Τις βασικές παραμέτρους της επικείμενης ρύθμισης των 120 δόσεων για τις οφειλές στα Ασφαλιστικά Ταμεία παρουσίασε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος στη συνάντησή του με τη διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

Απαντώντας στο αίτημα των μικρομεσαίων επιχειρηματιών να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή η ρύθμιση αποπληρωμής οφειλών σε έως 120 δόσεις, ο Τ. Πετρόπουλος τους διαβεβαίωσε ότι η πλειοψηφία των οφειλετών θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση και την αποπληρωμή σε έως 120 δόσεις, αρκεί να έχουν καταβάλει τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές από την έναρξη του 2019. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όλοι οι επιχειρηματίες ανεξαρτήτως του εάν είναι ενεργοί ή όχι, δηλαδή, εάν έχουν κλείσει ή όχι την επιχείρησή τους.

Μάλιστα, επεσήμανε ότι δεν θα υπάρχει όριο στις οφειλές που μπορεί να έχει κάποιος που έχει κλείσει την επιχείρησή του. Ακόμη, σε ρύθμιση οφειλών με κούρεμα στις προσαυξήσεις θα τεθούν και οι οφειλές των επιχειρήσεων για μη καταβολή των εισφορών των εργαζομένων. Η ένταξη στη ρύθμιση θα θέτει σε αναστολή τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών και θα απελευθερώνονται αυτόματα οι τραπεζικοί λογαριασμοί, στους οποίους έχει γίνει κατάσχεση.

Ρυθμίζονται 35 δισ. για συνολικά 1,4 εκατ. οφειλέτες

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το νομοσχέδιο ρύθμισης των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα κατατεθεί στην ερχόμενη εβδομάδα, ενώ πριν το τέλος του Απριλίου θα τεθεί σε εφαρμογή η ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Όπως είναι γνωστό η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που θα αφορά συνολικά 1,4 εκατ. οφειλέτες, δεν θα έχει εισοδηματικούς ή περιουσιακούς «κόφτες», ενώ θα οδηγεί σε «κούρεμα» της συνολικής οφειλής κατά 60%-65% και αποπληρωμή του υπολοίπου ποσού σε έως 120 δόσεις.

Στο νέο σχήμα θα ενταχθεί το σύνολο των οφειλών στα Ταμεία έως και τον Δεκέμβριο του 2018 που αγγίζει τα 35 δισ. με δυνατότητα αποπληρωμής σε έως 10 χρόνια. Από το νέο σχήμα, που αναμένεται πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, θα εξαιρούνται μόνο οι οριστικά ενταχθέντες στον εξωδικαστικό και στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (Ν. 3869/2010).

Ειδικότερα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, στα χρέη που δημιουργήθηκαν από το 2002 έως και το 2016 σχεδιάζεται να γίνει επανυπολογισμός με βάση την ελάχιστη εισφορά που πληρώνουν στον ΕΦΚΑ από την 1η Ιανουαρίου 2017

Για τους εργοδότες προβλέπεται να ισχύει η αποπληρωμή σε 120 δόσεις, με 50% έκπτωση στα πρόστιμα, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ, ενώ οι οφειλές θα αφορούν έως και το 2018. Εναλλακτικά θα δίδεται 100% έκπτωση αν γίνει ολοσχερής εφάπαξ εξόφληση της βασικής οφειλής.

Τέλος, όσον αφορά στις προσαυξήσεις, θα διαγράφονται έως και 85% με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος των οφειλών που θα μπαίνει στη ρύθμιση να μειώνεται σημαντικά για τους οφειλέτες των Ταμείων, ενώ ο αριθμός των δόσεων θα διαμορφώνεται με βάση το ελάχιστο ποσό δόσης των 50 ευρώ. Επομένως για οφειλές από τις 6.000 ευρώ και πάνω, όλοι όσοι ενταχθούν θα μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 120 δόσεις. Για τους οφειλέτες του πρώην ΟΓΑ εξετάζεται μικρότερο ποσό δόσης, το οποίο ενδεχομένως θα διαμορφωθεί στα 30 ευρώ.