείας του τραπεζικού λογαριασμού, οι πληρωμές με κάρτες θα συνεχίσουν την ανοδική τάση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, καθώς ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού θα προτιμά τη χρήση του πλαστικού –είτε σε φυσική μορφή είτε μέσω κινητού– για αγορές αγαθών και υπηρεσιών. Η τάση αυτή απαιτεί συνεχή εκσυγχρονισμό του κλάδου τόσο σε επίπεδο εμπόρου όσο και σε επίπεδο πελατών και δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την είσοδο μεγάλων τεχνολογικών ομίλων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μέχρι σήμερα φέρνουν την αποτίμηση της δραστηριότητας για τις τρεις συστημικές τράπεζες κοντά στο 1 δισ. ευρώ, με προοπτική ανάλογα και με το περιεχόμενο της συμφωνίας που έχουν υπογράψει να εισπράττουν μερίδιο των μελλοντικών εσόδων από προμήθειες.

Ενδεικτικά, η συμφωνία πώλησης του 100% των υπηρεσιών αποδοχής καρτών της Τράπεζας Πειραιώς στη Euronet Worldwide προέβλεπε τίμημα 300 εκατ. ευρώ και 10ετή τουλάχιστον αποκλειστική συνεργασία πωλήσεων και διανομής με τον διεθνή όμιλο από την οποία η Τράπεζα Πειραιώς θα εισπράττει προμήθειες από τα μελλοντικά καθαρά έσοδα που θα δημιουργούνται από τη δραστηριότητα παροχής υπηρεσιών αποδοχής καρτών. Αντίστοιχα η επιχειρηματική αξία της συναλλαγής μεταξύ Alpha Bank και Nexi ορίστηκε στα 307 εκατ. ευρώ για το 100% του τομέα αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών της Alpha Bank. Η συμφωνία προβλέπει ότι η τράπεζα θα συμμετάσχει στη νέα εταιρεία με ποσοστό 49%, ενώ συμφωνήθηκε πρόσθετο τίμημα ποσού έως 60 εκατ. ευρώ (για το 100% του τομέα) με τη μορφή πρόσθετων αποδόσεων (earn-outs), που θα πληρωθεί έως το τέταρτο έτος λειτουργίας της νέας εταιρείας.

Πηγή:kathimerini.gr