Κανένας στην κυβέρνηση δεν επιθυμεί να τεθεί εν αμφιβόλω η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης εξαιτίας στρατηγικών κακοπληρωτών.


Η απρόσκοπτη διενέργεια των πλειστηριασμών συνδέεται άμεσα από την κυβέρνηση με τη θωράκιση του τραπεζικού συστήματος, αλλά και τα προσεχή stress tests. Το σήμα για «κυνήγι» των μπαταχτσήδων έδωσε χτες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, καταθέτοντας και την αισιοδοξία του για αξιολόγηση «εξπρές».

Του Γιάννη Αγουρίδη

Το μήνυμα ότι δε θα πρέπει να επιδειχθεί καμία ανοχή σε στρατηγικούς κακοπληρωτές στέλνει σύσσωμη η κυβέρνηση, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θέση σε κίνδυνο την πορεία των ελληνικών τραπεζών, τα stress tests των οποίων ξεκινούν στις αρχές του ερχόμενου Φεβρουαρίου. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να θέσει υπό αμφισβήτηση τη θετική πορεία της οικονομίας, η οποία άλλωστε αναμένεται να αποτυπωθεί στις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα ανακοινωθούν σήμερα, αλλά και σε κίνδυνο την έγκαιρη ολοκλήρωση της γ΄αξιολόγησης.

Οι επεξηγήσεις Τσακαλώτου

Για αυτό και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας μίλησε χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι το να “πληρώσουν” στρατηγικοί κακοπληρωτές είναι σημαντικό για τη θωράκιση του τραπεζικού συστήματος ενόψει και των stress tests που θα αρχίσουν το 2018. Ο υπουργός φέρεται, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, να τόνισε στους βουλευτές ότι η καθυστέρηση των πλειστηριασμών από ένα όριο και πάνω (προστασία πρώτης κατοικίας έως 300.000 ευρώ) μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες, γιατί το ΔΝΤ μπορεί να ζητάει επιπλέον κεφάλαια εξαιτίας των υψηλών ποσοστών “κόκκινων” δανείων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

«Η υποχρέωση να πληρώνουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές τα χρέη τους στις τράπεζες είναι σταθερή θέση της κυβέρνησης και φυσικά και του υπουργού Οικονομικών. Η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα μέτρα, ώστε να μην κρύβονται αυτοί οι στρατηγικοί κακοπληρωτές πίσω από επιθέσεις κατά συμβολαιογράφων», ανέφεραν χθες το βράδυ κυβερνητικοί κύκλοι, συνοψίζοντας το μήνυμα της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσακαλώτος φέρεται να επέμεινε ότι η πρώτη κατοικία ως 300.000 προστατεύεται, ωστόσο μένει να δούμε τι θα γίνει από την 1.1.2018 για τα δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία (αντικειμενικής αξίας ως 140.000 ευρώ), τα οποία προστατεύονται από την πώληση σε fund μόνον ως το τέλος του τρέχοντος έτους. Πάντως, τα κριτήρια που θα ισχύσουν από την Πρωτοχρονιά του 2018 θα συζητηθούν στις επαφές με τους θεσμούς τις επόμενες μέρες.

Αξιολόγηση-εξπρές

Ως εκ τούτου, κρίθηκε σημαντικό να τελούνται οι πλειστηριασμοί σε έναν χώρο ασφαλή για τους συμβολαιογράφους για να πεισθούν να αναστείλουν την αποχή από τα καθήκοντά τους πριν από την 31η Δεκεμβρίου. Στην κατεύθυνση αυτή, το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε σειρά μέτρων για την προστασία των συμβολαιογράφων όπως η αυτεπάγγελτη δίωξη για τα σε βάρος τους εγκλήματα.

Από εκεί και πέρα, τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου αναμένονται οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για το κύριο της τρίτης αξιολόγησης, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια θα είναι εδώ από τις 19 του μήνα. Την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου οι επικεφαλής των θεσμών θα διαπιστώσουν κατά πόσον η κυβέρνηση έχει προχωρήσει ένα σημαντικό μέρος από τα προαπαιτούμενα και εφόσον έχει επιτευχθεί κάτι τέτοιο, όπως είναι ο στόχος τότε το Σαββατοκύριακο 2-3 Δεκεμβρίου ο δρόμος θα είναι ανοιχτός για να κλείσει τη συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών αποστολών (staff level agreement) πριν από το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Ο λόγος της αισιοδοξίας στο επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών είναι και η δεδομένη διάθεση των Ευρωπαίων για μια αξιολόγηση-«εξπρές».