Σχεδόν έτοιμη είναι η υπουργική απόφαση για τη ρύθμιση οφειλών έως 20.000 ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία, με 120 δόσεις και «κούρεμα» 85% στις προσαυξήσεις και στα πρόσθετα τέλη και αναμένεται να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, ώστε να «τρέξει» ζεστό χρήμα στα ταμεία μέσα στις γιορτές.

Του Αντώνη Βασιλόπουλου

Η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ανέμεναν το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, αλλά και την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για τον εξωδικαστικό μηχανισμό εξόφλησης χρεών που πήρε ΦΕΚ την περασμένη εβδομάδα.

Δικαίωμα να ενταχθούν στις ρυθμίσεις για χρέη που δημιουργήθηκαν έως 31/12/2016 θα έχουν μόνο όσοι είναι ασφαλιστικά ενήμεροι.

Όσοι έχουν χρέη έως 3.000 ευρώ, θα έχουν τη δυνατότητα να τα ρυθμίσουν έως και σε 36 δόσεις. Για χρέη από 3.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα ρύθμισης έως και σε 120 δόσεις, με ελάχιστη μηνιαία δόση τα 50 ευρώ. Όσοι οφείλουν περισσότερα από 20.000 ευρώ ως αρχικό κεφάλαιο χωρίς τα πρόστιμα, θα μπορούν να ρυθμίσουν την οφειλή τους μέσω ειδικών συμφωνιών με το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών και τον ΕΦΚΑ.

Η ρύθμιση θα καλύπτει, εκτός από το ΙΚΑ, ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς πτωχευτική ικανότητα, π.χ. μηχανικούς, δικηγόρους, καθώς και αγρότες, αλλά και τους αυτοαπασχολούμενους.

Όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση για τον υπολογισμό των τοκοχρεωλυτικών δόσεων θα λαμβάνεται υπόψη επιτόκιο ίσο με το επιτόκιο euribor τριμήνου, προσαυξημένο κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες και κατά την εισφορά του ν. 128/1975 κατά περίπτωση, αν είχε προγενέστερα συμφωνηθεί ότι η εισφορά αυτή βαρύνει τον οφειλέτη.

Δημοσιοποίηση οφειλετών

Από τον Ιανουάριο του 2018 θα ξεκινήσει και η δημοσιοποίηση των ονομάτων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων με χρέη προς τα ταμεία άνω των 150.000 ευρώ, κατά τα πρότυπα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Οι οφειλέτες με τα μεγαλύτερα ποσά (συνολικά 6 δισ. ευρώ) θα λάβουν ειδοποίηση να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους, οι οποίες σημειωτέον δημιουργήθηκαν κατά την προ κρίσης περίοδο, διαφορετικά θα προχωρήσουν άμεσα τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.