Γέμισμα ίσα ίσα για να μετακινηθούν στον προορισμό τους κάνουν οι καταναλωτές που επιλέγουν ως μέσον μετακίνησης το ιδιωτικό ΙΧ καθώς όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, η ακρίβεια και ο φόβος της νοθείας ωθούν τους οδηγούς να περιοριστούν στις άκρως απαραίτητες μετακινήσεις.

Η μέση πανελλαδική τιμή της βενζίνης και του diesel καταγράφει πτώση μερικών λεπτών αλλά οι οδηγοί κάνουν εξαιρετικά συντηρητικές επιλογές ως προς τις ποσότητες που αγοράζουν. Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά αναφέροντας ότι «πάρα πολύς κόσμος βάζει 10 ευρώ. Αυτό σημαίνει λιγότερο από πέντε λίτρα στο αυτοκίνητο. Μηχανή έβαλε ένα ευρώ. Και τώρα, στις διακοπές, ο κόσμος ήρθε έβαλε βενζίνη για να φύγει αλλά όπως λένε οι πελάτες, το γέμισμα είναι μόνο για τη μετάβαση. Θα το παρκάρουν το αυτοκίνητο. Και δεν είναι μόνο η ακρίβεια. Είναι και ο φόβος της νοθείας. Έχουμε πολλές καταγγελίες από καταναλωτές, οι οποίοι έχουν μείνει από νοθευμένο καύσιμο. Η ζημιά είναι το λιγότερο ένα χιλιάρικο. Αυτό είναι το ανήθικο της υπόθεσης».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 2,162 ευρώ το λίτρο και του diesel κίνησης στο 1,910 το λίτρο ενώ στα νησιά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα (αν και κατά ελάχιστα λεπτά μειωμένες σε σχέση με ό,τι ίσχυε πριν από έναν μήνα). Στα Δωδεκάνησα η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 2,302 ευρώ το λίτρο, στις Κυκλάδες στα 2,479, στο Ηράκλειο στα 2,24 και στη Σάμο στα 2,257.

«Οι τιμές έχουν αρχίσει να πέφτουν. Έχουμε 20 ημέρες όπου κάθε φορά που παίρνουμε νέα τιμολόγια, η τιμή είναι πιο κάτω. Άρα σιγά σιγά και σταθερά φθάνουμε στα δύο ευρώ. Σήμερα η Αττική πουλά τα 2,10-2,15 και στα ίδια επίπεδα κινείται και η Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς, στα νησιά δε νομίζω ότι η τιμή έχει πέσει αισθητά γιατί κάνουν παραλαβές δύο φορές το μήνα και δεν ξέρω εάν έχουν προλάβει να πάρουν τα καινούρια, τα πτωτικά τιμολόγια. Άρα ο στόχος είναι να πέφτει η τιμή και να αγοράζουμε εμείς με νέα χαμηλή τιμή», εξηγεί η κ. Ζάγκα.

Καταναλωτές και αγορά αναμένουν να ξεκινήσουν οι αιτήσεις του Fuel Pass 2 (η πλατφόρμα ανοίγει την Δευτέρα) ενώ όπως ήδη έχει αναφερθεί η αγορά δείχνει ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την ώθηση που έδωσε στη ζήτηση η απευθείας έκπτωση των 15 λεπτών στην αντλία, ένα μέτρο που ισχύει για όλους τους καταναλωτές από τον Απρίλιο.
«Η μείωση των 15 λεπτών που ισχύει στο απλό πετρέλαιο απευθείας στην αντλία βοήθησε, περιμένουμε και την άυλη κάρτα, πιστεύω από Δευτέρα θα δουλεύει αλλά δυστυχώς χάσαμε τον Ιούλιο που ήθελε ο κόσμος να μετακινηθεί», εκτιμά η κ. Ζάγκα.

Σκαμπανεβάσματα στις τιμές του πετρελαίου
Η τιμή του πετρελαίου καταγράφει σκαμπανεβάσματα με το Brent τις τελευταίες ημέρες να έχει φθάσει τα 99 δολάρια ενώ την Πέμπτη διαπραγματευόταν στα 107 δολάρια. Οι γεωπολιτικές εντάσεις, ς στενότητα στην αγορά, η ενεργειακή κρίση και ο φόβος για επιδείνωση της ύφεσης) σε συνδυασμό με ένα ισχυρότερο δολάριο (η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές μπορεί να πέσει εκ νέου κάτω από την απόλυτη ισοτιμία μέσα στις επόμενες εβδομάδες) λειτουργούν ως αντίρροπες δυνάμεις στην άνοδο της τιμής.

Ο Will Sungchil Yun, ανώτερος αναλυτής εμπορευμάτων της VI Investment Corp με έδρα τη Σεούλ δήλωσε μιλώντας στο Bloomberg «το αργό πιθανότατα θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται περίπου στα 100 δολάρια το βαρέλι», κάτι το οποίο, υπό συνθήκες, παραπέμπει σε χαμηλότερες μεν τιμές από εκείνες που ίσχυαν πριν από ένα δίμηνο, αλλά αισθητά υψηλότερες σε σχέση με ότι ίσχυε την τελευταία τετραετία.