(Upd -3). Στις αγορές επέστρεψε ξανά η Ελλάδα, με το ελληνικό δημόσιο να ανοίγει εκδίδει σήμερα 10ετές ομόλογο. Στα 17,2 δισ. ευρώ οι επενδυτικές προσφορές. Στο 1,55% το τελικό επιτόκιο. Συμμετοχή-ρεκόρ των επενδυτών.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η έκδοση 10ετούς ομολόγου από το ελληνικό Δημόσιο. Από το ξεκίνημα το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν πολύ μεγάλο, υπερκαλύπτοντας τον στόχο του ελληνικού Δημοσίου για άντληση 3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελικές προσφορές που υπέβαλλαν οι επενδυτές ήταν εξαπλάσιες από το ζητούμενο ποσό, έφθασαν, δηλαδή, το ποσό-μαμούθ των 17,2 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά το επιτόκιο, ως αρχική τιμή στόχος είχε δοθεί ένα επιτόκιο στην περιοχή του 1,65-1,7%, αλλά όσο περνούσε η ώρα σημειώθηκε υποχώρηση. Το τελικό επιτόκιο διαμορφώθηκε σε 1,55%.

Ως κύριοι ανάδοχοι, της έκδοσης λειτούργησαν οι τράπεζες BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs International Bank, HSBC και J.P. Morgan.

Το χρονικό σημείο της έκδοσης μόνο τυχαίο δεν είναι, αφού οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν σημειώσει βουτιά σε χαμηλά τριών μηνών -ύστερα από την ραγδαία άνοδο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και το lockdown- και μάλιστα σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτές των ιταλικών ομολόγων. Το ευνοϊκό κλίμα γύρω από τα ελληνικά ομόλογα είναι αποτέλεσμα της επέκτασης και διεύρυνσης του έκτακτου, λόγω του κορονοϊού, προγράμματός αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (η ΕΚΤ θα μπορεί να αγοράσει περισσότερα ελληνικά ομόλογα, κοντά στα 27 δισ. ευρώ έναντι 16 δις. της αρχικής απόφασης), καθώς και του σχεδίου που ανακοίνωσε η Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι στοχος του υπουργείου Οικονμικών είναι να αντλήσει από τις αγορές μέχρι τέλους του έτους περίπου 4 δισ. ευρώ, προκειμένου το Ελληνικό Δημόσιο να καλύψει τις αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες που έχουν προκαλέσει τα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πάνδημίας του κορονοιού.

Ταυτόχρονα επαναπροσδιορίζεται ο στόχος για την μείωση του αποθέματος των εντόκων γραμματίων κατά 5 δισ. ευρώ ως το τέλος του έτους. Επίσης είναι πολύ πιθανόν να αναβληθεί η πρόωρη εξόφληση μέρους και συγκεκριμένα 1,7 δισ. ευρώ, του χρέους του Ελληνικού Δημοσίου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Υπενθυμίζεται ότι και στο τέλος του 2019 το Δημόσιο είχε προχωρήσει στην πρόωρη εξόφληση 2,7 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Η συγκεκριμένη έκδοση των 10ετών ομολόγων, αποτελεί την «τρίτη έξοδο του Δημοσίου» στις αγορές από την αρχή του έτους. Προηγήθηκαν η έκδοση 15ετών ομολόγων 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,88%, και η έκδοση 7ετών ομολόγων ύψους 2 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2%.