Ετοιμάζονται από το υπουργείο Οικονομικών τα ειδοποιητήρια με τα πρόστιμα για τα ανασφάλιστα οχήματα(ιχ, δίκυκλα, δημοσίας χρήσεως). Αύριο λήγει η προθεσμία των 30 ημερών που είχε δοθεί στους περίπου 450.000 με 500.000 ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων να προχωρήσουν στην ασφάλισή τους ή να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά σε περίπτωση καταστροφής, κλοπής ή οριστικής απόσυρσης. Η ημερομηνία που θα αποσταλούν τα ειδοποιητήρια δεν ανακοινώνεται, θεωρείται όμως βέβαιο ότι η σχετική διαδικασία θα ενεργοποιηθεί μέσα στον Απρίλιο.

Του Νίκου Γρυλλάκη

Η διενέργεια της ηλεκτρονικής διασταύρωσης για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Ιούνιο από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Κατά το διάστημα που μεσολάβησε από τότε οι ασφαλίσεις οχημάτων αυξήθηκαν κατά 510.000, σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, αγγίζοντας, για πρώτη φορά, το ιστορικό μέγεθος των 6,26 εκ. ασφαλισμένων οχημάτων στη χώρα.

Ταυτόχρονα όμως, η ηλεκτρονική διασταύρωση κατέδειξε και μια σειρά αστοχιών που οφείλονται, τόσο σε εσωτερικές διοικητικές αδυναμίες -που ξεκινούν αρκετά χρόνια πριν-, όσο και στην κακή ενημέρωση ή αμέλεια των πολιτών.

Σε συνέχεια της πρώτης διασταύρωσης, το υπουργείο Μεταφορών ανέλαβε πρωτοβουλίες αλλαγής του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου, ώστε να δώσει στους πολίτες τη δυνατότητα να διορθώσουν την «εικόνα» του οχήματός τους, όπως αυτή τηρείται στο Μητρώο Οχημάτων. Παράλληλα, αναπτύχθηκε έντονη συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών, με σκοπό την αναβάθμιση της επικοινωνίας των πληροφοριακών συστημάτων που παρακολουθούν και ενημερώνουν την κατάσταση και τον κύκλο ζωής κάθε οχήματος. Ο ανασχεδιασμός αυτών των διαδικασιών θα επιφέρει στο προσεχές διάστημα, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Μεταφορών, μείωση της γραφειοκρατίας και της προσέλευσης των πολιτών στις Δ.Ο.Υ., για δηλώσεις κλοπής ή καταστροφής ή μη ολοκλήρωσης της μεταβίβασης, θέματα που συνδέονται με πολλά από τα εμφανιζόμενα ως ανασφάλιστα οχήματα.

Κλεμμένα οχήματα και μη αποδεχόμενες κληρονομιές

Το μεγάλο πάντως μπέρδεμα για πολλά από τα ανασφάλιστα οχήματα συνδέεται με εκείνα που προέρχονται από κληρονομιές χωρίς να έχει γίνει αποδοχή και με εκείνα τα οποία έχουν κλαπεί.

Η κλοπή πρέπει να δηλώνεται στις αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές και στις Διευθύνσεις Μεταφορών & Επικοινωνιών των Περιφερειών της Χώρας. Με την πάροδο τριμήνου από τη δήλωση της κλοπής, η αρμόδια Αστυνομική Αρχή χορηγεί βεβαίωση, στην οποία αναφέρεται ο χρόνος της κλοπής, η σύνταξη σχετικής δικογραφίας, καθώς και ότι το όχημα δεν έχει ανευρεθεί μέχρι την ημέρα αυτή. Η δήλωση αυτή πρέπει να προσκομιστεί από τον ενδιαφερόμενο στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος, προκειμένου το όχημα να τεθεί σε «αναγκαστική ακινησία» λόγω κλοπής.

Ειδικά για τις κλοπές ΕΙΧ αυτοκινήτων και δικύκλων, οι οποίες έλαβαν χώρα από το 2004 έως τον Ιούλιο του 2017, η Α.Α.Δ.Ε. ζήτησε και έλαβε από τις Αστυνομικές Αρχές συγκεντρωτικά ηλεκτρονικά στοιχεία για την επιβεβαίωση και επικαιροποίηση των δεδομένων, ώστε τα οχήματα αυτά να εξαιρούνται από τους διασταυρωτικούς ελέγχους. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον ένα όχημα εντοπιστεί ως ανασφάλιστο, παρόλο που έχει δηλωθεί στις Αστυνομικές Αρχές η κλοπή του, ο ιδιοκτήτης του έχει τη δυνατότητα, εντός δυο μηνών από την ηλεκτρονική διασταύρωση, να προσκομίσει τη δήλωση κλοπής στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., ώστε να ακυρώσει το παράβολο ανασφαλίστου οχήματος.

Στην περίπτωση των κληρονομιών προβλέπεται ένα χρονικό διάστημα έξι μηνών, που μπορεί να εκτείνεται μέχρι και την ημερομηνία του διασταυρωτικού ελέγχου, κατά το οποίο δεν υπάρχει υποχρέωση πληρωμής του παραβόλου. Η ημερομηνία αυτή συμπίπτει με την προθεσμία που τίθεται για την υποβολή από τον κληρονόμο της δήλωσης φόρου.

Μεταβιβάσεις με εξουσιοδότηση

Σε περίπτωση των μεταβιβάσεων που έγινε εξουσιοδότηση προς τον αγοραστή, ώστε να διενεργήσει αυτός τη διαδικασία μεταβίβασης και τελικά δεν το έπραξε, ο πωλητής εξακολουθεί να εμφανίζεται στο Μητρώο Οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ως ιδιοκτήτης του οχήματος. Πρόκειται δηλαδή για μια περίπτωση «Ανολοκλήρωτης Μεταβίβασης».

Για τις περιπτώσεις αυτές έχουν δοθεί οδηγίες, σύμφωνα με τις οποίες ο πωλητής πρέπει να δηλώσει στην Τροχαία το γεγονός αυτό και να προσκομίσει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. τη βεβαίωση που του χορήγησε η Τροχαία, ώστε να τεθεί το όχημα σε αναγκαστική ακινησία λόγω «ανολοκλήρωτης μεταβίβασης».

Οι ποινές του ΚΟΚ

Θυμίζουμε πάντως ότι όσοι εντοπιστούν ως ανασφάλιστοι από την Εφορία έκτος από το πρόστιμο των 100 έως 250 ευρώ αντιμετωπίζουν και τις ποινές του ΚΟΚ (θα ειδοποιηθεί και η Αστυνομία)

Οι ποινές είναι οι εξής:

• Αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες.
• Χρηματικό πρόστιμο 1.000€ για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ., 500€ για τα επιβατικά & 250€ για τα δίκυκλα.
• Φυλάκιση από δύο μήνες έως 1 χρόνο και χρηματική ποινή έως 3.000€ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.