Απροθυμία στη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού από τους υπόχρεους λειτουργίας POS, εξαιτίας του φόβου των κατασχέσεων, αλλά και αναζήτηση τρόπων αποφυγής των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Αυτή είναι η εικόνα μετά την υποχρεωτική για δεκάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις από τα μέσα του χρόνου προμήθεια και εγκατάσταση των συσκευών πληρωμής με κάρτες.

Δυστυχώς ο ακατάσχετος λογαριασμός έμεινε στα χαρτιά. Και τώρα ανά πάσα στιγμή οποιοδήποτε ποσό υπάρχει στο ταμείο οφειλετών μπορεί να κατασχεθεί με δραματικές πλέον επιπτώσεις για τη λειτουργία καταστημάτων και επιχειρήσεων.

Του Νίκου Γρυλλάκη

Από τους περίπου 300.000 με 350.000 επαγγελματίες και επιχειρηματίες που περιλαμβάνονται στην πρώτη λίστα των υπόχρεων για POS εκτιμάται ότι μόλις το 10% έσπευσε να δηλώσει στην ειδική εφαρμογή του taxis τον επαγγελματικό λογαριασμό, δηλαδή τον λογαριασμό μέσω του οποίου γίνονται οι συναλλαγές με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες. Μέσω του επαγγελματικού λογαριασμού που είναι υποχρεωτικός από τις 10 Νοεμβρίου ελέγχονται όλες οι εισπράξεις που γίνονται με πλαστικό χρήμα και επίσης η εφορία έχει τη δυνατότητα να διαπιστώνει αν οι φορολογούμενοι έχουν κατοχυρώσει από τις δαπάνες που πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς το αφορολόγητο όριο - βεβαίως επειδή η σχετική εφαρμογή τέθηκε σε λειτουργία μόλις 2 μήνες πριν από την εκπνοή του φορολογικού έτους το χτίσιμο του φετινού αφορολόγητου θα διαπιστώνεται σε ενδεχόμενο έλεγχο από τις βεβαιώσεις των τραπεζών.

Οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι αγρότες, για να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο, θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει αποδείξεις στις οποίες θα έχουν πληρώσει με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα ή άλλο τραπεζικό μέσο:
• Για εισόδημα έως 10.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα είναι 10%.
• Για εισόδημα από 10.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ είναι 15%.
• Για εισόδημα από 20.001 ευρώ έως 40.000 ευρώ είναι 20%.
• Για εισόδημα από 40.001 ευρώ και πάνω είναι 30%.

Τα «παρατράγουδα», πάντως, είναι πολλά. Ακόμα και γνωστές επιχειρήσεις που έχουν προβλήματα με την εφορία, τα ταμεία ή τις τράπεζες υποδεικνύουν σε πελάτες τους να καταθέτουν τα ποσά που αντιστοιχούν σε υπηρεσίες ή προϊόντα σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε περίπτωση που αδυνατούν να πληρώσουν με μετρητά. Η ανυπαρξία POS από επιχειρήσεις που είναι στον κατάλογο των υπόχρεων είναι μάλλον ο κανόνας σε πολλές ημιαστικές περιοχές, εκεί δηλαδή που οι έφοδοι των ελεγκτών είναι σπανίζουν .

Άλλη ευρέως διαδεδομένη μέθοδος παράκαμψης της συναλλαγής με πλαστικό χρήμα είναι η δήλωση του καταστηματάρχη ότι δεν υπάρχει σύνδεση με το διαδίκτυο και ως εκ τούτου η συναλλαγή δεν μπορεί να διεκπεραιωθεί.

Για τη μη λειτουργία POS προβλέπεται πρόστιμο 1.500 ευρώ, που αν πληρωθεί μέσα σε έναν μήνα μειώνεται στα 750 ευρώ. Για να διαπιστωθεί η παράβαση πρέπει είτε να γίνει έλεγχος, είτε να γίνει καταγγελία από τους καταναλωτές. Άγνωστο είναι πόσοι έχουν με τον έναν ή άλλο τρόπο πέσει στα δίχτυα των αρμόδιων υπηρεσιών .

Σε ό,τι αφορά τον επαγγελματικό λογαριασμό, δεν έχουν ακόμα προσδιορισθεί οι ποινές, ούτε η προθεσμία που θα πρέπει να δηλωθεί στο taxis. Πέρυσι, τα κρούσματα φοροδιαφυγής αφορούσαν πειραγμένες μηχανές, που εξέδιδαν αποδείξεις που δεν περνούσαν στην εφορία ή σε άλλες περιπτώσεις απλά χαρτάκια τα οποία έμοιαζαν με απόδειξη που δεν ήταν ωστόσο, με αποτέλεσμα ο επιχειρηματίας να καρπώνεται τον ΦΠΑ και ο πελάτης να θεωρεί ότι έχει λάβει κανονική απόδειξη.

Κατά τους φετινούς ελέγχους, που έγιναν στις εξορμήσεις των εφοριακών στις τουριστικές περιοχές της χώρας κατά τη θερινή περίοδο, αποκαλύφθηκε η έκδοση αποδείξεων μόνον από τα POS -τα μηχανάκια στα οποία χρεώνονται πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες- και οι οποίες πιστοποιούν τη συναλλαγή με την τράπεζα, δεν υποκαθιστούν όμως επ’ ουδενί την κανονική απόδειξη.

Κι αυτό γιατί το POS δεν είναι συνδεδεμένο με την ταμειακή, επομένως η τράπεζα θα χρεώσει κανονικά τη συναλλαγή στην κάρτα, η εφορία όμως δεν θα μάθει ποτέ -παρά μόνο αν γίνει έλεγχος- ότι εισπράχθηκαν χρήματα χωρίς να φαίνεται η υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι δεν εμφανίζονται στην εφορία οι πραγματικές εισπράξεις της επιχείρησης.