Με τη συνεδρίαση του Euro Working Group συνεχίζεται η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών σήμερα Δευτέρα, ενόψει της επανέναρξης των συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών από την Τρίτη στο γνωστό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Τι θα κρίνει το «στοίχημα» να κλείσει η τεχνική συμφωνία ως τις 4 Δεκεμβρίου. Ποιες εκκρεμότητες προτάσσουν οι δανειστές. Κομβικό σημείο η ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. 

Του Γιάννη Αγουρίδη

Ο αρχικός προγραμματισμός είναι οι δανειστές να μείνουν μια εβδομάδα στην Αθήνα, ενώ στόχος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αλλά και με Ευρωπαίους αξιωματούχους, είναι να υπάρξει τεχνική συμφωνία έως τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 4 Δεκεμβρίου, ώστε να την εγκρίνουν και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Το στοίχημα δεν μοιάζει εύκολο καθώς ο χρόνος που απομένει μέχρι τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομιών της Ευρωζώνης είναι λίγος. Ακολουθεί στις 11 Δεκεμβρίου ακολουθεί επενδυτικό συνέδριο στη Νέα Υόρκη, όπου θα βρεθούν εκπρόσωποι της Ελληνικής κυβέρνησης για να παρουσιάσουν την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας. Εκεί θα ταξιδέψουν και οι επικεφαλής των Θεσμών. Αμέσως μετά ακολουθούν οι γιορτές των Χριστουγέννων, άρα και η διακοπή των διαπραγματεύσεων.

Εκκρεμότητες

Αναφορικά με τις όποιες εκκρεμότητες, οι δανειστές προτάσσουν την πορεία των αποκρατικοποιήσεων και ειδικά, ενώ θετικό κρίνεται το γεγονός πως ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας προανήγγειλε συμφωνία με τις Βρυξέλλες, στο θέμα των λιγνιτικών μονάδων.
Από πολύ κοντά παρακολουθούν οι δανειστές και τις εξελίξεις σχετικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Μετά τη δέσμευση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου αλλά και τα μέτρα που προανήγγειλε το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι η κυβέρνηση θα παρέχει ασφάλεια στους συμβολαιογράφους και θα προστατέψει τις διαδικασίες, οι δανειστές έχουν βάλει στο μικροσκόπιο το σχέδιο της κυβέρνησης, με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς να αναμένεται να ξεκινήσουν στις 29 Νοεμβρίου ίσως και λίγες μέρες αργότερα.

Η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τους πλειστηριασμούς αποτελεί κομβικό σημείο για τους δανειστές, καθώς συνεχίζουν να πιέζουν προς όλες τις κατευθύνσεις προκειμένου να μειωθεί ο όγκος των «κόκκινων» δανείων που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους οι τράπεζες.

Αναφορικά με τα κοινωνικά επιδόματα κυβέρνηση και Θεσμοί ακόμα αναζητούν κοινή φόρμουλα προκειμένου να χρηματοδοτηθούν, ενώ υπό στενή παρακολούθηση έχουν οι δανειστές και την υλοποίηση του προγράμματος αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.