Ολοκληρώθηκε, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η εγκατάσταση του ωφέλιμου εντόμου torymus sinensis, για τη βιολογική καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς, σε περιοχές των δήμων Τεμπών και Αγιάς.

Κλιμάκια γεωπόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Λάρισας εγκατέστησαν φωλιές με το ωφέλιμο έντομο σε Πυργετό, Αιγάνη, Στόμιο, Ποταμιά, Μελιβοία και Καρίτσα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η καστανοκαλλιέργεια στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους του ορεινού όγκου του Κισσάβου στους Δήμους Αγιάς και Τεμπών. Το 75-80% περίπου της παραγωγής κάστανου της Λάρισας εξάγεται, με κύριο προορισμό την Ιταλία, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό 20-25% προωθείται στην εγχώρια αγορά.
«Αν συνυπολογιστεί ότι η καστανιά αξιοποιεί άγονα και ορεινά εδάφη, γίνεται αντιληπτό ότι αποτελεί μία σημαντική και αποδοτική καλλιέργεια για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος στις ορεινές περιοχές» τονίζει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.
«Οι Ομάδες Διαχείρισης Κρίσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχουν επέμβει στο παρελθόν αντιμετωπίζοντας με επιτυχία τα προβλήματα στην αγροτική παραγωγή. Η Περιφέρεια είναι κοντά στους παραγωγούς, στηρίζει τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και μεριμνά για την προστασία του φυτικού κεφαλαίου» προσθέτει ο περιφερειάρχης.
Σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Θεσσαλίας τονίζει ότι η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας εφιστά την προσοχή των καστανοπαραγωγών των δήμων Αγιάς και Τεμπών, να μην προβούν σε ψεκασμούς με εντομοκτόνα στην καλλιέργεια της καστανιάς έως τα τέλη Ιουνίου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα η εγκατάσταση του παρασιτοειδούς εντόμου, η οποία είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχή καταπολέμηση της σφήκας. Επισημαίνεται στους παραγωγούς ότι η αποφυγή των ψεκασμών με εντομοκτόνα στην καλλιέργεια τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο (δηλαδή μέχρι τα τέλη Ιουνίου), δεν αφορά μόνο την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, αλλά και κάθε καλλιεργητική περίοδο στο μέλλον.