Στοχευμένα μέτρα που αγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ, για τη στήριξη της κοινωνίας, της οικογένειας και των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων προωθεί το 2019 το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς η έξοδος από τα Μνημονιακά Προγράμματα, διευρύνει τις δυνατότητες για ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Τα κριτήρια για το επίδομα στέγασης.

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Και αυτό με δεδομένο ότι την τελευταία τριετία το υπουργείο Εργασίας σχεδόν πενταπλασίασε τα κονδύλια για την αντιμετώπιση της φτώχειας, σε σχέση με τα 780 εκατ. ευρώ που είχαν διατεθεί το 2014.

Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα και στοχευμένα μέτρα που αποτυπώθηκαν και στον προϋπολογισμό του 2019 προβλέπεται:

*Επίδομα Στέγασης συνολικού προϋπολογισμού 400 εκατομμυρίων ευρώ.

*Διεύρυνση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης που θα αγγίξει το 1,4 δισ.

*Επίδομα Παιδιού που θα φτάσει τα 910 εκατ. και θα αφορά 900.000 οικογένειες.

*Ενίσχυση των μέτρων για την Αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής Κρίσης (προπληρωμένες κάρτες κ.λπ.)

*Ενίσχυση των Σχολικών Γευμάτων και Ένταξη όλων των Παιδιών σε Βρεφονηπιακούς Σταθμούς.

Ειδικότερα το Επίδομα Στέγασης απευθύνεται σε νοικοκυριά που διαμένουν σε ενοικιαζόμενη κατοικία και δανειολήπτες με δάνειο πρώτης κατοικίας. Το συνολικό κονδύλι θα αγγίξει το 2019 τα 400 εκατ. και θα αφορά 340.000 νοικοκυριά.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου τα κριτήρια χορήγησης εισοδηματικά και περιουσιακά θα είναι τα ακόλουθα:

Εισοδηματικά:  Η αρχική εισοδηματική κλίμακα για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό κλειδώνει κοντά στην περιοχή των 7.000 ευρώ (χωρίς να αποκλείεται να κυμανθεί ελαφρώς κάτω ή πάνω από αυτό το όριο). Αυτό σημαίνει πως τα όρια θα κλιμακώνονται έως τα 21.000 ευρώ περίπου.

Αναλυτικά, για κάθε επόμενο μέλος του νοικοκυριού μετά το πρώτο (σύζυγος, παιδί κ.λπ.) το όριο θα προσαυξάνεται κατά 50%, δηλαδή κατά 3.500 ευρώ. 

Στη μονογονεϊκή οικογένεια, καθώς και σε νοικοκυριό με απροστάτευτα τέκνα, για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 100%, δηλαδή 7.000  ευρώ. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Η κλιμάκωση των εισοδηματικών κριτηρίων δίνει έμφαση στο παιδί, ενσωματώνοντας ρήτρες ειδικές προστασίας για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα.

Περιουσιακά: Στο τραπέζι βρίσκεται η βελτίωση, εφόσον αυτό μετρηθεί ως εφικτό, των κριτηρίων που αρχικά είχαν τεθεί για την συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού. Στόχος είναι τα νέα κριτήρια να «κουμπώσουν» με τις νέες αντικειμενικές αξίες, ώστε να μην χάσουν το επίδομα νοικοκυριά απλά και μόνο λόγω της αλλαγής των αντικειμενικών αξιών. Υπενθυμίζεται πως τα αρχικά περιουσιακά κριτήρια που είχαν τεθεί ήταν έως 120.000 ευρώ (συνολική αξία) για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενα κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.